Мед Атлант

В Івано-Франківську міністр Павло Петренко анонсував збільшення зарплат для державних нотаріусів

Сьогодні, 31 серпня, під час відкриття реконструйованого приміщення Івано-Франківського обласного державного нотаріального архіву Міністр юстиції України Павло Петренко зробив важливе оголошення.

Міністр юстиції анонсував збільшення зарплат для державних нотаріусів.

Моє оголошення стосується прекрасного колективу державних нотаріусів, які працюють в усіх областях. Хочу повідомити, що завтра набирає чинності наказ Міністра юстиції, який передбачає збільшення розміру винагороди державним нотаріусам за вчинення нотаріальних дій, що суттєво вплине на збільшення фактичної заробітної плати. Чим більше нотаріус матиме навантаження, тим більше отримуватиме, – каже Петренко.

За його словами, в країні існує нотаріат, який складається з приватних нотаріусів. Їх є близько п’яти тисяч.  І вони, фактично, є самозайнятими особами і заробляють собі від нотаріальної діяльності кошти. І є близько двох тисяч державних нотаріусів.

Державні нотаріуси – це ті люди, які працюють у віддалених районних центрах, великих і малих містах, які виконують соціальні функції. Саме до державних нотаріусів приходять пенсіонери, інваліди, малозабезпечені. І так складалося, що протягом років державні нотаріуси були ображені державою: невисока заробітна плата при великому навантаженні. Тому ми збільшили заробітні плати втричі. А з 1 вересня цього року мною прийняте рішення, що ті кошти, які державний нотаріус отримає від додаткових послуг, потрапляють до спецфонду. Ми передбачили чітку, справедливу винагороду. Не менше 30% цього спецфонду отримує той державний нотаріус, який надав ту чи іншу послугу. Якщо цих послуг і навантаження на державного нотаріуса буде більше, ніж загального навантаження по всій країні – він отримає 50% спецфонду, – розповів Міністр.

Тобто державний нотаріус в середньому по Україні буде отримувати в районі 12-15 тисяч гривень. З можливістю зростання цієї суми від кількості тих нотаріальних дій, які він вчинив.

“Це поступове поновлення справедливості і мотивація, щоб люди приходили в державний нотаріат і виконували соціальну функцію. Це і оформлення спадщини, вчинення реєстраційних, нотаріальних дій у віддалених районах”, – підсумував Павло Петренко.

 

Нагадаємо, Павло Петренко взяв участь в урочистому відкритті реконструйованого приміщення Івано-Франківського обласного державного нотаріального архіву, що на вулиці Гаркуші, 15а. Вартість ремонтних робіт з облаштування нового приміщення складає близько трьох мільйонів гривень.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...