Мед Атлант

Під час масштабного дослідження масла у Калуші виявили найбільше фальсифікату

Оприлюднені результати масштабного моніторингу масла солодковершкового, який проводився в рамках медійного проєкту «СТОП Фальсифікат».

У рамках проєкту були відібрані зразки масла солодковершкового у торгових мережах у чотирьох регіонах України: Сумах, Черкасах, Новій Одесі (Миколаївська область) та в Калуші, інформує Держпродспоживслужба.

Усього було відібрано 77 зразків масла (231 пачка). Із загальної кількості по 77 пачок масла було відправлено до двох лабораторій на дослідження (Центральної випробувальної державної лабораторії Держпродспоживслужби в Київській області та Державного підприємства «Укрметртестстандарт»). Ще 77 залишились у експертів, як контрольний/арбітражний зразок.

Відповідно до етикетки, відібрані зразки масла були представлені 30-ма виробниками (28 – українських, 2 – німецьких).

За результатами лабораторних досліджень встановлено, що 16 відібраних зразків масла – фальсифікат (Суми – 3 зразки; м. Нова Одеса – 2; Черкаси – 3; м. Калуш – 8). Загальна кількість виробників, назви яких зазначалося на маркуванні фальсифікованого масла – 7, з яких 3 виробники реалізували свою продукцію в одному регіоні, ще 2 реалізують фальсифіковану продукцію у більше, ніж в одному регіоні.

Івано-франківський міськмолзавод наплодив найбільше фейку – 5 зразків. У кожній цеглинці рівно половина – замінники. Інший місцевий завод домішав до вершків 37% невідомо чого, інформує “ТСН”.

Суми штрафів, поки дуже малі у порівнянні із надприбутками фальсифікаторів.

“100 тисяч гривень це невеликі гроші для великого виробника це за перший раз, за другий – 300 тисяч – це також невеликі гроші для величезного виробництва”, – заявив голова Громадської ради при Держспоживслужбі Віталій Башинський.

Слід зазначити, що масло повинно мати білуватий, кремуватий відтінок. Якщо масло жовте: або воно старе, або фальсифікат. Найбільш поширене – це заміна рослинними жирами. Також додамо, що орієнтовно на один кілограм масла витрачається 22-25 літрів молока, залежно від якості молока. Тому один кілограм масла менше 220 гривень коштувати не може. Тобто брикетик 250 грамів масла обійдеться у 55 гривень. Заводське масло дешевше, бо зі знежиреного молока роблять ще й сир кисломолочний. Але 20 гривень масло коштувати аж ніяк не може.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...