Мед Атлант

Препарати для безкоштовного лікування гепатиту С на Прикарпатті

У регіонах протягом грудня–лютого цього року триває розвезення однієї з найбільших за останні роки партій препаратів для хворих на вірусний гепатит C, закуплених державним коштом. Близько 6 000 пацієнтів із вірусним гепатитом C зможуть пройти курс лікування безкоштовно.

Закуплені препарати — новітні ліки прямої дії, що відповідають рекомендаціям ВООЗ та Європейської асоціації з вивчення хвороб печінки стосовно лікування гепатиту C. Курс такого лікування розраховано на три місяці, інформують у Центрі громадського здоров’я МОЗ.

Препарати софосбувір/даклатасвір та софосбувір/велпатасвір універсальні, діють одразу на всі генотипи вірусу гепатиту C. Організм краще та оперативніше реагує на терапію.

Ефективність курсу лікування перевищує 90%.

Протягом грудня–лютого в регіони розвозять такі ліки:

  • «Ледвір» (софосбувір/ледіпасвір) для лікування 1 882 пацієнтів (наказ МОЗ України від 15.01.2020 № 79);

  • «Майхеп ALL» (софосбувір/велпатасвір) для лікування 1 371 пацієнта (наказ МОЗ України від 15.01.2020 № 79 та наказ МОЗ України від 07.02.2020 № 280);

  • «Вільвіо» (омбітасвір/парітапревір/ритонавір) у комбінації з препаратом «Вірелакір» (дасабувір) для лікування 710 пацієнтів, які мають ниркову недостатність чи попередній неуспішний досвід лікування препаратами прямої противірусної дії (наказ МОЗ України від 12.02.2020 № 280);

  • «Майгеп» (софосбувір) та «Майдекла» (даклатасвір) для комплексного курсу лікування гепатиту С для 1 947 пацієнтів (наказ МОЗ від 24.12.2019 № 2661).

Цьогоріч має бути поставлено ще 3 500 курсів препарату софосбувір/ледіпасвір та понад 9 600 курсів софосбувіру/даклатасвіру.

Алгоритм дій для пацієнтів із вірусним гепатитом C

Якщо у медзакладі кажуть, що ліків немає, зверніться до головного лікаря для з’ясування причини. Якщо головний лікар не може надати необхідну інформацію, зверніться у департамент/управління охорони здоров’я .

Обласні департаменти охорони здоров’я зобов’язані інформувати громадськість щодо наявності ліків у медзакладах. Актуальна інформація має бути на офіційних сайтах. Крім того, регіональні департаменти повинні моніторити залишки ліків і вакцин у кожному медзакладі області і за потреби оперативно перерозподіляти їх.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...