Мед Атлант

І до ворожки не ходи

Українці часто забобонні. Спльовують з чола, носять червоні нитки і спіднє навиворіт, бояться чорних котів і розсипаної солі. Ще й у нас куди не глянь – одні лише карпатські віщунки і мольфари. І навіть у ХХІ столітті в Івано-Франківську на кожен мікрорайон є хоча б одна бабка, яка викачує яйцем усілякі недуги, зливає на віск та ворожить. І що більше охочих взнати або навіть виправити свою долю, то більше людей роблять на цьому непоганий бізнес.

Люди сліпо довіряють бабкам і несуть їм тисячі гривень, щоб почути, що станеться через рік, чому пиячить чоловік та як повернути коханого. До кожної з ворожок – довгі черги, історії про те, як вона допомогла «сусідці Галині», розходяться шаленими темпами. До деяких клієнти готові приїжджати за тисячі кілометрів. У когось з ворожбитів ці сили нібито з’являються після певної події, комусь дар, за їхніми словами, передають предки, а деякі і самі сідають вчитися бути трішки чарівницею чи чарівником. Кажуть, що здебільшого люди, наділені силою, часто мають складні долі, бо ворожіння і всі похідні – великий гріх. Вірити в надприродне чи не вірити – особистий вибір кожного. Але у тому, що в цій сфері чимало охочих зрубати копійку, сумнівів нема.

Я вирішила пошукати магію у Франківську – знайти місцевих ворожок, хіромантів та екстрасенсів та віддати свою долю в їхні (обов’язково чарівні) руки. Вигадала навіть історію: мій чоловік під час чергової сварки зібрав речі і пішов з дому, поїхав на Схід воювати. Зв’язатися із ним я не можу, тому не знаю, чи він зараз на фронті, чи живий-здоровий і головне – що нас чекає у майбутньому. Кожного разу я вирішувала змінювати не лише своє ім’я та історію, але й фото та інформацію про свого «коханого».

Зібрати адреси місцевих ворожок було доволі просто. У справах магічних добре працює так зване сарафанне радіо: люди масово передають одне одному інформацію про «жінку, яка точно щось знає», оголошення висять на стовпах, їх друкують в газетах та в інтернеті.

Ось, наприклад, Ведена розмістила на сайті оголошення і готова допомогти в будь-якій ситуації: «Приворот або фінансове благополуччя в майбутньому, можна також звернутися з питання зняття негативу або накладення захисту як на себе, так і на дитину, будинок або бізнес, щоб ніхто не зруйнував і не забрав собі». В оголошенні вказано, що вона приймає в Івано-Франківську, але під час телефонної розмови з’ясувалося, що жінка поїхала до Києва. Але хіба це проблема, якщо тепер ворожити і приворожувати можна онлайн? Інтеграція сучасних технологій у наше життя сягнула того рівня, що жінка може шукати мого чоловіка по телефону. Я скидаю Ведені на вайбер фото, ім’я та дату народження коханого, своє фото, і під час телефонної розмови вона за допомогою маятника шукає мою любов. Заплатити за таку допомогу потрібно щонайменше 500 гривень.

У справах магічних добре працює так зване сарафанне радіо: люди масово передають одне одному інформацію про «жінку, яка точно щось знає», оголошення висять на стовпах, їх друкують в газетах та в інтернеті

Я вивчила техніку. Ви і самі можете її повторити! Візьміть маятник (нитку з кулькою чи каблучкою, ну, у крайньому разі дармовис якийсь магічний) і розгорніть карту України. Обертайте магічний маятник, водночас насупте брови і мимріть щось собі під носа – бажано молитву, але можете просто бубоніти. Маятник має вказати на область. Тоді відкрийте карту області і шукайте те саме місто. Потім беріть карту міста, ну і так далі – поки не знатимете, де ваша любов ділася. А карти Таро зможуть показати приблизно, в якому він приміщенні – на горищі там чи у підвалі. Уявила, як я в чужому місті заходжу в чужий будинок і видаю, мовляв, карти сказали, що тут мій суджений… Бо мій «знайшовся» десь у Золочеві на Харківщині.

Ще одне оголошення на цьому ж сайті привело мене до мага Андрія. Він приймає в Івано-Франківську і наголошує, що «не програмує і не віщує, а бачить і допомагає». З 1995 року він працює для людей (молитви, замовляння, ритуали, обереги, добре слово) з усього світу.

На прийом я до нього потрапити не змогла, а ось «добрих слів» почула на пів життя вперед. Феміністок наполегливо прошу утриматись від прочитання наступного абзацу.

Маг Андрій близько п’яти хвилин просто ображав у моїй особі весь жіночий рід: «Як це, посварилися із чоловіком, як сержант міг посміти сваритися з генералом? Ви взагалі не маєте права думати і щось вирішувати, ви просто матка, і ось що буває, коли матка виконує функції голови. Та ваш батько вас заміж віддав, щоб ви чоловікові служили, а не менструювали тут біля нього! Ви собі психотерапевта знайдіть, але обов’язково чоловіка, бо лікар, президент, водій – це все чоловічі професії, жінка може бути шльондрою, ну максимум нянькою!»

Після цієї тиради він сказав звертатися, коли навчусь слухати чоловіків, і поклав слухавку.

Якщо вважати хамство суперсилою, то рівних йому, безумовно, немає.

Франківські ворожки дуже схожі між собою. Вони приймають у власному домі, здебільшого на кухні чи у вітальні за столиком. Поширені у нас карти Таро, ворожіння на звичайних гральних картах та зливання на віск. Кажуть, що ці люди обов’язково мусять брати гроші за свої послуги, але не мають казати чіткої ціни. Та фіксована вартість у них є, здебільшого це 100-300 гривень за сеанс. Чула також про жінку, яка приймає за їжу, – одна клієнтка начебто везла їй кілограм телятини.

Як це відбувається: ти сидиш у черзі на прийом, де жінки тихенько обговорюють свої проблеми. Коли заходиш, тебе у першу чергу питають ім’я та що турбує. Після цього починають викидати на стіл карти або зливати у миску з водою над твоєю головою гарячий віск. Віск зливають, до речі, з молитвою і біля образів, тому ворожки кажуть, що це не є гріхом. Потім уважно розглядають картину із воску чи то комбінацію карт і розповідають, що бачать: важливі події, конкретних людей, дорогу, проблеми тощо. Здебільшого відштовхуються від того, що ти казала на початку, і ставлять багато питань.

Зважаючи на те, що я приходила зі словами: «Чоловік поїхав на Схід після сварки, і я не знаю, де він», у відповідь я чула приблизно одне і те ж: поїхав, бо ображений; перебуває далеко від батьківського дому; поїхав до іншої жінки. Потім у мене акуратно випитували деталі, щоб брехати більш розгорнуто. І так, саме брехати, бо людини, про яку я питала, й історій, які розповідала, не було ніколи в житті.

«Ти відчуваєш, що він раптово став сам не свій, ви почали більше сваритися. Ти не винна, а він тебе не розуміє і зривається, і ревнує» – ось таких, як правило, загальних фраз, можна почути багато, 90% з них підійдуть до ситуації в кожній сім’ї. Ці люди також добре читають емоції і слідкують, як ви реагуєте на ті чи інші слова. І як тільки чують: «Так-так, як ви це побачили? Ви абсолютно праві, допоможіть мені», починають розкручувати клієнта на додаткові послуги.

Так, ворожка Люда мало не витягла з мене 23 тисячі гривень за повернення коханого. Приймає вона по телефону, сеанс оплачують на банківську картку чи поповнюють рахунок мобільного. 200 гривень – ціна, здавалось би, невисока. Вона спитала, що мене турбує, і почала викладати гральні карти, коментуючи значення кожної з них.

«Бачу чоловіка. Біля нього бачу даму… Якого кольору у вас волосся? Світле? Бачу світлу даму! Ви, кажете, посварилися? Бачу між вами горе і біду. І дорогу бачу. Він же мав їхати, так? Кажете, ви сварилися і він пішов? Все правильно кажу? Так його інша жінка приворожила!» – десь ось так Люда вміло «бачила» нашу ситуацію.

З’ясувалося, що його відворожила якась брюнетка з іншого міста, через це ми і розійшлися. Про те, що він воює на Сході, жінка якось призабула, тому почала розповідати, що мій чоловік має роботу, пов’язану із дорогою (скільки десятків професій могли б підійти під цей опис?). Коли я нагадала, що він на війні, вона швидко виправилась і сказала, що це, видно, вони переїжджали там з місця на місце. Але то все дурниці, бо вона може повернути мені його назад!

Коштує така радість 23 тисячі гривень. 82 дні поспіль ми по телефону мали викачувати яйце на мого коханого. Це дуже просто: я роздруковую його фото, качаю по ньому куряче яйце за годинниковою стрілкою, а моя гадалка на телефоні молиться за наше щастя. Дорого, але інакше не буде, бо та брюнетка «наробила йому ще й на здоров’я» і, якщо яйце не викачувати, він буде хворіти. Я слухала її пояснення і намагалась не розсміятися, а вона понад десять разів наголосила на тому, що завтра зранку (обов’язково!) мушу переслати гроші.

Я її питаю про майбутнє, а вона мені: «Коли зможете скинути гроші?» Кажу, що не маю, а вона: «Тоді знайдіть, бо чоловік помре!» І так по колу… Сказала, що маю лише вісім тисяч. «Скидайте вісім, але обов’язково! Коли? О котрій? Обіцяєте?» – напирає Люда у відповідь. Ну і так далі. А ще я у жодному разі не мала права нікому казати, що я з нею спілкувалася і що перекидаю їй гроші. Певно, щоб мене, ідіотку наївну, не відмовили від дурної затії.

Повернути нзад ворожка може коханого за 23 тисячі гривень. 82 дні поспіль ми по телефону мали викачувати яйце

Домовились, що зранку я надішлю гроші, а вона ще з опівночі почне за мене молитися. Я вирішила шахрайку здивувати і зранку зателефонувала їй у сльозах: «Ви не уявляєте! Ваші молитви подіяли! Чоловік під ранок повернувся!»

Її реакцію треба було чути. Пауза на кілька секунд, тоді здивоване, майже дике: «Як вернувся?!!» Після цього вона криком просила мене негайно перекинути 23 тисячі. Але ні, вибачте! Я вже знаю, що ви шахрайка, і доплачувати за це не планую.

Дорогою до наступної ворожки я вислухала від таксиста, як його дівчина приворожувала. Жінка «долила у борщ своєї місячної крові, і він від того дурним зробився». Чоловік переконував мене, що краще з таким не жартувати. Він розповідав, що йому про приворот із кров’ю сказала таємнича бабка із сусідньої області і вона, це одразу видно, має велику силу.

Одна з місцевих ворожок краще за інших зуміла створити образ загадкової чародійки. Жінка була така потайна, що у телефонній розмові не хотіла сказати, ні як її звати, ні де саме вона приймає. Вона спершу взагалі представилася менеджеркою і сказала, що повідомить, де буде прийом, лише за пів години-годину до візиту. Тому я стрімголов летіла на Симоненка не знати до кого.

Ворожка попросила мене взяти із собою якусь річ чоловіка, спільне фото та свячену воду. Ну я і взяла футболку тата, фото зі знайомим з 2015 року та баночку води з-під крана – дуже цікаво було, чи побачить жінка, що святив воду максимум «Водоекотехпром».

З’ясувалося, що приймати мене вона буде таки особисто. Спершу я хотіла зайти із другом, але його прогнали з під’їзду.

Ну, що я скажу, магія твориться в орендованих квартирах! Принаймні саме таким було це житло: жодних речей, взуття в коридорі, рушників – нічого, окрім меблів. До речі, магічних штук також не було: ні тобі карт Таро, ні свічок, ікон, хрестів, тарілок і маятників – усього, що я бачила в попередніх ворожок.

Ворожка попросила мене взяти із собою якусь річ чоловіка, спільне фото та свячену воду. Ну я і взяла футболку тата, фото зі знайомим з 2015 року та баночку води з-під крана

Жінка взяла «святу» воду з-під крана, спитавши, скільки часу вона у мене стоїть. А коли почула, що її звідкись привезла моя мама, зауважила, що вона відчуває силу святої води. З-під крана! Звичайно, сильна, з такими-то цінами за комуналку!

Однією рукою вона почала натирати мені долоню, іншою – взяла в руки айфон з відкритим фото мого «чоловіка» і… впустила його на стіл. У мене аж серце завмерло. Саме в той момент вона сказала слово «прокляття», і тому моє «ой!» звучало дуже правдоподібно. Виявляється, мій чоловік не поїхав на Схід, а залишився на Прикарпатті. Просто його від мене відвернуло. Цього разу не через приворот, а через родинне прокляття.

Його на мою сім’ю нібито наслали ще давно, тому мій тато став алкоголіком, а через нього я почала вживати «наркотічєскі вєщєства». Для уточнення: ми обоє не вживаємо, і я навіть намагалась пояснити це безіменній віщунці, але проти магії я безсила. Одного разу, каже ворожка, я була дуже п’яна, і з того часу у нас із чоловіком почалися проблеми. Але він їй не надто сподобався, бо вона питала, чи не хочу я часом, щоб до мене приворожили якогось бізнесмена. Буде багатий, на руках носити… Це, правда, дорожче, але буду при великих грошах! Але я ж тепер знаю, що найбільші гроші водяться у ворожок, і бізнесмени мене не цікавлять – виключно мольфари, відьмаки і віщуни. Вона хвилин зо двадцять натирала мені руку і переконувала в тому, що я наркоманка з родинним прокляттям. І хоча спочатку я з нею сперечалась, згодом вирішила підіграти невдасі-відьмі і навіть пустила сльозу. Вона запропонувала мені зняти прокляття всього за 300 гривень. Я залишила їй святу воду і втекла з хати, щоб нібито зняти гроші з картки, аби позбутися порчі. Втекла і не вернулася.

Були випадки і не такі кричущі. Одна ворожка виявилася не бабкою-шарлатанкою, а стильною молодою жінкою і, ймовірно, крутим психологом. Вона розмовляла зі мною як жінка із жінкою, радила і жартувала. Вона подивилася на фото мого потенційного «чоловіка зі Сходу» і одразу сказала, що він не поїхав нікуди, розповіла про його характер і навіть знала чи вгадала, де саме за кордоном він бував. Вона мене і справді зацікавила, тому розмовляли ми щиро. Не знаю, чи допомагають їй карти, але ця жінка вміє слухати і давати класні поради, тому їй і 300 гривень віддати було не шкода, бо вийшло щось між посиденьками із подругою та сеансом у психолога.

Ще від однієї я почула, що мій вояка на Сході і вона бачила сон, що ми переможемо у війні. Вже байдуже, що мого чоловіка не існує, лиш би сон віщим виявився!

Загалом, на брехні мене не спіймав ніхто, хоча усі на словах – справжні чарівники з суперекстрасенсорними здібностями, відкритими чакрами та ясними третіми очима. Біда і лихо на мене теж не напосілися, ніхто не прокляв і не врік – наступні дні провела весело, бо розповідала друзям, як кілька днів у ворожок пропадала.

 

Автор: Марта Баранецька 

Стаття опублікована в журналі МІСТО № 30

*Передрук матеріалу дозволяється тільки за погодженням з редакцією.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...