Мед Атлант

В прикарпатському суді розглядають резонансну справу про підрив Сідлярчука, який чудом залишився живий. ФОТО/ВІДЕО

Нашумілу справу закладення вибухівки та підриву Дмитра Сідлярчука у Снятині, у якій підозрюють екс-директора Снятинського інтернату Леонтія Шимчука, перенесли на розгляд у  Тисменицький районний суд.

З чого все почалося?

У серпні минулого року невеличке містечко Снятин сколихнула страшна подія: просто посеред житлового масиву хтось заклав вибухівку біля воріт будинку  працівника Центру соціального  забезпечення  Снятинської РДА Дмитра Сідлярчука, на якій і підірвався останній. Сідлярчук чудом залишився живим: врятувала військова школа пройдена на війні в Афганістані.

Чоловік одразу ж звинуватив у замаху на своє життя екс-директора Снятинського інтернату Леонтія Шимчука та екс-директора Департаменту соціальної політики Лесю Бурдяк. Дмитро Сідлярчук заявив,  що вказаним посадовцям було  вигідно позбутися його, адже пхав носа не в свої справи та ще й співпарцював із журналістаами, викриваючи діяльністть Шимчука та головної соціальної захисниціі області.

Так, завдяки Сідлярчуку, особливо гучними стали історії про роботу всього сімейного підряду Шимчуків у інтернаті та знущання над вихованцями закладу, про придбання халупи для снятинського сироти за невідповідні кошти, про фінансові зловживання  у місцевому інтернаті.

У ході слідчих експертиз на нитці та шпильці від вибухівки було знайдено ДНК, яке співпадає з ДНК Шимчука. Так екс-директор інтернату став  підозрюваним.

Франківський суд двічі залишав Шиимчука під вартою, та, коли справу перенесли до Коломиї, підозрюваного раптово відппускають на  волю. У зв’язку із цим Сідлярчук двічі оголошував недовіру всьому складу Коломийського суду та вимагав їх відводу.

Схожа ситуація склалася і в Надвірній, куди “переїхала” справа Шимчука.

Зрештою справу передали у Тисменицький районний суд.

“Він не сяде”, — небезпідставна впевненість родичів підозрюваного

З суду до суду справа мандрує тому, що потерпілий Сідлярчук щоразу вимагає відводу суддів.

Тільки Франківський суд вибрав для  Шимчука справедливий  запобіжний засіб – тримання під вартою, адже це людина, яка вчинила спробу вбивства. Інші ж суди виносять рішення відпустити Шимчука  на волю під особисте зобов’язання. Тобто ця людина, яка підозрюється у закладенні  вибухівки в житловому  районі з метою вбивства, може спокійно гуляти на свободі. Про яку чесність цих судів  ми можемо говорити?, — обурюється Сідлярчук.

Більше того, потерпілий стверджує, що через перебування  “батька сімейства” на волі, родина Шимчуків відчуває безкарність і навіть береться йому погрожувати.

Жінка Шимчука заявила мені, що він  не сяде. Він вийде і розбереться, — розповідає Сідлярчук.

Саме тому Сідлярчук дуже прискіпливо ставиться до колегії суддів, що розглядають справу, адже підозрює: екс-директор  напевно шукає важелі  впливу на працівників Феміди.

Як з’ясувалося, висунувши підозру  Шимчуку, одночасно арештували і його майно. Цифра  арештованих цінностей екс-директора інтернату просто вражає: близько 8 000 000  гривень. Це при тому, що за виконання своїх посадових обов’язків він мав би отримувати зарплату близько 5 000. Це при такій зарпалті екс-директор мешкає триповерховій фортеці та надбав для  себе та родини немало нерухомості у Снятині.

Знаючи про таке небідне існування екс-директора інтернату, потерпілий Сідлярчук підозрює: Шимчук  може намагатися підкупити суддів, а може і вже  це зробив.

Пропалий  суддя Тисменицького суду

Сьогодні засідання справи по замаху на Сідлярчука мало продовжитись вже у Тимениицькому районному суді. Напередодні склад суддів під головуванням голови суду Струтинського вже засідав та прийняв рішення не тримати підозрюваного Шимчука під вартою, а відпустити його на волю під особисте зобов’язання.

Я вимагатиму відводу складу  суддів через таке прийняте ними рішення. Вже вкотре суд залишає Шимчука на волі і дає йому змогу тиснути на мене та мою сім’ю, — каже Сдлярчук ще  до початку засідання.

Та з’ясовується, що оголошувати відвід нікому: суддя Струтинський раптово пішов у відпустку.

З  інсайдерських джерел у самому суді потерпілому стає відомо, що  відпустка судді — це швидше міф, аніж правда. Дмитро Сідлярчук вирішує витребувати копію Наказу про відпустку Струтинського, та це обертається годинними тяганинами.

Спершу, після півтори годинии очікування, працівники суду, чомуть замість копії Наказу видають Довідку про те, що суддя у відпустці (хоча у написаній Сідлярчуком заяві було чітко вказано, який саме документ він бажає отримати). Коли ж потерпілй повертається  у кабінет секретаря та вже вкотре вимагає надати саме копію Наказу, його знову просять почекати.

Через ще півгодини секретар врешті просить прийти та отриматии копію Наказу аже о 15.00 годин.

Невже працівникам суду справді потрібно півдня часу, щоб зробити копію документу та завірити її? Потерпілий підозрює, скоріш за все Наказу  просто не існувало і через обід його мали зробити.

Наступне  засідання у справі підриву  Сідлярчука перенесли вже на грудень. Чи з’явиться на ньому головуючий суддя та якою буде подальша доля гучної снятинської справи  читайте у  наступних публікаціях журналістів “ФРАНКІВЧАН”.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...