Мед Атлант

Українського винахідника ліків від раку ув’язнили в Австрії

Вищий земельний суд Відня засудив етнічного українця, громадянина Австрії Василя Новицького до 3 років ув’язнення. Його звинуватили в шахрайстві та розповсюдженні неліцензованих у Австрії ліків “Україн”, який він винайшов у 1978 році.

“Україн” виготовлений на основі чистотілу. В жодній країні світу він не отримав ліцензії. Проте активно продавався. Новицький емігрував до Австрії. 2012-го поліція Відня його затримала. За п’ять років слідства суд виніс вирок 80-річному хіміку-фармакологу, який оскарженню не підлягає, пише МІСТО з посиланням на Gazeta.ua.

“Ми почали розслідування на підставі скарг постраждалих, – розповів після затримання Новицького представник поліції Австрії Маріо Хейль. – Новицький стверджував, що препарат може вилікувати рак, СНІД, променеву хворобу. Зараз вивчаємо матеріали і не можемо назвати точні цифри. Йдеться про сотні постраждалих в Австрії і тисячі – в світі. Збиток становить близько 5 мільйонів євро.
За словами деяких постраждалих, серед яких є і громадяни України, проблема не тільки в тому, що препарат не діяв. Доктор Новицький переконував їх відмовлятися від традиційної медицини, запевняючи, що “Україн” допоможе. В результаті люди не робили операцій, хіміотерапій і вмирали”.

На суді Новицький заявив, що не вважає себе винним, а “просто рятував життя людей”.

Довідково: Василь Новицький народився 3 квітня 1937 року в с. Кам’янець Перегинського району Станіславської області в сім’ї службовця. З 1943 по 1945 рік перебував у німецькому концентраційному таборі в Ноймарку. Закінчив радіотехнічний факультет Львівського політехнічного інституту. Працював викладачем Львівського технікуму радіоелектроніки. 1974 року виїхав до Австрії. Дійсний член Нью-Йоркської академії наук, доктор “гоноріс кауза” Відкритого міжнародного університету з комплексної медицини в Коломбо, почесний член Австрійського Товариства ім. Альберта Швейцера, кавалер Мальтійського ордена, а також член інших поважних міжнародних інституцій. Удостоєний багатьох нагород і почесних відзнак.

Читайте також: У Франківську вшанували пам’ять українців, які стали жертвами операції “Вісла”. ФОТО

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...