Мед Атлант

Життя на карантині: сім історій франківців. ФОТО / ВІДЕО

Карантин, який поки що продовжили до 24 квітня, зачепив усіх. Ми вчимося та працюємо віддалено, сидимо вдома та спілкуємося онлайн. Як змінилося життя франківців – письменників, фотографів, акторів, спортсменів, психологів – дізнавалося МІСТО.

Карантин – річ, яку повинні пережити, каже письменниця, професорка, викладачка Ольга Деркачова. Його проводить разом із сином-студентом, чоловік працює у Києві. Без потреби з дому не виходять. У магазин йдуть пізно, наприклад, у першій ночі. Продукти закуповують на кілька днів.

Фото: фейсбук Ольги Деркачової.

Чимало часу Ольга Деркачова працює вдома – це і художня література, наукові статті, підручники, тому планування робочого дня не змінилося. З’явилося більше часу, щоб виспатися. І в онлайн режим перейшло спілкування зі студентами, бо ж заклади освіти на дистанційному навчанні.

Дистанційна робота передбачає і домашнє завдання, і його перевірку. Ольга Деркачова розказує – перші дні було важко працювати, але потім вона все чітко розподілила. У першій половині дня: консультації, перевірка зроблених завдань, якщо є час – підготовка наступних. Далі – залежно від настрою – література, написання підручника.

Фото: фейсбук Ольги Деркачової.

Пані Ольга каже: дистанційна робота таки важка: «Мені бракує живого спілкування, я його завжди цінувала зараз ціную особливо. Емоцій, усмішки, натяку, жесту – цього немає. Чому важче зі студентами? Бо те, що їм незрозуміло, ти міг визначити за поглядом». Та й навчання все ж проходить з тривогою: чи знатимуть студенти те, що хотів донести викладач. Але попри це робота у такому форматі цілком можлива. І зараз не можна ним нехтувати.

Фото: фейсбук Ольги Деркачової.

Син Ольги Деркачової – біохімік, тому час від часу розповідає їй, своїм бабусі та дідусю про коронавірус. А ще вони грають у настільні ігри, шахи.

Письменниця радить зберігати спокій. Взагалі, спокій – це 50 % успіху, що б ми не робили, переконана пані Ольга. Також слід читати лише офіційні джерела інформації та наукову літературу.

Ольга Деркачова долучилася до акції допомоги, відео з фейсбуку.

«Мені дивно, коли кажуть, що нічим зайнятися в карантин, – каже письменниця. – Може, на поличках є непрочитані книги. Тепер є можливість». Також Ольга Деркачова рекомендує більше спілкуватися з рідними і робити ті речі, на які раніше не вистачало часу: гачкувати, вчити англійську тощо. До слова, ранки письменниця розпочинає з йоги і всім радить спробувати онлайн-зарядку.

Відеооператор Мар’ян Николюк проводить карантин разом з бабусею та дідусем. Частину обов’язків взяв на себе – у магазини ходять лише він та дідусь. Вони також годують бездомних собак та котів на дачах біля озера. Їжу (кістки, тваринні відходи) купували на ринку. Мар’ян каже, наразі з цим проблема, такі торгові точки зачинені, та все ж харчі для тварин стараються підшукати деінде. На вулицю чи в магазини за потреби йдуть зранку о 6 чи 7 ранку.

Мар’ян любить подорожувати. І в період карантину активно користується велосипедом або ж машиною. Він зауважує: на двоколісні пересіли навіть ті, хто раніше не їздив. Коли обмеження не були жорсткішими, разом з дівчиною вони виїжджали за місто – у такі місця, де немає людей.

Фото Мар’яна Николюка. 

Зараз графік Мар’яна залежить від потреб його родини. Аби не наражати рідних на небезпеку, на вулицю все ж частіше виходить він. Що ж до роботи, то вона дистанційна, і спрямована на звершення проєктів.

Удома Мар’ян не сумує і навіть одного разу проїхався на велосипеді. А ще на дозвіллі удосконалює навички монтажу, графіки. Деякий час проводить з дівчиною. Наприклад, два дні підряд, перестрахувавшись, що вдома все гаразд.

Відео з Інстраграму Мар’яна.

Хлопець переконаний, карантин дасть можливість перезапустити економіку. Мар’ян кілька років займається розсадою овочів. Зараз думає про те, аби збільшити об’єми.

У період карантину він радить бувати на свіжому повітрі й навчитися жити з коронавірусом. А цей час перебути корисно, задуматися про альтернативну роботу, наприклад, землеробством.

Наталя Салітра – інструктор з йоги. Під час карантину взялася робите те, для чого раніше бракувало часу.

Наталя живе з дочкою, вони з дому без потреби не виходять. Каже, обмеження глобально на неї не вплинули. Вона продовжує проводити заняття, лише в онлайн режимі. «Відкрила для себе багато нового, у мене з’явилося багато часу на власну практику, самоосвіту. Я по-іншому організовую свій день. З’явилося більше можливостей, маю час знімати та редагувати відео, спілкуватися з людьми. Поки що бачу більше позитивних моментів у карантині. Негативні, звичайно, є, але вони будуть «вилазити» пізніше», – розповіла Наталя.

Фото з фейсбуку Наталі Салітри. 

Чіткого робочого графіку немає: дочка вносить корективи. Ранок починається з йоги, Наталя знімає відео. Далі вільний час і знову йога. Тренерка каже, сидіння вдома її влаштовує. А тим людям, які не знають, чим себе зайняти, не вистачає фантазії: «Удома є багато того, що можна втілити в життя. Те, яке відкладалося. Я от розмальовую розмальовки, які почала кілька років тому».

“Викрутасани”, – підписала відео Наталя Салітра.

Не змінився і побут у Наталі. У магазин ходить за потреби. З рідним спілкується по телефону, часу вдосталь – можна поговорити і цілу голину.

Фото з фейсбуку Наталі Салітри. 

Тренерка рекомендує менше сидіти у фейсбуку та читати негативну інформацію. «Зараз є вдосталь часу, аби виділити його на те, що потрібно. І у всякому разі залишатися людьми, фільтрувати інформацію ззовні і ту, яку хочемо віддати людям. І дивитися на все тверезим поглядом».

Олена Кражевська працює психологом в центрі розвитку «Світанок» із дітьми з аутизмом та іншими вадами психо-мовленнєвого розвитку. У будні проводить заняття. А на вихідних у ГО «Світанок» волонтерить, заняття безкоштовні. У карантинний період центр не працює. Однак психологи, логопеди організації безкоштовно консультують онлайн та знімають уроки для батьків. Для цього у мережі створили паблік.

На фото Олена Кражевська.

Олена намагається використати час корисно. Наприклад, читає книги з нейропсихології та дивиться лекції. День починає із зарядки, потім сніданок і читання. Опісля – час на роботу. До речі, у цей час Олена почала готувати. Жартує, вперше за 25 років.

Окрім психології, Олена фотографує. Під час карантину обробляє матеріал, який відфотографувала раніше чи проводить зйомку вдома. Хороше фото можна зробити і в домашніх умовах.

Фото Олени Кражевської вдома.

До цього часу в Олени був, з її слів, «вбивчий» розклад. Не лише робота, але й танці, англійська. «У мене стільки всього накопичилося. Треба щось підучити, вдома поскладати, зараз ремонт на балконі роблю».

Дівчина живе разом із сестрою та мамою. На вулицю виходить не лише в магазин, але й аби подихати свіжим повітрям. Разом з хлопцем зняла короткі кілька відео у режимі stop-motion.

Олена радить не конфліктувати з близькими та не шукати винних. А також цінувати особистий простір тих, хто поруч.

«Навіть якщо щось станеться через вірус, не варто псувати стосунки з людиною. Навпаки, треба бути дружнішими. Ми з мамою почали проводити більше часу разом. У нас так: маємо особистий простір – кожен по своїх кімнатах, працюємо. А у вечері всі разом вечеряємо та дивимося фільм».

Фото Олени Кражевської.

Іван Дурський, тренер з кросфіту, на карантині читає художню літературу – Жуль Верн, Джек Лондон, Еріх-Марія Ремарк. Каже, скільки всього ми пропускаємо, а зараз прекрасна пора надолужувати.

Зі слів Івана, цей період підходить для того, аби виробити нормальний режим сну. «Ми всі звикли вставати рано та лягати пізно, а це погано впливає на здоров’я». Він виробив собі графік і прокидається о 9 годині. За розкладом тренування. Іван знайшов вдома стару гантелю, каремат, старається змінювати цикли та навантаження. До прикладу, різні способи присідання або відтискання з різною постановкою рук. Аби не було одноманітності, бо це теж погано впливає на фізичний розвиток. Близько шостої в розкладі зйомка, далі монтаж, онлайн-спілкування з тими, хто тренується. На роботу в Івана виділено від 4 до 6 годин.

Під час карантину важливо не забувати про спорт чи принаймні фізичні навантаження,  спортсмен.

«Рух – це здоров’я, дуже добре для серця. Аби кров циркулювала потрібно рухатися. Микола Амосов говорив: здоров’я краще підтримувати фізичними вправами, щоб лікарям не доводилося підтримувати його препаратами», – зауважує Іван. А для тих, хто не любить спорт, тренер рекомендує збільшити фізичну активність вдома – це запобігає зайвій вазі. Слід щодня робити зарядку, займатися від 3 до 5 разів в тиждень.

З рідним Іван спілкується онлайн. У магазин ходить біля дому в масці та рукавицях переважно ввечері. Продукти закуповує за потребою.

«Карантин пройде легше, коли ми станемо свідомими, будемо дотримуватися правил ізоляції. Рекомендую прийняти це все, як є і зайнятися тим, до чого не доходили руки. Є книжка, яку давно хотіли прочитати? Дістаньте її. Від паніки, стресу нічого не зміниться, але ми можемо змінитися», – каже Іван.

Яніна Доценко та Сергій Мосевич – пара фотографів. У час карантину продовжують займатися фотографією, експериментують у своїй студії: бавляться зі штучним світлом, пробують щось нове. Яніна робить сережки, танцює і регулярно займається йогою. Каже, загалом життєвий лад не змінився – лише не бачаться з батьками, спілкуються онлайн чи по телефону.

Яніна та Сергій.

На ринок їздить Сергій на велосипеді. Продуктів вистачає, у раціоні побільшало каші.

Яніна у час карантину радить поприбирати вдома, посортувати сміття, передивитися гардероб, почитати, подивитися глибокі фільми. «Це філософський момент у житті кожного землянина. Слід переосмислити свій темп. Не вірю, що ми всі переродимося, перестанемо палити траву, втім щось маємо зрозуміти», – каже Яніна. Також рекомендує зайнятися творчістю. А для цього треба небагато, підійде навіть пляшка від випитого вина.

Прикраси Яніни.

Сергій Лазановський, актор Франківського драмтеатру та учасник гурту «Big Lazer», на карантині ще й через вітрянку. На цей час до нього приїхала мама. Вони разом готують, співають.

Фото з фейсбуку Сергія.

Сергій розповідає, на життя актора карантин сильно не вплинув. Тренажі продовжуються – в онлайн режимі. Як вони проходять, можна побачити кожному і навіть приєднатися – трансляція у фейсбуку та ютюбі. До слова, незабаром актори та режисери підготують три нові постановки, які будуть транслюватися онлайн.

Зараз Сергій більше працює над вокалом. А нещодавно переспівав народну пісню, аби достукатися до тих, хто порушує карантинні вимоги. Відео швидко поширилося мережею.

«Я не очікував такого результату, не очікував, що вона буде настільки вдалою. За два дні така несподівана слава прийшла. З різних куточків світу скидають це відео, дзвонять до моїх батьків їхні друзі, кажуть: нам прийшло відео вашого сина», – розповідає Сергій.

Актор зауважує, що не має графіку роботи. «Мене вбивали перші два тижні. Я звик до активного ритму: прокидаюся о 6, йду телебачення вести ефіри, потім театр, вокал, діти, знову театр. Постійний рух. І тут все це припинилося. Дуже радий, що з’явилася можливість бути онлайн на роботі».

Сергій обожнює готувати, вигадує свої кулінарні рецепти. Особливо зараз, коли часу стало більше.

Рекомендує франківцям залишатися на позитиві, і, найважливіше, не панікувати. «Як показує статистика, люди похилого віку через паніку отримують більше серцевих захворювань. Вважаю, що оптимізм, позитивний настрій, любов, усмішка, здоровий глузд врятують нас від усяких пандемій, проблем. У нас є час бути ближче зі своїми батьками, рідними. Не просто сидіти на карантині, а зробити те, на що не вистачало часу», – зауважує Сергій.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...