Мед Атлант

На Косівщині помер краєзнавець, народний вчитель Петро Лосюк

На Косівщині на 84 році життя помер Петро Лосюк, кандидат педагогічних наук, який більше 50 років очолював школу у Яворові.

Петро Люсюк працював у галузях педагогіки, краєзнавства, історії Гуцульщини, пише “Галичина”. 

Зі здобуттям Україною незалежності Петро Лосюк взявся наповнювати сформульовану ним же концепцію реґіональної «Гуцульської школи» ‒ організував випуск однойменного журналу (впродовж 1994-2000 рр. вийшло 10 номерів), а згодом ‒ серію книг «Бібліотека гуцульської школи», започатковану збірником «Плай.

Довідково.

Петро Лосюк – член-кореспондент Національної академії наук України, кандидат педагогічних наук, Заслужений вчитель України та Народний учитель України, лауреат Всеукраїнської премії імені В.І.Вернадського, почесний професор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника ( з 2016 року).

Народився Петро Васильович 4 березня 1936 року в с. Яворові Косівського району Івано-Франківської області. З відзнакою закінчив фізико-математичний факультет Івано-Франківського державного педагогічного інституту (1962). У 1963 році став директором Яворівської школи. У 1974 році у Москві захистив кандидатську дисертацію на тему: «Моральне виховання старшокласників у процесі оволодіння народним декоративно-прикладним мистецтвом».

У 1994 році обраний членом-кореспондентом Академії педагогічних наук України, делегатом 4-го республіканського з’їзду вчителів 1977 року і 2-го Всеукраїнського з’їзду працівників освіти і науки 2001 року.

Відомий в Україні і за її межами фахівець у галузі виховання дітей та учнівської молоді засобами народного мистецтва, знаний педагог-практик, очолює науково-дослідну лабораторію «Гуцульська етнопедагогіка і гуцульщинознавство» Національної академії педагогічних наук України на базі Яворівської загальноосвітньої школи та навчальних закладів Косівського району.

Автор понад 65 наукових праць, зокрема: «Декоративно-прикладне мистецтво в школі», «Гуцульська школа», «Гуцульщинознавство в українській національній школі», «Хрестоматія з гуцульщинознавства», «Школа здібностей», «Творчість юних», «Моя Гуцульщина» та інші.

Нагороджений медаллю А.С.Макаренка, нагрудним знаком Міністерства освіти і науки України «Відмінник України», медаллю НАНП України «Ушинський К.Д.» та «Григорій Сковорода».

У 2011 році за високі трудові досягнення Петро Васильович отримав почесну нагороду Міжнародного Академічного Рейтингу «Золота фортуна» – медаль «20 років Незалежності України».

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...