Мед Атлант

Суд породіллі: мама померлої запевняє, що її дочка була цілком здорова

В Івано-Франківському міському суді продовжують розглядати справу у смерті породіллі.

Сьогодні, 4 лютого, відбулося чергове засідання.

У квітні 2013 року 27-річна франківка Тетяна Гезей померла в Івано-Франківському обласному перинатальному центрі. Через закінчення повноважень судді справу почали розглядати заново минулого року.

Сьогодні на засіданні допитали трьох свідків. Ігор Конюський, працює в перинатальному центрі з 2001 року. Його покликали надавати медичну допомогу в кімнату інтенсивної терапії. У малій операційній його не було. Що привело до зупинки серця Тетяни, лікар не знав. Він допомагав робити непрямий масаж серця. У реанімаційній пробув пів години. Опісля лікарі констатували смерть жінки. У відповіді на питання прокурора Конюський зазначив, йому відомо, що смерть жінки спричинила алергічна реакція на надмірне вливання крові. Рішення про реанімаційні дії приймають колегіально.

Наступною у засіданні виступила Марія Коротецька. Загибла – її донька. Тетяна подзвонила мамі і розповіла про завмерлий плід. 10 квітня лікарка Гаврилюк поклала жінку в лікарню. Усе, що призначила лікарка, виконували. Гаврилюк наполягла на купівлі плазми, яку потім тримали в холодильнику. Операція не почалася вчасно – лікар Бутніцький запізнився приблизно на пів години. Пані Марія чекала в коридорі.

“Ні з того ні з сього всі лікарі почали бігати, нас повиганяли з коридору. Подзвонила зятю. Я чекала під реанімацією. Згодом почали шукати маму. Лікарі усі пішли, у реанімації нікого не було. Моя дочка уже була мертвою. Ми нікого не могли знайти”, – розказує мама Тетяни.

У лікарню на Пасічній з померлою поїхали 16 лікарів. При розтині з’ясували, що жінка була цілком здорова, запевняє пані Марія. Також свідок зазначила, що кардіограму й інші обстеження її дочці не робили. Після операції лікуючу лікарку Гаврилюк родичі знайти не могли.

Ірина Мегедин, заступник директора перинатального з акушерської допомоги, засвідчила, що Тетяна поступила в лікарню з завмерлою вагітністю. Через півтори доби стався викидень. Під час надання допомоги сталися ускладнення, жінка померла. Зі слів Мегедин обстеження перед такими операціями, яка була тоді, слід робити. Показники, аби влити жінці свіжозаморожену плазму, були.

Прокурор зауважив, що у протоколі зазначено, що ряд обстежень не було проведено. На що Мегедин відповіла, що ці заходи мали проводити не в перинатальному, а раніше. Відповідальність за смерть, переконана свідок, на тих, хто спостерігав за жінкою впродовж вагітності. Мегедин також зауважила, що перевозити плазму у власному холодильнику в машині, як це було у випадку з потерпілою, – порушення. Не менше 40 хв треба розморожувати 140 мг свіжозаморожену плазму. Аби ввести флакон, слід мінімум 4 хв.

Адвокат Ігор Кукішкін наголосив, що оперували Тетяну до 5 хв. А в київській експертизі вказали, що смерть настала власне через неправильне введення плазми. Адвокат підкреслив, що висновки паталогоанатома і київської експертизи різняться. Інший захисник запитав, чи можна введення плазми лише записатм в протокол, а насправді не вводити. Мегедин відповіла – так.

На наступних судових засіданнях планують допитати шість свідків.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...