Мед Атлант

Шкільний гурток, який звинуватили в проросійській ідеї, не отримував дозволу в департаменті освіти

Інтелектуальний гурток “Діти-Творці”, який другий рік поспіль відвідують місцеві школярі, минулого тижня викликав дискусію в соціальній мережі. Засновників організації звинуватили в сепаратизмі й насаджуванні франківським дітям російської ідеології. Що цікаво, функціонування гуртка стало можливим без погодження з міським департаментом освіти.

Повідомлення з цього приводу з’явилися у фейсбук-спільноті «Франківчани» і зацікавили журналістів «МІСТА».

Як вдалося з’ясувати, інтелектуальний гурток «Діти-Творці» функціонує на базі двох загальноосвітніх шкіл міста: №9 і №25. На безкоштовній основі учнів 1-4 класів, які виявили бажання стати членами гуртка, навчають грі в шахи й шахмати, а також проводять різноманітні інтелектуальні ігри.

Організатором курсу є Центр громадських ініціатив «Зоря Карпатії», зареєстрований у 2012 році. Засновники організації – троє осіб. Один з них – Андрій Каралаш, який родом з Одеси, заснував ще кілька схожих громадських ініціатив та є приватним підприємцем.

Пошукова система Google не видає особливих фактів, з якими пов’язані імена засновників центру громадської ініціативи. Проте про почесного Президента організації Олександра Малюту інформації в мережі достатньо.

Олександр Малюта свою славу здобув ще за часів СРСР, як доктор філософських наук і подвижник.

Як писав «Бліц-інфо»: зміст філософського вчення Малюти годі аналізувати. В ньому мирно уживаються науковий комунізм, апокаліпсис, Синя Русь, бог Ра і Маргарет Тетчер. Зводиться все до потреби інтелектуалізації суспільства.

Малюта не лише бізнесмен, а й подвижник. Вочевидь, болісно переживши розвал СРСР, він став прихильником теорії змови таємних груп, які вслід за СРСР (останній форпост, який їм протистояв) прагнуть зруйнувати Росію і Україну, весь світ, і запанувати над світом.

Державу, в якій живе, Малюта у 2013 році описує епітетами “проект «Україна”, “селище”. “Українство”… Руси! Русь! Ось сакральний напрямок, в якому повинні рухатися українці, “івани, що не пам’ятають спорідненості”. Стаття про це є на сайті Краматорської організації “Звезда Крама”.

Сам сайт організації “Зоря Карпатії” ведеться двома мовами. Там розміщена інформація про діяння гуртка, різноманітні відео філософського змісту, зокрема лекції Малюти, привітання зі святами тощо. Загалом сумбур інформації, яка мало зрозуміла пересічному користувачеві глобальної мережі. Зокрема, автора вищенаведеного повідомлення в мережі обурило привітання з Днем перемоги російською мовою, символи СРСР на листівці та рядки самого віршованого послання.

У розділі “Запитання-відповіді” на сайті організації пояснено, чому заняття у гуртку ведуться російською мовою.

У самій організації звинувачення у сепаратизмі відкидають.

Виконуючий обов’язки керівника Центру громадських ініціатив «Зоря Карпатії» Артур Рус пояснює, що організацію заснував колектив однодумців,  які хочуть працювати на благо Батьківщини.

Ми не бачимо майбутнє України з протягнутою рукою, тому виховуємо інтелектуальне суспільство. Прагнемо побудувати ефективний соціум через його інтелектуалізацію.

Пояснює, що  шашки і шахмати – найбільш ефективні тренажери для інтелектуальної діяльності, тому саме їх застосовують.

Минулого року ми прийшли в школи і розповіли про нашу ініціативу. Нам пояснили, що дозвіл на проведення будь-яких позакласних занять у школах має дати департамент освіти. Туди й звернулися. Через деякий час заступник директора департаменту повідомив нам, що листа із дозволом проводити у школах наші заняття розіслано директорам. Після чого не було жодних перепон, – розповідає Артур Рус.

Сам керівник міського департаменту освіти Ігор Смаль слова Артура Руса спростовує і пояснює нам, що дозволів на проведення позакласних занять у школах організації “Зоря Карпатії” не надавався.

Офіційного листа в департамент не було. Про цю організацію чув, адже пропозиції з їхнього боку надходили ще раніше. На них не пристали: мав інформацію, що там присутні російські гроші, тому це було червоним світлом, – каже Смаль.

Російське фінансування категорично відкидає Артур Рус, пояснюючи, що організація фінансується виключно за кошти її членів.

Ми свідомо не пристаємо на будь-які гранти, адже там присутнє вкраплення чужої ідеологій, – каже Рус. – Якщо нас не признав департамент, то чому минулого року на інтелектуальній олімпіаді, яку ми організували, був присутній мер і депутати. Вони вручали переможцям подарунки. Невже не знали куди ідуть?

Й справді, на сайті організації є інформації про інтеліаду, яку провели у травні цього року. Захід пройшов у рамках річного звіту діяльності гуртка. Серед присутніх – депутати від ВО «Свобода» Сергій Абрам’як, Мар’ян Вагилевич та мер Івано-Франківська Руслан Марцінків.

Директор ЗОШ №25 Світлана Якимів каже, що була усна домовленість про проведення занять від організації ЦГІ «Зоря Карпатії» у школі. Такий гурток діє вже другий рік і поки претензій до їхніх занять від батьків учасників гуртка не надходило. Каже, що чула про організацію раніше, адже вони проводять такі ж заняття у ЗОШ №9. Окрім того, їм надали розписаний план гуртка.

Про те, що батьки дітей, які відвідують гурток, не скаржаться каже і сам виконуючий обов’язки керівника Центру громадських ініціатив. І припускає, що закид у фейсбук міг відбутися з подачі конкурентів.

Довести антиукраїнські погляди у діяннях організації, яку вона провадить на території нашого міста, складно. Однак структурам, які допускають будь-які сторонні організації у школи, навіть на громадських засадах, потрібно добре моніторити діяння цих безкоштовних гуртків, адже покладатися лише на скарги батьків, які навряд відвідують такі заняття, не зовсім правильно.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...