Мед Атлант

Зубні паста та щітка: історія тандему у 5000 років

Зубна паста та щітка щоденно використовується мільярдами людей по всьому світу. Хоча формула та форма цих гігієнічних засобів вочевидь сильно еволюціонувала за ці роки, багато хто здивується, дізнавшись, що їх примітивні аналоги використовувалася ранніми цивілізаціями тисячі років тому. Розгляньмо, як історія цих буденних для нас аксесуарів формувалася протягом тисячоліть.

Гігієна ротової порожнини цікавила людство з прадавніх часів. Перші писемні згадки приводять нас у часи Стародавнього Єгипту. Ще у 3000 році до нашої ери стародавні єгиптяни розробили крем з суміші подрібнених до порошку копит волів, мірри, яєчної шкаралупи, пемзи та води. Древні греки та римляни додавали до цієї “формули” подрібнені устричні мушлі, вугілля, попіл, деревну кору. Так вони отримали першу абразивну пасту. У цей же час до складу почали додавати трави – зокрема, м’яту. У східних цивілізаціях склад засобу був майже аналогічним. У цей же період у людства з’явився новий гігієнічний інструмент – зубна щітка, яка прийшла на заміну пальцеві.

Найвідомішим із стародавніх «пристроїв», що використовуються для чищення зубів, була «жувальна паличка», вперше використана близько 3500-3000 рр. до н.е. у Древній Вавилонії. Конструктивно це була гілочка з розпущеним кінцем. Стародавні китайські писання (близько 1600 р.до н.е.) описують використання жувальних гілочок, зроблених з ароматичних дерев (для освіження дихання), загострених з одного кінця (для використання в якості зубочистки).

Китайцям історично належить авторство першої справжньої «щітки». В роботах 1223 року епохи п’яти династій та п’яти царств держави тангутів є згадка про те, що монахи використовували щітку з волосу кінського хвоста для чищення зубів. Так почалась епоха використання тваринного ворсу. У середні віки ворс кабана був фаворитом на Сході, в той час як Захід вважав за краще все ж кінське волосся за його м’якість. Популярними були також прості зубочистки, як виготовлялись з гусячого пера. Заможні люди замовляли собі дорогі вироби – з напівкоштовних металів – срібла або міді.

Новий виток розвитку продуктів для гігієни ротової порожнини

Але повернемось до пасти. Тільки на початку 19 століття людство почало використовувати те, що ми сьогодні вважаємо найбільш наближеним продуктом до сучасної зубної пасти. Хронологія цього періоду досить бурхлива та динамічна:

  • 1824. Стоматолог на ім’я Пібоді був першим, хто додав мило в зубний порошок.
  • 1850. Джон Харріс вдосконалив формулу крейдою, пом’якшивши абразивну дію. Колгейт масово зробив першу зубну пасту в баночці.
  • 1850-60. Розроблена нова масова зубна паста у баночці Crème Dentifrice.
  • 1873. Компанія Colgate почала масове виробництво зубної пасти у банках. Саме Colgate запропонувала форму тюбиків у 1890-х роках. У цьому допомогла співпраця з американським стоматологом Вашингтоном Шеффілдом. Він вважав, що занурення щіток різних людей в одну ємкість з зубною пастою, навіть якщо ці люди – члени однієї сім’ї – негігієнічно. Він знайшов натхнення у художників. Вони використовували масляні фарби, запаковані у тюбики з тонких листів свинцево-олов’яного сплаву. Він вирішив використати аналогічну тару й для зубної пасти. Його прототип побачив світ у 1892 році, а вже у 1896 компанія Colgate запустила його у масове виробництво.

20 століття з його революційними науковими відкриттями не могло оминути сектор гігієнічної продукції для ротової порожнини. У 1914 році був презентований найвідоміший компонент зубних паст, який використовується і у наш час – фторид – інгредієнт, що борються з карієсом. Також вдалось досягти стирання емалі завдяки використанню м’яких синтетичних абразивів. А чищення зубів стало естетично приємною процедурою з додаванням до складу підсолоджувачів, ароматизаторів, барвників.

Тільки у 1938 році змінився підхід і до зубних щіток. Компанія Oral-B змінила вже звичні для користувачів тваринні ворсини на синтетичні волокна. Це суттєво збільшило їх гігієнічність, подовжило період експлуатації та дало можливість створювати аксесуари з різним рівнем жорсткості. Вдосконалювались форма та ергономіка ручок, з’являються перші електричні щітки. У найсучасніших моделях 21 століття для очистки у щітках використовуються ультразвук та вібрація.

“Стрибок” 1945-2020

Після Другої світової війни досягнення в області синтетичних миючих засобів дозволяє виробникам замінити мило, яке використовувалось до цього часу у складі зубних паст, на емульгатори, які демонстрували кращий ефект. А до початку 1960-х фтор став невід’ємним складником продукту. Вже у 1987 була винайдена перша відбілююча зубна паста.

Проте у 21 столітті тенденції доволі швидко змінилися. Хоча в тренді зубні пасти, які відбілюють зуби та надають їм райдужний блиск, великий попит є на препарати, призначені для лікування та профілактику захворювань зубів та ясен. Ознайомитись з пропозиціями ринку можна тут. Для пошуку нових ефективних компонентів мобілізуються сили вчених провідних світових лабораторіях. Було відкрито новий інгредієнт – триклозан. Він забезпечує ще один рівень захисту від карієсу, зубного нальоту, захворювань ясен і неприємного запаху з рота. Також у тренді – використання органічних екстрактів. Натуральна гігієнічна косметика користується все більшим попитом.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...