Мед Атлант

У світ вийде нова книга Софії Андрухович, письменниці з Франківська

Цього року в березні вийде друком книга Софії Андрухович.

Фото: Andy Shustykevych.

Про це повідомили на сайті “Видавництва Старого Лева”.

У центрі сюжету нового роману “Амадока”  – чоловік, понівечений до невпізнаваності в одній із гарячих точок на Сході України. Він живий, однак отримані травми призвели до повної втрати пам’яті: герой твору не пам’ятає ні імені свого, ні походження, та і загалом жодного фрагменту зі свого попереднього життя. Але любов і терпіння жінки, яка віднаходить чоловіка у такому стані, здатні зшивати докупи спільну історію, – йдеться в описі книги.
Амадока – це назва озера, зображеного на серії середньовічних географічних мап, які потрапили туди, вочевидь, із Геродотової «Історії». Згідно з описом Геродота, озеро Амадока було найбільшим озером на території Європи (понад сто квадратних кілометрів), і було розташоване десь між сучасними Тернополем і Кам’янцем-Подільським. Уже під кінець ХVІІ століття озеро безслідно зникає з мап, пише “Літакцент”.

Структурно роман складається з трьох частин, які сама авторка умовно називає трьома романами. І дійсно, на відміну від попереднього роману «Фелікс Австрія», «Амадока» налічує близько тисячі сторінок. Кожна з частин роману стосується іншого часового проміжку і розповідає свою окрему історію, кожен роман написаний в іншому жанрі. Але водночас вони є нерозривними частинами цілого. Одна з частин – сучасна психологічна драма з елементами трилеру, інша – історична психологічна драма, яка випливає зі спогадів персонажів першої частини, і стосується Голокосту на території Західної України, а третя – роман-есей, головною темою якого є Сталінський терор 30-х років, винищення представників української культури.

Це роман про спогади, про спотворення пам’яті, про забуття, про фальшиву історію і про її нав’язування. Про те, чому і як ми забуваємо. Про те, що часто це рятує життя. Про те, чи завжди необхідно пригадувати. Чи пригадування є неодмінною умовою для того, щоб розірвати замкнуте коло. Роман про жертв і катів, про любов жертв до катів і любов катів до жертв. Про ненависть порятованих до рятівників. Про тонку межу між рятівником і катом і про те, як легко ці ролі змінюють одна одну, як легко їх сплутати. Це роман про вірність і зраду. Про градації і відтінки зради і вірності. Він багато про що іще, – зазначає авторка.

Нагадаємо, нещодавно за книгою Софії Андрухович “Фелікс Австрія” у прокат вийшов фільм “Віддана”. Чи варто дивитися кіно, читайте в нашій рецензії: “Віддана” по-чесному: Смачно, але бракує солі.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...