Мед Атлант

Калуська міськрада зобов’язана виділити 8 атовцям землю

12 лютого колегія суддів Восьмого апеляційного адмінсуду визнала протиправним рішення Калуської міської ради, яким відмовлено 8 учасникам АТО в отриманні земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства.

Восьмий апеляційний адмінсуд підтвердив правомірність надання воїнам АТО земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства, інформує “Судова влада”.

12 лютого 2020 року колегія суддів Восьмого Апеляційного адміністративного суду залишила без змін рішення Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 7 жовтня 2019 року про задоволення позову 8 учасників АТО до Калуської міської ради.
З приводу визнання протиправними та скасування рішення про відмову в наданні дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства, та зобов’язання органу місцевого самоврядування надати такий дозвіл.

Судові провадження щодо оскарження відмов у наданні міською радою воїнам АТО земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства тривають вже декілька років.

Так, у травні 2018 року позивачі вперше звернулися до міської ради із заявами про надання дозволів на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок орієнтовною площею 2,00 га кожному для ведення особистого селянського господарства.

У травні 2018 року позивачам відмовили у зв’язку із невідповідністю місця розташування земельних ділянок вимогам містобудівної документації, а саме – за межами генерального плану міста Калуша. За результатами оскарження такого рішення, суд зобов’язав міську раду повторно розглянути заяви позивачів з урахуванням висновків, викладених у мотивувальній частині постанови суду апеляційної інстанції від 20 березня 2019 року.

На повторне звернення позивачів з цим питанням до міської ради у квітні 2019 року було прийнято рішення №2371 від 23 травня 2019 року про відмову, що і стало предметом позову, апеляційний перегляд якого було завершено 12 лютого 2020 року.

Апеляційний суд погодився з висновками суду першої інстанції, вважаючи підставу для повторної відмови у наданні дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства необгрунтованою та незаконною.

Вичерпний перелік підстав для відмови  у наданні такого дозволу передбачено частиною 7 статті 118 Земельного кодексу України, тому така підстава як «списання меліоративної системи, переведення меліоративних земель в немеліоративні та віднесення їх до земель житлової та громадської забудови» є незаконною.

Варто наголосити, що у рішенні суду першої інстанції встановлено зобов’язання  для міської ради подати звіт про виконання судового рішення у місячний строк з моменту набрання ним законної сили.

Такий захід судового контролю застосовано за клопотанням позивачів відповідно до частини 1 статті 382 КАС України з метою уникнення безпідставних відмов зі сторони міської ради у наданні дозволів на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...