Мед Атлант

У Франківську виставкою “Чеч” відкрили громадський Центр сучасного мистецтва. ФОТО

Сьогодні, 13 грудня, в Івано-Франківську відкрили громадський Центр сучасного мистецтва під назвою галерея “Чеч”.

Відкриття пройшло у новому приміщенні ЦСМ, що на вулиці Коновальця. На заході відкрили і виставку “Чеч (потік). Індивідуальні артикуляції”. Саме нею починався цей рік для ЦСМ у с. Татарові. Потім були інші імпрези – у Венеції, Львові,  Дрездені. Організатори упевнені, що логічно завершити рік виставкою у рідному місті. “Чеч” з гуцульської означає потік. Організатори кажуть, що це не щось феєричне, бо це своєрідна виставка-запрошення. Партнером громадського ЦСМ є юридична компанія Moris Group.

Анатолій Звіжинський, як відповідальний за новостворений мистецький простір, каже, що нічого спільного з комунальним ЦСМ не мають, бо зареєстрували громадське об’єднання. Тому юридично мова йде про різні організації:

У цьому приміщенні відбуватимуться виставкові та навчальні заходи. Ми запрошуємо нових учасників. Назву для галереї вибрали не випадково, бо “Чеч” – це бурхлива гірська річка. Надіємося, що наша галерея теж буде такою у вирі мистецтва.

Щодо фінансування, то робили все абсолютно власними зусиллями і за кошти небайдужих осіб. Адже держава не фінасує громадські об`єднання. До комунального підприємства “Центр Сучасного Мистецтва” в опозиції не  знаходяться.

Ми не в опозиції. Нехай з’являються у місті ще центри, ми не проти, – каже Анатолій Звіжинський.

Нагадаємо, 8 серпня франківські митці влаштували перформанс на честь зміни керівника комунального підприємства “Центр Сучасного Мистецтва”. Адже конкурс на призначення директора ЦСМ завершувався не раз скандалом. Усе мистецьке середовище Івано-Франківська, а також відомі митці з інших міст України тоді висловили підтримку уже екс-директору ЦСМ Анатолію Звіжинському. 5 серпня на посаду очільника ЦСМ, що по вулиці Шевченка, комісія більшістю голосів обрала Ірину Клицюк.

Крім того, уже в 2018 році планується низка виставок, у тому числі і персональних. Для прикладу, галичанина Ігоря Перекліта.

Сьогодні презентуємо роботи тих авторів, з якими обов’язково співпрацюватимемо наступного року. Нова локація – новітня естетика. Ми займаємо ту позицію, яка б оформлювала її у сучасний формат. Жити у провінції і займатися мистецтвом – не так вже і легко. У нашому Центрі можна отримати поради, ми чекаємо на нових авторів, –  каже відомий івано-франківський художник-концептуаліст Мирослав Яремак.

Щодо виставки у новому приміщенні, то Мирослав Яремак прокоментував так:

Виставка, як спроба синтезу адекватних часові моделей художнього творення. З іншого боку, колективна імпреза, демонструватиме грані сприйняття дійсності особами незаангажованими поняттями обов’язку, закомплексованості чи страху, а отже показує різнобарвності світу в якому живемо, – розповідають організатори.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...