Мед Атлант

Покращена дитяча медицина чи кумівство? Про новий статус міського пологового будинку

“Ціль міста номер один на сьогодні – дитяча медицина. Щасливе батьківство, здорова малеча – одні з пріоритетів для розвитку Івано-Франківська”, – про це неодноразово заявляв міський голова Руслан Марцінків. Начебто для впровадження гучних фраз у життя, вчора на позачерговій сесії, яку спочатку скликали по ще одному болючому мерському питанню – придбання локомотиворемонтного заводу містом, вирішили проголосувати й за зміну статусу міського пологового будинку. Від учора міський пологовий будинок став комунальним некомерційним підприємством “Івано-Франківський міський клінічний перинатальний центр”.

Що несе собою зміна назви для пересічного франківця і чому Марцінків критикує теперішнє керівництво пологового будинку, “МІСТО” вирішило поцікавитися в головного лікаря міського перинатального центру Михайла Пруднікова.

– Пане Михайло, чи знали ви про те, що на вчорашній позачерговій сесії міськради статус пологового будинку вирішать змінити?

Ні, нам про це нічого не повідомляли. Ні мене, ні колектив лікарів. Інша назва, по суті, не змінить стану речей для пацієнта. Єдине, під цим приводом зможуть змінити керівника, тобто мене. Мер давно хоче бачити на цій посаді свого кума (мова про теперішнього заступника Михайла Пруднікова Сергія Стефанка – прим.авт.), колишнього депутата від фракції “Свобода” в міській раді. Також є припущення, що розширять і повноваження нового керівника в плані кадрової і фінансової політики. Тобто, він зможе самостійно лобіювати кадрові зміни в лікарні, а також на свій розсуд змінювати певні статті витрат. До прикладу зараз, якщо не вистачає коштів на придбання ліків, я не можу перенести їх з іншої статті. Для цього потрібен дозвіл міськвиконкому і фінвідділу міськради.

Мер давно хоче бачити на цій посаді свого кума.

– Мер говорив вам про те, що хоче бачити на цій посаді іншу людину?

Приблизна розмова була рік тому. Тоді також Марцінків апелював тим, що начебто на пологовий будинок є постійні скарги. Коли я просив конкретно назвати які, мер не міг. Я свою позицію озвучив рік тому: поки маю контракт – працюватиму. До речі, контракт у мене до серпня наступного року, а не до кінця цього, як учора заявляв міський голова.

– Оновленому перинатальному центру в статутний фонд обіцяють виділити 10 мільйонів гривень. А скільки грошей цього року виділили вам?

На капітальний ремонт закладів охорони здоров’я в Івано-Франківську на 2017 рік виділили близько 5 млн грн. Нам з них дісталося 450 тисяч. Як йдеться в розпорядженні міського голови, ці кошти мають бути спрямовані на ремонт трьох операційних блоків в різних відділеннях лікарні, проте по факту їх ледь вистачає на ремонт одного з них. Дивна математика: міський пологовий будинок за площею займає 20 тис. кв.м, площі всіх медзакладів міста – 50 тис. кв.м. Міська лікарня з виділених на цей рік грошей на ремонти отримала майже половину, а ми якийсь мізер. Хіба личить після цього меру повсюди розказувати, що пріоритет для міської влади саме дитяча медицина?

Попередні роки місто виділяло на ці потреби більше, в  цьому році, ймовірно, змінили своє відношення до розподілу коштів на медицину.

– Чи знаєте ви про скарги, які за словами мера постійно надходять від містян в адресу пологового будинку?

У контексті скарг мер називає абсурдні речі. До прикладу, що франківці скаржаться на платні аналізи в лабораторії пологового будинку. А це нічого, що ми вже який рік просимо виділити гроші на свою лабораторію, адже наразі наших пацієнтів обслуговує лабораторія обласного перинатального центру. І робить це по залишковому принципу. До речі, цього року мер таки дослухався наших прохань. З міського бюджету було виділено 2 млн 600 тис. грн на облаштування такої лабораторії у нас. Ми оголосили тендер, який за 4 дні до закінчення було відмінено з невідомих досі причин. Гроші забрали.

Ми оголосили тендер, який за 4 дні до закінчення було відмінено з невідомих досі причин. Гроші забрали.

Оскільки мені ніяких скарг не надходить, можу лише припускати, що патронатній службі дано команду готувати і поширювати неправдиву інформацію про роботу пологового будинку в маси.

На початку липня в міському пологовому будинку мер перерізав червону стрічку з нагоди відкриття оновленого обсерваційного відділення. Кошти на ремонт якого 2 млн грн – виділялися з обласного бюджету. Як пояснює Михайло Прудніков, через його неодноразові й особисті прохання до депутатів.

Як бачимо, мер у висвітленні цього питання розставляє зовсім інші акценти. Мовляв, в міському пологовому будинку народжують не лише місцеві жінки, тому грошима на ремонт має ділитися область.

До речі, хірургічний інструмент, на якому закцентував Марцінків, за словами Пруднікова, це планова закупівля зажимів, щипців тощо, яка відбулася до відкриття відділенні, сумою на кілька тисяч гривень. Погодьтеся, фраза: “Місто закупило новий хірургічний інструмент” звучить в рази ефектніше.

Якщо Пруднікова все ж “попросять піти”, то на мітинги проти влади своїх працівників, як запевнив головний лікар міського пологового будинку, не підбурюватиме. Каже, що воювати треба довго і, швидше за все, безрезультатно.

“Тут є чітка позиція, хочу свого кума і буде лише так”, завершує розмову Михайло Прудніков, який на посаді головного лікаря міського пологового будинку працює 25 років.

Читайте також: Два головних медики обласної дитячої лікарні розповіли про катастрофічний стан справ у медзакладі і судову тяганину з керівництвом Департаменту охорони здоров’я

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...