Мед Атлант

У Національній Гвардії України роз’яснили деталі законопроекту, проти якого мітингували франківці

Нагадаємо, минулого тижня в Івано-Франківську біля облдержадміністрації представники Фундації регіональних ініціатив провели акцію проти надмірного збільшення повноважень Нацгвардії (законопроект № 6556).

Однак, у прес-службі НГУ пояснюють, що цей законопроект насправді дозволить унормувати діяльність Нацгвардії відповідно до Європейського досвіду.

Проект Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення правових засад діяльності Національної гвардії України” №6556 від 08.06.2017 р. пройшов етап розгляду в Комітеті Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. Більшість його членів проголосували за рішення рекомендувати парламенту взяти цей проект документу за основу та прийняти в першому читанні в цілому. Головна мета цього документу задекларована вже в його назві.

Як зазначають у пояснювальній записці народні депутати України – автори цього законопроекту, він був розроблений з метою приведення низки законів України, які стосуються діяльності НГУ, у відповідність до вимог Закону України “Про Національну гвардію України” від 13.03.2014 р. У проекті враховані концептуальні засади розвитку сектору безпеки і оборони України, а також необхідність підвищення спроможностей Нацгвардії України до виконання цілої низки функцій.

Головна ціль — вдосконалення повноважень військовослужбовців НГУ щодо реалізації функції по охороні громадського порядку, допомогти і розвантажити роботу працівників Національної поліції, які зможуть зосередитись на оформленні та розслідуванні більш резонансних і тяжких кримінальних злочинів. Також варто зазначити, що наділення такими повноваженнями Національної гвардії України є кроком до поступового наближення із функціоналом притаманним аналогічним НГУ європейським формуванням.

Законопроектом №6556 також уточнюється питань щодо проходження служби у військовому резерві Національної гвардії України. Зокрема, пропонується прописати в Законі, що на військову службу в резерві НГУ можуть бути прийняті громадяни України, які в обов’язковому порядку пройшли професійно-психологічний відбір, придатні за станом здоров’я до служби у військовому резерві та відповідають установленим вимогам проходження служби у військовому резерві. Такий підхід дозволить вдосконалити якість відбору громадян для проходження такого типу служби та уникнути зарахування до цієї категорії осіб не здатних до виконання обов’язку перед українським народом.

Крім цього, вводиться поняття військового оперативного резерву Національної гвардії України. Відповідно до проекту закону №6556 в особливий період на службу у військовому оперативному резерві НГУ першої черги в обов’язковому порядку зараховуються особи, звільнені з військової служби у Національній гвардії України. Важливість запровадження такої норми, насамперед, полягає в тому, що Національна гвардія України, це особливе військове формування за специфікою своїх завдань, яке не можна порівнювати з іншими військовими формування України. НГУ крім військових має ще й правоохоронні функції, здійснює охорону ядерних об’єктів, спеціальних вантажів, дипломатичних, консульських установ іноземних держав, бере участь в спецопераціях і знешкодженні особливо небезпечних озброєних злочинців. Усі ці напрямки діяльності потребують відповідної фахової підготовки. У зв’язку з цим більш доцільно в особливий період зараховувати до оперативного резерву НГУ людей, які вже мають відповідні професійні навички та досвід несення служби за кожним з цих напрямків діяльності.

Законопроектом №6556 також пропонується запровадити таке поняття, як запас Національної гвардії України. За задумом авторів законопроекту до нього будуть зараховуватись громадяни України, які вислужили установлені строки служби і звільнені зі служби у Національній гвардії України, придатні за станом здоров’я до проходження військової служби в мирний або воєнний час і, які не досягли граничного віку перебування в запасі.

Якщо підвести риску під усім тим, що нового несе законопроект № 6556 можемо зробити наступний висновок. Прийняття проекту цього Закону дозволить привести положення Закону України “Про Національну гвардію України” та інших Законів України у відповідність між собою.

Принципово, що внесення цих змін до законодавства, що регламентує діяльність НГУ, сприятиме поступовому наближенню Національної гвардії України до правоохоронних структур, які є членами Асоціації (FIEP), йдеться у роз’ясненні прес-служби НГУ.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...