Мед Атлант

Землі “потребуючим”. У приміському селі депутати розділили між собою земельні ділянки, на яких планували збудувати школу

Сьогодні, 28 липня, жителі приміського села Драгомирчани на кілька годин перекрили центральну дорогу, пікетуючи проти дерибану землі депутатами сільської ради на чолі з головою села. Протестувальники вимагали скасувати скандальне рішення “закритої” сесії, на якій громадські землі перевели у землі приватної забудови і роздали “своїм”.

Як пояснюють пікетувальники, у 2014 році депутати проголосували за те, щоб на території, яка знаходиться в центрі села, неподалік церкви збудували школу, дитячий садок і спортивний майданчик. В 2016 році, після виборів і зміни депутатського складу селищної ради Драгомирчан, цільове призначення землі вирішили змінити і роздати її, як каже теперішній сільський голова Степан Дем’янів, “потребуючим”.

У списку обраних опинилися сільські депутати, їхні родичі (дружини, мами, сестри, доньки і сини), є навіть донька депутата районної ради і брат депутата обласної ради, крім того у списку, як стверджують місцеві, кілька правоохоронців. За словами пікетувальників, це ті самі поліціянти, які вели справу місцевих “хабарників”. В листопаді минулого року двох депутатів сільської ради Драгомирчан затримали на хабарі. Винагороду вони вимагали за виділення земельної ділянки одному з підприємців. Як запевняють місцеві, тоді справу депутатів перекваліфікували і вони відбулися лише штрафом. У списку власників коштовної землі і сам сільський голова Драгомирчан.

Жителька Драгомирчан Буга Ольга про протест:

У коментарях журналістам “МІСТО” Степан Дем’янів розповів, що землю виділив для себе, адже живе в одній кімнаті з братом у будинку своїх батьків.

Спеціаліст сільської ради Михайло Витвицький пояснює журналістам, що в селі буде дві школи і садок. Мовляв, його просто перенесли на іншу територію. Згадуючи про школи, Витвицький не заперечує, що одну з них будують на приватній території і планують зробити школою закритого типу, інша – існуюча школа, яка збудована ще в 1974 році. За словами місцевих, в ній немає спортивного залу, а штукатурка скоро почне сипатися зі стін. Тобто нової школи для всіх, попри те, що село щороку розростається, поки не заплановано.

За перевід земель у приватну власність на сесії в 2016 році проголосувала більшість. І плани їхніх попередників про школу на 624 учні, спортивний стадіон і садочок на 90 місць не врахували.

“Все було таємно і наперед обумовлено, мене туди навіть не запросили, адже знали, що буду проти”, – пояснює депутат сільської ради В’ячеслав Загурський, який став на сторону пікетувальників.

Громадський активіст Володимир Балан розповідає, що про це рішення депутатів небайдужі жителі села дізналися два місяці тому.

“Люди подавали в суд і писали звернення, але це не принесло результату і ми вирішили перекрити дорогу. 3 га землі біля церкви вони розділили на 21 шматок і забрали для себе.”

Балан пояснює, що списки нових власників земельних ділянок дістали з власних джерел.

Перший голова села розповідає, що землі ці ще з часів його правління вважалися резервними для будівництва школи і садка. І називає підлістю останнє колегіальне рішення сесії.

Пояснити, яка потреба була у зміні цільового призначення землі, діючий голова села Степан Дем’янів не зміг. Війт розповів, що йому звітуються не про всі земельні ділянки, які виділяють у селі. Крім того, вартості землі він також не знає.

Місцеві переконують, що депутати, які отримали землі, крім того ще мають угіддя у селі, тому в списку потребуючих не перебували. І обурюються, що атовцям роздали ділянки на чагарниках у Зарінках, а про ці навіть не згадали.

В результаті люди змусили сільського голову написати заяву-зобов’язання зібрати позачергову сесію сільської ради для вирішення цього питання.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...