Мед Атлант

Франківського патрульного, який ніби-то зламав палець колишньому міліціонеру, відсторонили від роботи

Сьогодні, 19 жовтня, в Івано-Франківському суді розглянули клопотання прокуратури щодо відстронення патрульного Леоніда Гончарука від роботи у Патрульній поліції Івано-Франківська.

Нагадаємо, що в ніч на 19 червня працівники патрульної поліції Івано-Франківськ зупинили водія автомобіля”Skoda Octavia” за порушення правил ПДР. Підтримати водія та пасажирів прийшов відомий франківський активіст “Хімік”. Нетверезий водій тоді не пред’явив патрульним ні посвідчення водія, ні страхівку. Від освідування також відмовився.

Через півтора місяця суд визнав чоловіка винним за ст 130 (керування транспортним засобом особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів,  що знижують їх увагу та швидкість реакції), і ст 185 КУпАП (злісна непокора законному розпорядженню або вимозі поліцейського, члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону, військовослужбовці).

Днями стало відомо, що івано-франківському патрульному Леоніду Гончаруку, який саме працював тоді на місці події, оголосили підозру у вчиненні правопорушення за ч. 2 ст. 365 ККУ – перевищення влади або службових повноважень, якщо воно супроводжувалося насильством, застосуванням зброї або болісними і такими, що ображають особисту гідність потерпілого, діями.

Сьогодні під час судового розгляду справи прокурор відзначив, що підсудний спричинив тілесні ушкодження ушкодження Михайлу Ільницькому, тому працівнику Патрульної поліції Леоніду Гончаруку вже оголошено підозру про вчинення правопорушення. Прокурор просив суд врахувати, що патрульний займає посаду командира роти, він може впливати на свідків події, тому варто відсторонити його від роботи. Слідчий, у свою чергу, додав, що в разі вчинення злочину, незалежно від тяжкості, патрульний воинен бути відсторонений від роботи.

Підозрюваний займає адміністративну посаду, і в нього є можливості впливу на дачу показів. Уже зараз ніхто з працівників поліції не побачив те, що було спричинено в ту ніч. Прошу взяти це до уваги, – відзначив слідчий.

Адвокат вважає такі аргументи безпідставними, бо відсторонення може бути здійснено, але це не категорична норма кримінального закону.

Відомості в Єдиний державний реєстр внесено 21 червня. До цього часу слідчі не вказували жодних доказів того, що Леонід Гончарук може впливати на слідство. За чотири місяці він жодного разу не впливав на свідків та слідство, – відповів адвокат.
Адвокат попросив суд відхилити це клопотання, адже в патрульного на утриманні є двоє малолітніх дітей та дружина. Від себе Леонід Гончарук додав, що у випадку відстронення не зможе забезпечувати сім’ю, бо робота в патрульній поліції – єдине джерело доходів.
Суддя зачитала висновки медичного експертизи потерпілого Михайла Ільницького. Згідно з висновками у потерпілого виявлені синці та перелом фаланги п’ятого пальця. Ці ушкодження могли утворитися саме в ніч на 19 червня.
Патрульному повідомлено про вчинення важкого злочину, він, ймовірно, вчинив правопорушення. Гончарук достовірно знав, в яких випадках можна застосовувати фізичну силу і коли не можна. Це тягне за собою підвищену суспільну небезпеку, каже слідчий.
Слідчий  вважає, що посада Гончарука сприяла вчиненню злочину і може сприяти надалі, тому просить відсторонити його від роботи. Втім, адвокат тримає на своєму – у підсудного добра характеристика з місця роботи і місця проживання, тому вважає, що відсторонення не обов’язково повинне бути в цьому випадку.
Після перерви, слідчий суддя Ірина Пастернак ухвалила все-таки відсторонити від роботи патрульного Леоніда Гончарука до 18 грудня і таким чином підтримала клопотання прокуратури.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...