Мед Атлант

Соціологічні дослідження чи маніпуляція: франківці обурені телефонними опитуваннями з політичним підтекстом

“Добрий день, чи можете Ви відповісти на декілька питань, що стосуються міської влади?”, –останнім часом з таким проханням все частіше телефонують до мешканців Івано-Франківська. Хто є ініціатором та кому вигідні такі опитування, дізнавались журналісти МІСТА.

Декілька днів тому в мережі фейсбук франківка Olena Vatutina  розповіла, що до неї зателефонувала жінка, яка представилась працівником “Галицької соціологічної групи” та звернулась з проханням відповісти на два запитання, що стосуються діяльності Руслана Марцінківа.

За такий то час міським головою відкрито стільки то садочків, стільки то планують. Чи підтримуєте ви те, що варто дбати за дітей. Друге питання, що завдяки міському голові корупціонери “не вкрали” локомотиворемонтний завод. Чи підтримуєте ви створення робочих місць, – розповідає жителька.

Ми зателефонували до міської ради з питанням, чи відомо їм про таку організацію та опитування. У приймальні міського голови запевнили, що жодного відношення до цього не мають та порадили зателефонувати до секретаріату. Працівники секретаріату дали аналогічну відповідь. Ми зателефонували до Ігоря Кінаша, начальника відділу внутрішньої політики, він каже, що про такі соціологічні опитування чув, але вони це не організовували.

Я знаю, що телефонують невідомі люди, задають певні питання або запрошують на заходи. Одного разу телефонували до мене, запрошували на захід, який я ж організовував. Було кумедно. Але мені невідомо, хто це телефонує, – розповідає Ігор Кінаш.

В Івано-Франківську організація “Галицька соціологічна група” не зареєстрована. У мережі фейсбук є сторінка з такою назвою, однак вона не активна вже близько року і жоден із вказаних на ній мобільних номерів не відповідає.

Координатор громадського руху “Чесно” та політолог Віталій Світлик каже, що організація є вигадкою, а такі анкетування – своєрідна маніпуляція, яка практикується вже декілька років за деякий час до виборів.

Таким способом намагаються втримати своїх виборців, адже зараз поширюється про міського голову багато інформації і вона далеко не задовільна. Це відкрита маніпуляція. Вони задають питання, наголошуючи на те, що влада щось робить і щось було змінено. Однак, вони не питають, чи знають люди про те, що садочки не будувались раніше через відсутність коштів, а зараз відбулись децентралізаційні процеси, кошти дофінансували. Вони не питають, чи знають франківці, що основоположником будівництва садочків у такому випадку виходить не Руслан Марцінків, а попередній міський голова. Вони питають те, що вигідно, на користь міській владі. Вони не розповідають про піар за гроші мешканців міста, – каже політолог.

Політолог подейкує, що номери телефонів вони дізнаються завдяки працівникам МІУКу.

Працівники приходять до містян, яких обслуговують, беруть у них номери телефону, а пізніше ці номери можуть з’явитись у тих людей, які роблять опитування, – каже Світлик.

Як відомо, такі опитування проводять не перший рік, зокрема, перед попередніми виборами міського голови Франківська, до жителів телефонували з подібними запитаннями від різних політичних партій. Ймовірно, опитування дають позитивний результат для чиновників. Та у місцевих жителів подібне анкетування викликає обурення, на яке ніхто не зважає.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...