Мед Атлант

Українці половину своїх доходів витрачають на продукти харчування

Українці майже 50% своїх доходів витрачають на їжу. Цей показник набагато більший, ніж у країнах Європи.

Так, наприклад, у Румунії на продукти витрачають 27,5% сімейного бюжету, в Литві — 25,4%, Болгарії — 19,7%, Естонії — 19%.

Жителі Німеччини, яка має четверту у світі економіку за ВВП і п’яту за паритетом купівельної спроможності, витрачають на продукти не більше 11,7% сімейного бюджету, — написав у Facebook директор асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Найменші витрати на продукти харчування в Данії — 11,3%, Ірландії — 10,2%, Австрії — 10%, Великій Британії — 9,3%, Люксембурзі — 8,3% від загальної суми заробітків, — пише “24 канал“.

В Україні ж, за даними Держстату, на продукти харчування та неалкогольні напої витрачають аж 49,8% доходу. Ще 40,5% українці витрачають на непродовольчі товари та послуги. Зокрема на житло та комунальні послуги громадяни України в середньому витрачають 16% доходів. А от на одяг і взуття — лише 5,6%, ще гірше з відпочинком — на нього українці витрачають лише 1,4% сімейного бюджету.

Водночас у грошовому еквіваленті понад 20 мільйонів українців витрачають в день менше 49 гривень. За цим показником Україна посіла сьоме місце в міжнародному рейтингу бідності країн, який щороку складає видання Bloomberg. Гірші від України справи лише у Венесуелі (перша сходинка), Південній Африці, Аргентині, Греції, Туреччині та Іспанії. Хоча ще минулого року Україна посідала третє місце у рейтингу бідності. А це означає, що якісь зрушення все-таки є.

За оцінками ООН, 60% українців живуть за межею бідності. А загалом у світі налічується близько 760 млн людей, які живуть в умовах бідності — менш ніж за 2 долари в день.

За оцінками Держстату за 2016 рік, 43,9% українців відмовляли собі у всьому необхідному, крім харчування. 45,8% громадян зазначили, що грошей на життя їм було достатньо, однак не заощадження не вистачало. Водночас 74% українців вважають себе бідними.

Читайте також:Міністр соціальної політики звинуваватив українців в тому, що вони багато їдять

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...