Мед Атлант

Старовинні двері з кам’яниць на Мазепи і Січових Стрільців відправили на реставрацію

У рамках проекту благодійного фонду Олександра Шевченка «Новий Івано-Франківськ», друге життя отримають ще кілька дверей. Днями демонтували входи до двох кам’яниць. Одні із дверей зняли з будинку, що на Січових Стрільців, 41.

Цим дверям приблизно сто років. Кожен ремонтував їх, як умів. Ось дивіться, підняли тротуар, і сантиметрів 20 знизу хтось просто відрізав, аби двері відчинялись. Це так, наче людина без ніг. Це мабуть, буде нашою найскладнішою роботою. Але мусимо зробити двері такими, якими вони були спочатку. В цьому сенс нашої роботи, – сказав реставратор, художник Роман Бончук.

Ще одні двері із кам’яниці, що на вулиці Мазепи, 83 збереглись значно краще. А все тому, що мешканці ними не користувались майже півстоліття. Та дізнавшись про програму від благодійного фонду «Новий Івано-Франківськ», вирішили взяти участь у співфінансуванні реставраційних робіт.

Ми хочемо мати гарні двері та більше не заходити із двору. Знаю, що над ними працюватиме команда професіоналів, і наші двері матимуть автентичний вигляд. Ми встановимо сучасний домофон. А потім, сподіваюсь, нам вдасться добитись і ремонту фасаду нашої історичної будівлі, – каже місцева мешканка Тетяна Гордєєва.

Зараз у майстерні Романа Бончука реставратори трудяться над кількома франківськими дверима. Працюють над входами до двох кам’яниць із вулиці Січових Стрільців, Мезепи,83 та Василіянок,7. Знімають зайві шари фарби, відновлюють дерево, додають втрачені елементи. В результаті виходять неймовірно красиві двері. Такі вже встановили на Мазепи, 23, Леся Курбаса,8 та Василіянок,5.

На правах реклами.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...