Мед Атлант

На Снятинщині виявили хвору на сказ лисицю

Нещодавно в межах с.Завалля Снятинського району при контрольному відстрілі лисиць була виявлена хвора на сказ лисиця.

Це свідчить про циркуляцію вірусу сказу в природі і можливу передачу цього захворювання від диких тварин до свійських, а також до людини, повідомляють на сторінці Снятинської РДА.

Довідково:

Сказ або гідрофобія належить до інфекційних захворювань збудником яких є вірус. Вірус сказу може вражати як тварин так і людей. Він вражає нервову тканину тварин і людей. Передається збудник сказу при укусі або ослюненні від хворої до здорової тварини або людини. Тому інкубаційний період може коливатися від 7 днів до 1 року, що залежить від місця укусу(ослинення). Наприклад якщо укус був у п’ятку, то інкубаційний період може бути до року, а якщо укус був в голову, то інкубаційний період скорочується до 7-11 днів. Вірус мігрує по нервовим шляхам в центральну нервову систему де викликає запалення мозку(енцефаліт), який закінчується смертю пацієнта.

У тварин захворювання на сказ може проявляється насамперед зміною поведінки, спочатку тварина втрачає апетит, погано реагує на команди господаря, може роздирати рану в місці укусу, їсти неїстівні предмети. Потім тварина стає агресивною, втрачає страх, тікає з дому і нападає безпричинно на тварин і людей наносячи їм покуси. Період збудження може тривати 4-5 днів, а на 7-8 день хвороби тварина гине.

У людини захворювання на сказ починається з періоду передвісників, який проявляється онімінням в місці укусу, підвищеною збудливістю, підйомом температури тіла до 39-40 градусів за Цельсієм. Після цього починається період збудження, який проявляється нападами задухи через спазми жувальних і дихальних м’язів. Людина не може пити воду, стає агресивною. Закінчується хвороба періодом паралічів з посиленим слиновиділенням. Сказ закінчується смертю хворого. У випадку сказу хворобу неможливо вилікувати, а її можна попередити шляхом введення в організм людини антирабічної вакцини. Тому, щоб уникнути захворюванню на сказ необхідно виконувати слідуючі умови:

  • Уникайте спілкування з дикими або бродячими свійськими хижими тваринами.
  • Якщо вас покусала(ослюнила) тварина то рану необхідно ретельно промити водою з милом і негайно звернутися до лікаря.
  • Тільки лікар вирішить чи необхідно вам проводити щеплення проти сказу та для профілактики правцю.
  • Якщо тварина яка нанесла укус відома то її не треба вбивати, а необхідно інформувати ветеринарних працівників для встановлення за тваринною 11 денного спостереження.
  • При призначенні антирабічних щеплень необхідно отримати повний їх курс і дотримуватись режиму прописаного лікарем.
  • Домашніх собак і котів необхідно щепити проти сказу профілактично, особливо це стосується мисливських собак.
  • Якщо ви мисливець, то знімати шкіру забитих хижих тварин і розробляти тушку необхідно з використанням засобів індивідуального захисту (гумові рукавиці, лицева маска, захисні окуляри). Ножі та інші інструменти після роботи треба ретельно промивати та дезінфікувати.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...