Мед Атлант

Супутниковий перепис. Дубілет розповів, як рахуватимуть населення окупованих територій

Міністр Кабміну Дмитро Дубілет повідомив, що для підрахунку кількості населення на окупованих територіях (Крим і Донбас) планується проєкт супутникової зйомки, який він обговорив із представниками ООН.

“Ми якраз зустрічалися з представниками ООН, які будуть допомагати нам з проєктом супутникової зйомки, який є дуже складним”, – сказав він в ефірі Українського радіо.

За словами Дубілета, наразі складно визначити, наскільки точно можна оцінити через супутники чи якісь інші інструменти кількість населення в Криму та на окупованих територіях Донецької і Луганської областей, пише “Суспільне“.

Він нагадав, що схожий проєкт проводили в Афганістані, де значна частина території теж не контролюється владою.

Міністр Кабміну також повідомив, що зараз в уряді немає консолідованого рішення щодо того, як буде проводитися перепис. Він сподівається, що за 1-2 місяці буде завершено дослідження і можна буде зробити оцінку по окремих населених пунктах.

Пояснюючи коефіцієнт 0,888 (якщо розділити оцінку населення України, яка була отримана в результаті електронного перепису, на дані Держстату, то вийде число 0,888), Дубілет розповів про методику. Так, за його словами, спочатку зробили загальну оцінку чисельності населення, зрозуміли, яка кількість населення мешкає на території України, яка контролюється владою.

Потрібно також було з’ясувати розподіл за статтю та віком. “Для цього ми використали два джерела: з одного боку є розподіл, який веде Державна служба статистики, які це роблять на базі електронних реєстрів. З іншого боку ми вирішили перевірити це, тому що не можна просто взяти і використати цю інформацію. Ми взяли інформацію з податкової служби та кількох інших реєстрів. І, на щастя, ці дві піраміди повністю співпали”, – продовжив міністр Кабміну.

Отже, взяли загальну кількість населення та наклали на неї цю демографічну піраміду. “Тому є сенс, що ці дані збігаються з процентним розподілом, який є в Державної статистики, але там не збігаються абсолютні цифри. Ви знаєте, що за офіційною статистикою нас близько 42 мільйонів. Власне якщо розділити 37 на 42, то й буде цей коефіцієнт 0,88”, – підсумував Дубілет.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...