Мед Атлант

У Франківську відбулася урочиста хода та віче до річниці проголошення Злуки УНР та ЗУНР. ФОТО

Сьогодні, 22 січня, в Україні відзначають День соборності — свято проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося в 1919 році.

З нагоди цього франківці зібралися на урочисту ходу від “білого будинку”, яка завершилась віче біля пам’ятника діячам ЗУНР на Грюнвальдській.

Ми сьогодні прийшли вклонитися предкам, які свого часу прийняли дуже важливе рішення. Це став акт доброї волі українців, які роками хотіли об’єднатися. Для нас важливо сьогодні, коли ми далі воюємо за соборність країни, уникнути помилок, зроблених тоді. Ми, як ніколи, повинні бути в єднанні”, – сказав Руслан Марцінків, міський голова Франківська.

22 січня – це знаковий день для кожного українця. Тоді наші предки відвоювали незалежність держави. Ми і зараз зробимо все, щоб країна була єдиною, – сказав у привітальному слові Василь Івасик, заступник голови Івано-Франківської ОДА.

Історична довідка.

22 січня 1919 р. у Києві на Софійській площі відбулися урочисті збори, на яких був проголошений Акт Злуки (об’єднання) українських земель, засвідчений Універсалом про об’єднання УНР і ЗУНР в єдину Велику Україну. Ним стверджувалось об’єднання двох тодішніх держав, що постали на уламках Російської і Австро-Угорської імперій в єдину соборну Українську державу, яка відтоді ставала гарантом загальнонаціональних інтересів українців. Століттями розірваний український народ визволився з неволі і возз’єднався на своїй землі в єдиній Українській державі.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...