Мед Атлант

У Франківську депутати міськради не задоволені новим розміром застави на місцеві вибори

Сьогодні, 24 січня, триває сесія Івано-Франківської міської ради.

На сесії секретар міської ради зачитав звернення до Президента України, Голови Верховної Ради України, Голови комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. Депутати не задоволені розміром грошової застави на місцевих виробах.

У новій редакції Виборчого кодексу України містяться неприйнятні норми збільшення грошової застави для кандидатів у міські голови у містах з кількістю виборців понад 90 тисяч та виборчих списків партій до місцевих рад (обласних та міських з кількістю виборців більше 90 тисяч) майже у 40 разів порівняно з місцевою виборчою кампанією 2015 року, – йдеться у зверненні. 

Згідно прийнятих змін розмір грошової застави для реєстрації партійного списку на наступних виборах до Івано-Франківської міської ради складатиме 340 тис. грн. Таким же самим буде і розмір  грошової застави для кандидатів на посаду міського голови.

Вважаємо, що сума застави є непомірною, адже перевищує в рази середній річний дохід в Україні, який становив у 2019 році близько 125 тисяч гривень. Неприйнятним є те, що для загальнонаціональних та місцевих виборів застосовуються різні принципи для розрахунку розміру грошової застави. І ці принципи дискримінаційні щодо місцевих рад, у яких розмір грошової застави у розрахунку на одного виборця майже в п’ятнадцять разів більше, ніж на парламентських, і в понад 20 разів більше, ніж на президентських виборах, – вважають депутати.

Читайте також: Застава партії у Івано-Франківську облраду буде майже 2 000 000 грн.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...