Мед Атлант

Аналітики порахували, як зростає державний борг України

Станом на травень 2017 року сукупний державний борг України складав 74,7 млрд грн.

В перерахунку на душу населення це означає, що кожен громадянин нашої країни винен сумарно внутрішнім і зовнішнім кредиторам 1,757 тис. дол. США, визначили аналітики «Слова і Діла».

Примітно, що на початок року, а саме в січні, сукупний держборг складав 71,2 млрд дол. У лютому він збільшився на 600 млн, у березні — ще на півмільярда. У квітні він становив 74,3 млрд дол.

Найбільше наша держава заборгувала зовнішнім кредиторам. У травні прямий зовнішній державний борг, тобто фактична сума позичених коштів, що надійшла в розпорядження уряду ззовні, становила 37,1 млрд дол. Зовнішні державні гарантії при цьому складають 10,7 млрд дол.

Цікаво, що протягом року був навіть один місяць, коли нам вдалося скоротити зовнішній борг приблизно на 100 млн дол. Це був лютий. Однак уже в березні процес знов повернувся на круги своя.

Щодо прямого внутрішнього держборгу, то він на кінець весни сягав 26,1 млрд дол., а державні гарантії — 743 млн.

Додамо, що в червні Кабінет міністрів ухвалив рішення про випуск нових облігацій внутрішньої державної позики на суму 229 млрд грн із терміном погашення в 2025-2047 роках на заміну ОВДП, що мали бути погашені протягом 2017-2030 років. 10 млрд грн із цих коштів прем’єр Володимир Гройсман планував направити на ремонт доріг, але зробити цього йому так і не вдалося.

Читайте також: Жителям Івано-Франківська заборгували майже 10 мільйонів гривень зарплати

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...