Мед Атлант

У Карпатах меншає джерел

Науковці відзначають зменшення кількості джерел у Карпатах.

Як розповіла кореспонденту Укрінформу співавтор монографії “Моніторинг природних водних джерел Карпатського національного природного парку” науковець Карпатського НПП Марта Корчемлюк, кількість природних джерел на території Карпатського НПП суттєво зменшилась.

Реальної кількості джерел на території парку ми не знали, бо в первинному обліку джерел враховували колодязі, а це – штучні джерела. Тепер ми провели обстеження території дев’яти лісництв, і треба сказати, що кількість природних водних джерел на території парку суттєво зменшилась. Лісівники з багаторічним досвідом теж відзначають, що особливо поменшало водних джерел у верхів’ях парку. Це пов’язують з багатьма чинниками. Насамперед, це – глобальні зміни клімату, …частково – вирубка лісів, – зазначає Корчемлюк.

Вона зауважила, що на території Карпатського НПП є близько 800 водних джерел. Вчені обстежили насамперед ті, до яких мають доступ туристи з метою зробити їх зручними для користування.

Окрім того, на території Карпатського НПП є близько шести лікувальних джерел. Вони є у Ворохті, Ямні, Яремчі, – зазначає Корчемлюк.

Процес інвентаризації водних джерел у Карпатах, каже науковець, ще не завершений. Але у виданій монографії вже можна знайти польові дослідження джерел та хімічний склад води, що може зацікавити географів, екологів та туристів, які люблять відпочивати в Карпатах.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...