Мед Атлант

На Богородчанщині від грибка та мокрих підвалів руйнується нова школа

У селищі Солотвин на Івано-Франківщині руйнується нова школа. Два корпуси з трьох здали в експлуатацію в 2006-му році.

Їх з’їдає сирість та грибок. За словами директора Солотвинського навчально-виховного комплексу Мирослава Гуменяка, вже розроблено два проєкти, аби врятувати школу. Щоб вони були профінансовані, потрібно оновити кошторис, бо останній раз вартість робіт рахували ще в 2016 році. В обласній адміністрації через реорганізацію структури, каже директор НВК, не можуть визначитися, хто має це робити, інформує “Суспільне”.

У 2006-му році в експлуатацію не здали корпус зі спортзалом та їдальнею. Також у школі не працює протипожежна система і відсутнє водовідведення. Через це у підвалі постійно вода, а на стінах – грибок. Воду періодично відкачують насосами. Попри це, вологість та пліснява руйнують перший поверх 14-річного навчального закладу.

Галина Шимон – бабуся двох учнів Солотвинського навчально-виховного комплексу: четвертокласниці та майбутнього першачка. Каже, що батьки постійно звертаються в різні інстанції. Нещодавно написали листа Прем’єр-міністру України. Жінка зауважує, що через грибок та постійно мокрі підвали діти у школі частіше хворіють. Її онучка вже двічі мала запалення легень.

“Хто хворіє на гострі респіраторні захворювання, хто – на грип. Звичайно, що нам, жителям селища, болить те, що школа з 2006 року, нова практично, а знаходиться в такому запущеному стані”, – пояснює Галина Шимон.

Найбільше руйнується корпус, який не здали в експлуатацію. Тут відсутня вентиляція в актовому та спортивному залах, не підключене світло. Сюди не підведена вода. Втім ці приміщення опалюються. За словами вчителя фізкультури Ігоря Кріцака, заняття тут проводять на свій страх і ризик – офіційно експлуатувати спортзал не можна: “Ми не можемо нормально провести повноцінний урок, тому що мусимо відкривати вікно. Весь конденсат, коли діти бігають, тече по стінах, все мокре. В туалет діти мусять ходити в другий корпус, тому що цей корпус не запущений, води немає. Важко дітям дихати”.

Директор Солотвинського навчально-виховного комплексу Мирослав Гуменяк розповідає, що заклад підготував два проєкти за програмами регіонального розвитку та субвенції урядової програми “Спроможна школа для кращих результатів”. Аби взяти у них участь, потрібно переробити кошторис.

“Кошторис в нас на даний час ще є станом на 2016 рік. На сьогодні суми змінились. Змінити кошторис може організація, яка має ліцензію. Для цього потрібні гроші на оплату цієї процедури. Сьогодні в нас була нарада в голови РДА. Вирішили, що протягом двох днів влада шукає організацію, яка би взялася робити зміну кошторису за гарантійним листум, оскільки вирішується питання остаточно, хто буде фінансувати”, – розповідає Мирослав Гуменяк.

Наразі завершують проєктно-кошторисну документацію для систем водовідведення у школі. За словами заступника голови Івано-Франківської ОДА Василя Івасика, 1 мільйон 200 тисяч гривень, які потрібні на ці роботи, візьмуть з екологічного фонду. Також Василь Івасик роз’яснив ситуацію щодо кошторису: “Кошторис поки що переробляти не потрібно. Він попадає під програму, яка розроблена Кабміном – “спроможні школи”. Завтра директор школи приїжджає до нас, ми його відкорегуємо і подаємо на затвердження Кабінету міністрів. Ця програма передбачає завершення будівництва в поточному році. Екологічний фонд, я сподіваюсь, що ми до липня-серпня ці гроші освоїмо, і школа буде в нормальному стані”.

Голова Богородчанської РДА Дмитро Мариневич пообіцяв прокоментувати ситуацію в понеділок, 2 березня.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...