Мед Атлант

Зеленський хоче в Україні зарплати, як у Польщі: скільки заробляють поляки і яка у них різниця з українцями

Президент України Володимир Зеленський заявив, що хоче в Україні такий же рівень зарплат, як і в Польщі.

Про це він розповів в оприлюдненому 11 лютого на сторінці Офісу президента інтерв’ю, пише “ТСН“.

У цьому інтерв’ю Зеленський зазначає, що саме підвищення зарплат стане мотивацією для близько двох мільйонів українців повернутися із Польщі та працювати в Україні. Він також підкреслює, що хоче досягти хоча б рівня у 70% польських зарплат.

ТСН.ua порівняв офіційні дані щодо зарплат в Україні та Польщі за різними професіями. Середня зарплата у поляків більша за українську у понад 2 рази і в гривневому еквіваленті становить 30920 гривень. У грудні 2019 року середня зарплата в Україні становила 12264 гривні, що становить усього 40% польської зарплати. Щоб досягти рівня 70% польських зарплат, українська має бути щонайменше 21600 гривень.

Найбільше поляки заробляють у галузі інформації та телекомунікаціях. На 2 місці – фінансова та страхова діяльність. В Україні ж ті, хто працюють у галузі фінансової та страхової діяльності, заробляють найбільше. Водночас, доходи в українському державному управлінні вищі за галузь інформації та телекомунікацій.

У середньому українські зарплати на 60% нижчі за польські. Найбільший розрив у зарплатах є у галузях сільського господарства (72,5%), охорони здоров’я (72,4%) та операцій з нерухомим майном (69,6%). Водночас найменший – у галузі державного управління та оборони (44,9%).

Варто зазначити, що грудень в Україні є традиційно завищеним у питанні статистики і вирахування середньої заробітної плати. Це пов’язано із закриттям річних бюджетів та виплат премій або 13-х зарплат. Для прикладу – у жовтні та листопаді 2019 року середня зарплата в Україні не перевищувала 10700 гривень, а особливо ця різниця помітна у галузі державного управління – там груднева середня зарплата майже на 5 тисяч вища, аніж за попередні місяці. Таким чином, у середньому польські зарплати ще на 10-15% вищі від попередніх розрахунків.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...