Мед Атлант

Правоохоронна реформа: дорогі авто й квартира у центрі міста

Нові автівки вартістю понад мільйон гривень та приватизована службова квартира у новобудові в центрі міста… Після переатестації правоохоронців минув рік, а поліцейські, що, за результатами атестації, мали бути звільнені з роботи, не тільки продовжують працювати, але й обростають статками, які подекуди дисонують із їхніми офіційними доходами.

Наприкінці 2015 року вступив у дію Закон про «Національну поліцію України». Колишні міліціянти мали перейти у нову поліцію через переатестацію. Перехідний період був розрахований на рік.

В середині минулого року в Україні формувалися атестаційні комісії, до складу яких включали і представників громадськості. Процес переатестації був гучним, публічним, скандальним і… нерезультативним: у масштабах країни звільнили всього 7,7% колишніх міліціонерів. Зокрема, в Івано-Франківській області атестували 1399 людей, з них 49 не пройшли атестацію, 85 рекомендовані до пониження в посаді, 106 – до підвищення. Серед  керівників найвищої ланки не пройшли атестацію 30%, середньої ланки 14%.

Половина поліцейських, які мали бути звільнені з органів через службову невідповідність, поновилася через суд та апеляційні скарги.

Атестацію спаплюжили керівники МВС, причому абсолютно усвідомлено, – вважає редактор інтернет-ресурсу zovzakona.org Всеволод Новохатько. – На реформі можна було ставити хрест у той момент, коли міліцію замінили на поліцію без атестації: після того, як міліціянти стали копами, їх законно можна було атестувати лише в разі підвищення по службі. Треба було атестувати міліціянтів ще у міліції і тільки потім декларувати про «очищення рядів» та створення поліції. Аваков і Ко власноручно та свідомо порушили усе, що задекларували в цій атестації. Вважаю, що це абсолютно усвідомлений хід для збереження потрібних «ґвинтиків» нової корупційної вертикалі.

Член ради громадського контролю НАБУ Артем Романюков пояснив «МІСТУ», чому реформа зазнала краху:

Через недосконало прописаний закон та наказ №1465 «Про затвердження інструкції про порядок проведення атестування поліцейських» не було підстав звільняти міліціонера на основі рекомендації комісії. Тому ті, хто був звільнений, легко поновлювалися в суді. Навіть сам процес атестації можна було легко оскаржити або й узагалі скасувати. Наказ також недосконало прописував норму щодо оцінок за тести. Там було сказано, що мінімальний бал має бути 25. А от що буде, якщо бал нижчий – не сказано. Крім того, результати співбесід ніде не фіксувалися – не було ані відео, ані аудіо-запису. Якщо член комісії ретельно не записував усе, що відбувалося на співбесіді, то потім у суді просто неможливо було згадати, через що міліціонера рекомендували до звільнення. Цим правоохоронці часто користувалися в судах при поновленні. Так само з результатами поліграфа: не записав – значить, вже не згадаєш. Апеляційні комісії були кулуарними. Відновитися через апеляцію було навіть легше, ніж через суд. Бо там під кінець атестації взагалі вимили всю громадськість.

«Атестація на рік раніше спричинила б запеклішу боротьбу громадськості за її результати», – вважає Всеволод Новохатько.

Однак і оцінки громадськості почасти були суб’єктивними.

В мене основним питанням було, чи брали хабарі, – розповідає депутат Калуської міської ради Олег Нижник, який бачив атестацію зсередини, у складі атестаційної комісії. – Коли у працівника ДАІ з десятирічним стажем я спитав про хабарі й він відповів, що ніколи не брав, комісія одноголосно проголосувала за неатестацію. І навпаки, коли була відповідь: «Так, брав, бо треба було платити «нагору», щоб працювати», то таким даішникам давали позитивну оцінку і «добро» на подальшу роботу в органах.

Один – на пенсію, другий – в іншу область

За результатами переатестації керівників поліції області виявилося, що лише 30% з них відповідають займаній посаді. 30% атестованих мали бути взагалі звільнені з правоохоронних органів, зокрема і три заступники начальника поліції області Віктора Шкутова:

  • підполковник поліції, заступник начальника ГУНП в Івано-Франківській області Василь Віконський;
  • підполковник поліції, заступник начальника ГУНП в Івано-Франківській області Тарас Генсіровський;
  • полковник поліції, заступник начальника ГУНП в Івано-Франківській області Василь Кіцелюк.

8 липня минулого року Василь Віконський звернувся до суду щодо скасування висновку Центральної атестаційної комісії від 14 червня 2016 року про звільнення через невідповідність займаній посаді. Під час засідання суду чоловік аргументував: комісія не взяла до уваги факт, що він учасник бойових дій, брав участь у звільненні Слов’янська, Краматорська, Вуглегірська, в боях у Дебальцевому. Василь Віконський зазначив, що його атестація тривала 12 хвилин, співбесіда була поверховою і непрофесійною. Суд виніс постанову, у якій скасував рішення Центральної атестаційної комісії, таким чином залишивши Василя Віконського на посаді.

Тарас Генсіровський – єдиний з трьох заступників начальника ГУНП в області, який в Івано-Франківську вже не працює. Попри рішення атестаційної комісії, Генсіровський продовжує працювати у правоохоронній системі. Торік патрульні зупинили чоловіка на службовому авто, коли він був добряче напідпитку. Правоохоронець відмовився від медогляду та просто втік із наркодиспансеру.

  • Щодо нього було складено адміністративний протокол про вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1, ст. 130 КУпАП (відмова від проходження огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння), який було направлено у суд для розгляду по суті, – йдеться у відповіді прес-служби обласного управління Нацполіції в Івано-Франківській області на запит «МІСТА».

Тараса Генсіровського таки звільнили з поліції у жовтні 2016 року. Щоправда, згідно з висновком атестаційної комісії, а не через вчинене ним правопорушення. Однак на початку 2017 року суд скасував наказ про звільнення. А вже через місяць підполковника Генсіровського перевели до ГУНП у Волинській області.

Ще один заступник начальника області Василь Кіцелюк після переатестації вийшов на пенсію. Однак нині чоловік працює на посаді заступника з господарських питань та відповідає за кадри. Щоб залишити в органах Василя Кіцелюка, структуру ГУНП змінили – заступник тепер є державним службовцем і не зобов’язаний проходити переатестацію.

  • Через проведену реорганізацію у структурі ГУНП в області посада заступника начальника управління була розатестована, – йдеться у відповіді прес-служби обласного управління Нацполіції в Івано-Франківській області.

Єдиний заступник начальника області, який пройшов переатестацію – Ігор Баб’юк. Крім того, замість Тараса Генсіровського на посаді працює Ігор Максимів.

Cтатки

«МІСТО» проаналізувало відкриті дані і з’ясувало: правоохоронці, які не пройшли переатестацію, не тільки далі працюють, але й накопичують статки. Тож як живе поліцейська верхівка області?

Приміром, родина Василя Кіцелюка, за даними «Наших грошей», у вересні 2015 року стала власником квартири на вул. Тичини в Івано-Франківську. Попередньо родина володіла трикімнатною квартирою на вул. Бельведерській, але у 2011 році одноосібним власником житла став 13-річний син Кіцелюка, якому на момент правочину виповнилося 8 років. У 2015 році сукупний дохід сім’ї склав трохи більш ніж 190 тис. гривень. І ще 110 тис. гривень сім’я Кіцелюків отримала від відчуження майна.

«МІСТО» з’ясувало, що дружина заступника начальника ГУНП в Івано-Франківській області Уляна Кіцелюк у 2008 році стала власницею будинку та земельної ділянки в Угорниках, вартість яких на той момент складала трохи більш як 400 тис. гривень. Через два місяці Василя Кіцелюка було переведено з посади заступника начальника УБОЗ УМВС в Івано-Франківській області на посаду начальника Калуського міськвідділу міліції.

У сім’ї Кіцелюків два автомобілі: «Lancia Prisma» 1987 року, який належить власне поліцейському, та «Audi Q7» 2012 року випуску, що належить його дружині. Однак уже цьогоріч Уляна Кіцелюк отримала дохід від відчуження рухомого майна на суму 1,2 млн гривень, про що подала уточнену декларацію 11 травня. А вже менш ніж за тиждень дружина заступника стала власницею «Audi Q7» 2015 року вартістю 1 млн 182 тис. гривень.

Що продала Уляна Кіцелюк на понад мільйон гривень, залишається загадкою. Адже, згідно з даними реєстру речових прав на нерухоме майно, квартира та будинок досі у її власності. Щоправда, у Єдиному державному реєстрі МВС України за пані Кіцелюк значиться тільки «Audi Q7» 2015 року випуску, тож, можливо, сім’я таки «позбулася» машини. Але щоб аж так вдало?

Торік подружжя Кіцелюків отримало майже 600 тис. гривень доходу. Це у три-чотири рази більше, ніж сім’я заробляла у 2014-2015 роках.

Сім’я Василя Віконського загалом володіє чотирма земельними ділянками загальною площею майже 1,3 га.

У серпні 2015 року Василь Віконський став власником частки квартири в Івано-Франківську, однак уже 2016 року цієї частки він не декларує.

Христина Віконська у квітні 2015 року отримала у подарунок будинок площею 102,3 кв. м. у Івано-Франківську. Сім’я стабільно нарощує автопарк: приміром, у 2014 році у Віконських, згідно з декларацією, було лише авто «Nissan Patrol» 1996 року. А вже 2015-го в декларації з’являються автомобілі «Nissan X-Trail» 2013 року випуску та «Nissan Patrol» 1994 року випуску, які декларує Христина Віконська

Торік із декларації Василя Віконського зникли два автомобілі «Nissan», зате з’явилася «Toyota Land Cruiser Prado 150» 2016 року вартістю 1 млн 328 тис. гривень. Автівку декларує дружина Василя Віконського, хоча власником зазначена третя особа.

Скидається на те, що Христина Віконська ніде не працює і не займається підприємницькою діяльністю, адже упродовж трьох років декларує тільки страхову виплату та дохід від відчуження майна.

Василь Віконський у 2015-2016 роках отримував заробітну плату в межах 150 тис. гривень на рік. Щоправда, у 2015 році заступник начальника отримав спадщину у розмірі 356 тис. гривень.

Ігор Максимів, заступник начальника та керівник слідчого управління, прийшов на посаду замість Тараса Генсіровського. Правоохоронець задекларував три квартири. Частка однієї належить його дружині Людмилі, ще однією квартирою Максимів користується. В користування йому надала її рідна сестра. Щоправда, ще у 2011 році частина цього помешкання належала головному слідчому Івано-Франківська, але він подарував свою частку мамі. Ймовірно, саме це дозволило чоловікові претендувати на службову квартиру, якою він користується з жовтня 2015 року, пишуть «Наші гроші».

«МІСТО» ж з’ясувало: цього року Ігор Максимів приватизував службову квартиру. Трикімнатне помешкання загальною площею 85,9 кв. м. розташоване у новобудові на вул. Бельведерській. Один квадратний метр житла в такому будинку станом на липень 2017 року, за даними інтернет-ресурсів, коштував 17 тис. гривень, тобто, заступник начальника міліції безкоштовно отримав квартиру, за яку, відповідно до цін нинішнього року, мав би заплатити близько 1,5 млн гривень.

Ігор Максимів користується автівкою «Škoda Octavia» 2004 року, яка належить іншому власнику – Василю Буртику.

У 2015 році Ігор Максимів заробив 142 тис. гривень.  Ще тисячу гривень отримав у вигляді соціальної допомоги. 2016 року його дохід був приблизно таким же. Дохід дружини у 2015 році становив уполовину менше, зокрема, Людмила Максимів отримала дохід від викладацької та наукової діяльності. У 2016 році дружина заробила майже 170 тис. гривень.

Заступник начальника Ігор Бабюк у травні 2015 року став власником трикімнатної квартири в селі Вовчинець. Його дружина Олеся також володіє двокімнатною квартирою у Вовчинці та успадкованим будинком у Коломиї. Крім того, сім’я Бабюка – він, син та дружина, є власниками ще однієї трикімнатної квартири в Івано-Франківську.

Дружина Ігоря Бабюка є власницею автівки «Audi A6» 1996 року випуску. Проте на початку цього року Ігор Бабюк придбав «Volkswagen Tiguan» 2012 року випуску за 285 тис. гривень. Це приблизно на 85 тис. гривень більше, ніж заробила сім’я минулоріч. Автомобіль Ігор Бабюк купив у фірми, яка зареєстрована у Німеччині. Коштувала заступнику начальника поліції області автівка мінімум у півтора рази дешевше, ніж аналогічні пропозиції на українських сайтах із продажу авто.

Найменш забезпеченим виявився керівник Івано-Франківської поліції Віктор Шкутов. Він особисто володіє лише гаражем та 1/5 квартири на вулиці Грушевського в Івано-Франківську. При цьому Шкутов не декларує свою частку, але, згідно з реєстром нерухомого майна, квартира належить йому, дружині Ірині Шкутовій та її родичам – батькам і братові, пишуть «Наші гроші».

Торік Віктор Шкутов заробив удвічі більше, ніж у 2015-му. Ще понад 60 тис. гривень минулоріч становив заробіток дружини. При цьому сукупно подружжя декларує майже 350 тис. гривень готівки.

P.S. Коли номер готувався до друку, стало відомо, що Василь Віконський пішов на підвищення: очолив Головне управління Національної поліції у Хмельницькій області.

Автор: Оксана ПІЛЯНСЬКА

Стаття опублікована в журналі МІСТО № 11

*Передрук матеріалу дозволяється тільки за погодженням з редакцією.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...