Мед Атлант

Представниця МОНу розповіла прикарпатським педагогам про особливості реформи освіти

Сьогодні, 14 вересня, в Івано-Франківську відбулася публічна консультація з питань реформи освіти за участі представника Міністерства освіти та науки України.

Педагоги з Івано-Франківщини зазначили, що їм не подобається у проекті Закону України “Про освіту” і вносити свої уточнення.

Міністр освіти і науки Лілія Гриневич зараз слухає простих людей. Такого ніколи не було в історії  освіти, – відзначила одна з присутніх вчителів.

Вчителі просили звернути увагу на завантажені школи та врегулювати питання”сертифікації” вчителів.

Є вчителі, які готові її пройти і покажуть чудовий рівень знань. І стосовно всього закону, нам потрібно врегулювати питання щодо атестації шкіл і потім приймати закон в сукупності. А ми робимо навпаки  – приймаємо закон, а потім хочемо його доповнювати такими важливими моментами.

Зазначимо, що освітня реформа належить до головних законопроектів осені. І хоча Закон “Про освіту”(№3491-д) прийнято парламентом у першому читанні ще в жовтні 2016 року, проте на остаточне голосування уряд розраховує лише цієї осені.

Реформа освіти передбачає перехід системи середньої освіти на три рівні на 12 років навчання:

  • початкова освіта (4 роки навчання)
  • базова середня освіта (5 років навчання в гімназії)
  • профільна середня освіта (3 роки навчання в ліцеях чи закладах професійної освіти)

Це змінить і систему вищої освіти. Тепер диплом бакалавра в Україні здобуватимуть лише три роки. Адже перший рік навчання в університеті замінюватиме профільна освіта в ліцеї.

Перехід на 12-річне навчання та старт нової української школи передбачається вже в 2018-2019 навчальному році.

Також проект закону передбачає укрупнення сільських шкіл та створення опорних шкіл, щоб донести якісну освіту й до дітей, які навчаються в маленьких містечках та селищах.

Окрім того, реформа повинна “вичистити” навчальні програми від непотребу, розвантажити дітей, підвищити зарплатню для вчителів та викладачів.

Згідно з розрахунками міністерства, вже з 2018 року середня зарплатня вчителя може зрости від 3,5 тис. грн до 6,8 тис. грн.

Також додамо, що на реалізацію реформи Міносвіти потрібно 87 млрд грн до 2030 року. Володимир Гройсман в липні заявив, що такі видатки на освіту Україні не по кишені, тому реформу відклали до вересня та розтягнуть її реалізацію на 10 років.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...