Мед Атлант

У Косові помер “авторитет” Михайло Чекурак

Вчора у Косові помер місцевий “авторитет” Михайло Чекурак.

Раніше за замах на його життя затримали сім’ю ветеранів АТО Владислава та Інну Грищенків, які також підозрюються у вбивстві журналіста Павла Шеремета. Чекурак помер вчора приблизно о 18.30. Причину смерті встановить експертиза. Під час огляду тіла слідів насильницької смерті не виявлено, пише видання “Курс”.

Як стало відомо КУРСу, після затримання Грищенків Чекурак перебував під державною охороною.

13 липня 2018 року Чекурак знайшов під своїм автомобілем вибуховий пристрій. Косівські поліцейські розпочали кримінальне провадження за фактом замаху на вбивство, згодом справу передали у ГУ Нацполіції в області, а відтак – у Головне слідче управління Нацполіції, а процесуальне керівництво здійснює генпрокуратура.

За підозрою у замаху на вбивство Чекурака 24 вересня 2019 року поліцейські затримали бійця 95 бригади, ветерана АТО Владислава Грищенка (позивний “Буча»), а 5 листопада і його дружину Інну Грищенко («Пума»), яка до того проходила у справі як свідок. Третій підозрюваний, теж атовець, Іван Вакуленко під псевдо “Пістолет” покінчив життя самогубством після виклику на допит. А вже 12 грудня на брифінгу у Києві за участю Міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, генпрокурора Руслана Рябошапки та президента Володимира Зеленського стало відомо, що Грищенки також у п’ятірці підозрюваних  у вбивстві журналіста Павла Шеремети.

За словами Авакова, атовці встановили вибуховий пристрій на Range Rover Чекурака на замовлення підприємця з Косова – Василя Шкондеюка. Але замах не вдався: вибуховий пристрій не втримався на днищі автомобіля, оскільки в “Рейндж ровера” воно має особливе покриття, яке не намагнічується. Василя Шкондеюка затримали 14 листопада 2019 року. Печерський суд обрав йому запобіжний захід – тримання під вартою без права внесення застави.

Шкондеюк – відомий на Косівщині підприємець, його батькам належить популярний відпочинковий комплекс «Байка». За версією правоохоронців, Шкондеюк замовив вбивство Чекурака, щоб не віддавати позичені в того гроші.

Сам Чекурак підозрювався у підриві ресторану «Старий Косів», який належить його тещі. Ресторан підірвали 6 вересня 2018 року.  Тоді правоохоронці затримали групу із 5 осіб віком від 23 до 60 років. Двоє з них (замовник та посередник) мешканці Косівського району, троє виконавців – із Закарпатської області.

Затримання Чекурака у вересні 2018 року

Збитки внаслідок вибуху правоохоронці оцінили у понад 1 млн грн. Також ця злочинна група причетна до вчинення розбійного нападу на житловий будинок, де у січні 2018 року зловмисники заволоділи майном на загальну суму 82 546,36 грн.

КУРСу стало відомо, що будинок також належить тещі Чекурака. Досудовим розслідуванням встановлено, що Чекурак був замовником цього злочину, а затримані закарпатці – виконавцями.

Чекурак перебував під домашнім арештом, після затримання Грищенків ГСУ Нацполіції надало йому державну охорону. За інформацією КУРСу у Косівській ЦРЛ, саме охоронці вчора викликали “швидку”, після чого медики констатувли смерть Чекурака.

Цікаво, що у ЗМІ Чекурака називають місцевим підприємцем та бізнесменом. Однак, він не мав власного бізнесу. Раніше був зареєстрований як ФОП, але закрив підприємницьку діяльність ще у 2017 році.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...