Мед Атлант

10 незручних запитань до патрульної поліції

Минув рік з моменту запуску роботи нової поліції в Івано-Франківську, а вона вже встигла про себе гучно заявити. На її очільника відкрили кримінальну справу за перевищення службових повноважень. Попри те, що іванофранківці стали на захист чоловіка і започаткували в Інтернеті флешмоб #підтримуюМіхальця, на адресу патрульної поліції лунає чимало критики як від мешканців, так і від мерії міста. Під час розмови з начальником Управління патрульної поліції Івано-Франківська Дмитром Міхальцем ми спробували з’ясувати деякі незручні деталі.

1. В Івано-Франківську зросла кількість нетверезих водіїв – з 13-15 зафіксованих випадків за тиждень наприкінці 2016-го до 25 у січні цього року. Невже вони відчувають безкарність?

Ця кількість спочатку стабільна, а потім раптово зростає. Як мені казали, на Івано-Франківщині січень – «п’яний» місяць. Я обурений тим, що люди дозволяють собі випити чарку і сісти за кермо. Вони небезпечні насамперед для себе, своїх близьких, випадкових перехожих, інших водіїв. Ми боремося з цим.

Дуже часто підписую супровідні документи, де вказано, скількох людей позбавили водійських прав рішенням суду. Це досить великі цифри. Хоч уже й зросла відповідальність за це, проте, на жаль, кількість водіїв у стані алкогольного сп’яніння не зменшується. Але я певен, що з часом спільними зусиллями, завдяки плідній роботі ми це подолаємо. Аналізуючи попередні місяці, бачимо, що все можливо. Але свята ніхто не скасовував.

Це велика проблема не тільки для Івано-Франківська, але й для області загалом. У нас в пріоритеті місто, але коли тут більш-менш спокійно, то виїжджаємо в райони. Там жахлива ситуація. З цим треба жорсткіше боротися. Я знаю, які штрафи і яка відповідальність в Європі. Впевнений, що з часом і наша держава прийме закони про більш жорстке покарання за водіння у стані алкогольного сп’яніння. Ми публікуємо відео з нетверезими водіями не для того, щоб принизити когось, а щоб люди бачили, як не слід поводитися, аналізували, розуміли, що ніякі домовленості з патрульними не можливі.

2. Раніше ваш заступник Олег Сердюк говорив, що статут Муніципальної варти суперечить законодавству і захист прав на комерційній основі є неприпустимим. А потім ви різко змінили ставлення до питання. Чому?

Ми не проти допомоги, але треба, щоб вона була у рамках закону. Ознайомившись зі статутом Муніципальної варти, ми направили до міської ради своє бачення змін у ньому. Його врахували. Потім ми ще проводили наради, зустрічі, розмежували, хто чим має займатися, щоб не заважати одне одному. Наразі скажу, що Муніципальна варта нам допомагає в забезпеченні охорони громадського порядку, при масових заходах, супроводі, обмеженні руху в місті. Вони не втручаються у нашу роботу, а ми, звісно ж, допомагаємо їм розвиватися, але в правовому полі. Наголошую, поліція не була проти Варти, хоча багато хто так говорив. Я націлював свого заступника Олега Сердюка, що все має бути законно, адже працівникам Муніципальної варти слід відповідати за власні помилки, якщо вони, не дай Боже, вийдуть за рамки дозволеного.

3. Чому немає декларованої відкритості? Пригадуємо, як патрульний на власному автомобілі врізався у службове авто своїх колег, а поліція спершу приховувала цей факт. Або те, що не розголошують деякі резонансні випадки, наприклад, інформацію про п’яного суддю за кермом.

Щодо нашого працівника, то проводимо службове розслідування. Щойно будуть досліджені всі факти, звісно, опублікуємо їх. Якщо нам дають запит – відповідаємо, бо ми відкриті й чесні. Нам нічого приховувати.

Сказати, що ми зобов’язані викладати зразу… У нас сталася подія, проводимо службове розслідування, готуємо матеріали і далі виходимо з того, що є.

А щодо резонансів, то ми не завжди знаємо, кого зупиняємо. Тобто, людина може не представитись. Депутат, прокурор, суддя, чиновник – але не представляється. Далі хтось упізнав прізвище і вже починає писати в Інтернеті. На місці ми цього можемо не знати. Це простий водій, він не згідний з протоколом, не захотів підписувати. Ми діємо в рамках закону. А там вже, вибачте, хто побачив, хто знає, звідки та інформація виходить, то вже не відомо. Не щоразу також є і відео з нагрудних камер, бо акумулятор там може сісти і не завжди є можливість його зарядити. Це фактори, на які ми не можемо вплинути.

4. Чи зробили висновки після конфлікту з учасником АТО Іваном Чайковським?

Висновки завжди роблю. Це для мене стало уроком у житті. Конфлікт… Ситуація була. Ми її не приховували. Камеру, звісно, в кабінеті я встановив після того.

На цьому конфлікті я багато здоров’я втратив. Як не крути, але нервуватись доводилося і при обшуках, і на судах. Навчився багато чому – побачив, хто є хто. Хто підтримує, хто ні, хто вірить, а хто хоче палки в колеса вставити. Просто побачив, з ким працюю. Відчув велику підтримку суспільства, колективу в управлінні. Для мене це було взагалі неочікувано і спонукало не зупинятися та йти до кінця. Я ціную свій колектив, колег, підтримку громади. Це приємно і за це треба боротися. Коли було таке, щоб підтримували міліцію? Це потужно. Головне не втратити здобутого, бо то найлегше.

На пана Івана, чи на когось іншого, зла не маю і ніколи не матиму. До відпустки бачив щодня, вітаюсь. Але він захотів написати заяву, тому відкрили кримінальну справу, винесли підозру. Я людина принципова і своїм принципам не зраджую. Не секрет, що багато кому я тут заважаю, це всі прекрасно розуміють. Але нічого, це нормально – робота. Я знав, куди йду, тому був готовий до провокацій і загалом до різного.

5. Скільки поліцейських звільнилося з часів запуску патрульної поліції в Івано-Франківську і з яких причин?

Загалом 5 осіб за власним бажанням. Кілька дівчат – за сімейними обставинами. Жінкам, відверто кажучи, тяжко, адже робота не з легких. Декілька чоловіків звільнилися і поїхали за кордон, бо їм не вистачало цієї заробітної плати. Дехто пішов у бізнес, хтось сказав, що ця робота не для нього.

Кадрів не вистачає. Багатьох забрали з лінії в апарат, відділ кадрів, чергову частину, адмінпрактику. Ми заповнювали ті відділи й сектори, де потрібні люди. І вийшло, що не вистачає кадрів саме на лінії, близько 20 осіб. Департамент патрульної поліції буде оголошувати набір.

6. Нещодавно вийшов випуск «Патруль online», після якого поліцейських критикували за те, що вони залишили затриману автівку разом з пасажирами і погналися за водієм. Чи підвищують патрульні якось свій професіоналізм, теоретичні і практичні навики?

Людям не заборониш критикувати. З кожного відео і коментаря я вчуся. Якщо це дійсно помилка – прагну її виправити і роблю вся для того, аби її більше не допустити. А якщо люди критикують, бо просто нема що робити, то роблю висновок про них.

Коли працівники патрульної поліції дійсно непрофесійно себе поводили, то, значить, потребують додаткового навчання. Конкретно щодо цього випадку, вибачте, але я вже не можу все пам’ятати.

Ми проводимо регулярні навчання з патрульними, опитування, наразі в них на січень-лютий повністю складений графік: юристи, прокуратура, суди, дозвільна система тощо. Ми це вже робили, але не даємо працівникам забути ази, що потрібні саме на вулиці. Перед кожною нічною зміною є навчання. Адмінпрактика аналізує помилки в постановах, протоколах, інших матеріалах і також проводить навчання. Відділ моніторингу переглядає відео з нагрудних камер, аналізує і доводить до відома відповідального, а він – до особового складу. Наше місто, мабуть, найбільше проводило стрільб за останній рік. Я старався надати патрульним якомога більше можливостей звикати до зброї, вчитися нею користуватися. На сьогодні в управлінні є два інструктори з вогневої стрільби, вони перед новим роком якраз закінчили курси.

7. Програма «Патруль online» демонструє те, яка поліція хороша. Жодної критики. Сюжети знімають на добровільних засадах чи поліція укладала договір з журналістами і оплачує цю роботу?

«Патруль online» – ініціатива самих журналістів. Вони займались цим, ще коли поліція лиш починала працювати, і про договірні засади чи гроші не йшлося.

Зараз програма працює згідно з укладеним договором, але без грошей. Ані міська рада, ані наше управління, ані департамент патрульної поліції не перераховують їм жодних коштів. Працюють на добровільних засадах для об’єктивного і якісного висвітлення роботи патрульних.

«STV-Media» укладало договір навіть не з нашим управлінням, а з департаментом патрульної поліції для коректного врегулювання відносин. Також договір укладали, щоб знати, на якій підставі ми передаємо відео, що з того вийде, хто має права на програму.

8. Як ви ставитесь до критики поліції, якої зараз чимало? Складається враження, що, попри позитивний образ, люди все одно розчаровуються.

Критика – це добре. Від неї ніколи не потрібно відмовлятися. Але її треба вміти сприймати, аналізувати, робити висновки і на їх основі проводити навчання, бесіди. Якщо людина сприймає критику – значить вміє вчитися і хоче цього. А коли й далі доводить своє, не проаналізувавши ситуації – це погано.

Я не помічав, щоб люди розчаровувались у патрульній поліції. Мабуть, вона стала буденним явищем, але розчарування я не бачу.

9. Чим закінчилась історія з бійкою у нічному клубі за участю патрульних? Чому цей факт поліція не висвітлила на своїй офіційній сторінці?

Це був неробочий час. Офіційна сторінка висвітлює роботу і діяльність патрульної поліції, але не їхнє дозвілля. Щодо цих працівників провели перевірку і зробили певні висновки. Не згадаю точно, чи перевірку, чи службове розслідування, бо я вже місяць у відпустці.

Коли до нас зверталися по інформацію, ми її надавали. Але це приватне життя, люди відпочивали… І сказати, що ми зобов’язані це висвітлювати… Вони були не на службі у той час. Але висновки ми зробили жорсткі.

10. Скільки за останній час сталося ДТП за участю патрульних на службових авто? Машини так і стоять розбиті, чи їх ремонтують?

Якщо я не помиляюсь, у нас 17 автомобілів на лінії працюють, декілька в управлінні є, і 2-3 після ДТП зараз у ремонті.

З моменту запуску сталось близько 15 ДТП, але лише 2, здається, з вини патрульних, і вони понесли відповідальність за це згідно із законом. Автомобілі застраховані, тому їх відремонтували за кошти страхових компаній. Дуже багато машин пошкоджені саме під час затримки нетверезих водіїв, коли вони в’їжджали в авто патрульних.

Інтерв`ю опубліковане в журналі МІСТО №4

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...