Мед Атлант

Чорний черемош та Лімниця — найчистіші річки України

Такий результат показало дослідження американської компанії «Waterlife. Earth».

Нещодавно представники компанії проводили дослідження води на території всієї України.

До уваги бралося багато чинників, серед яких природна унікальність, екологічний стан, придатність води для споживання, наявність певних мікроорганізмів.

Тож згідно з результатами дослідження, найчистіші ріки на території нашої держави у Карпатах. До списку переможців увійшли водяні артерії Івано-Франківської та Закарпатської областей, — повідомляє прес-служба обласного управління водних ресурсів.

Отже, очолила рейтинг Лімниця, що протікає у межах Рожнятівського, Калуського і Галицького районів Івано-Франківської області. Другу сходинку посів Чорний Черемош.

Річка Лімниця бере початок із джерел за 1,5 км на північний схід від гори Велика Кепута на висоті близько 1370 м і впадає в р. Дністер.

За довжиною – це найбільша притока Дністра — 122 км, басейн її розташований в центральній частині Українських Карпат і на Прикарпатській височині.

У верхів’ї (до с. Ясень) річка має характер гірського потоку, що протікає у вузькій V подібній долині, з випуклими, крутими обривистими схилами, що дуже порізані річковими потоками. Основні притоки — р. Мимода, Турава, Черлен, Чечва, Бережниця.

Ріка Чорний Черемош — ліва притока Черемоша, довжиною 87 км, площею водозабору 856 км 2, бере початок із джерел на схід від гори Комонова, впадає в Черемош біля с. Устеріки Верховинського району. Основні притоки: Шибени, Дземброня, Бистриць, Ільця, Бережниця, Річка.

Лабораторні дослідження Івано-Франківського обласного управління водних ресурсів підтверджують, що поверхневі води на ріках Прикарпатті в загальному чисті.

Читайте також: Гроші йдуть, а результату немає: еколог розповів, як дії чиновників можуть призвести до екологічної катастрофи

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...