Мед Атлант

Чи закриють у місті цілодобові магазини. Думки відомих франківців

В Івано-Франківську влада виступила з пропозицією заборонити цілодобові режими роботи магазинів. Такий крок у мерії пояснюють тим, що біля цих закладів часто стаються розбірки та бійки і мешканці навколишніх будинків постійно скаржаться на них. Справді, взимку цього року в цілодобовому магазині “Марс” чоловік із ножем накинувся на двох відвідувачів, один з яких помер. А влітку неподалік крамниці”Арес” сталася бійка, яка завершилася стріляниною. Після цього поліція надіслала міській раді перелік проблемних цілодобових магазинів.

Тож міський голова Руслан Марцінків вважає, що в місті склалася нездорова ситуація з нічними магазинами. Мовляв, вони мають приносити користь мешканцям міста, а не навпаки – заважати. Мер запропонував скасувати цілодобові режими роботи. Його підтримав і заступник Олексій Кайда. Він аргументував тим, що біля таких закладів збираються сумнівні компанії, а неповнолітнім продають алкоголь. «Усі нормальні люди вночі сплять. Хіба адекватна людина о четвертій чи п’ятій ранку буде йти по хліб і молоко? Ясно, що ні. Йдуть по алкоголь. Я за те, аби магазини працювали до 22.00, максимум – до 24.00. Буду виступати з ініціативою заборонити нічну торгівлю. Ці нічники – це збір криміналітету, розбірки і дебоші», – наголосив він.

Однак чи має міська рада реальний вплив на такі магазини і що думають франківці про таку ідею?

Богдан Білик, заступник міського голови

Якщо є звернення від магазинів, то виконавчий комітет розглядає його і може погодити цілодобовий режим роботи. Відповідно, ми можемо й скасувати цей дозвіл. Але заборона матиме рекомендаційний характер, і підприємці самі будуть вирішувати, реагувати на неї чи ні. Тобто, ми не маємо повноважень реально заборонити цілодобову торгівлю. Це не тільки в Івано-Франківську, а й у всій країні так. Потрібні зміни перш за все на державному рівні. Ще десь 15 років тому режим роботи кожного закладу затверджував виконком, але потім це скасували, щоб припинити перевірки бізнесу.

Зараз магазини якщо хочуть, то звертаються до нас за дозволом, а якщо ні, то працюють так, і ми не можемо на це вплинути. Здебільшого за дозволом звертаються ті, які хочуть, щоб до них було менше претензій.

Якщо є порушення громадського порядку, то на це реагують правоохоронці. З того списку, який нам дала поліція, тільки один, «Марс», мав дозвіл на цілодобову торгівлю. Через порушення громадського порядку ми його скасували, але чи дослухаються до цього власники – невідомо. Ми цей список передали муніципальній варті, щоб вона частіше патрулювала там, і державній фіскальній службі, яка може скасувати ліцензію на продаж алкоголю.

Закриття цілодобових магазинів не дасть ефекту. Це призведе до збільшення підпільних наливайок, а так підприємець хоч платить податок і несе відповідальність за той проданий алкоголь. Колись за часів Андропова також забороняли продавати алкоголь, але люди купували самогонку, або їм таксі привозило горілку. Тобто, закриття цілодобових магазинів чи заборона торгівлі вночі – це зелене світло для підпільного бізнесу. Треба працювати з тими підприємцями, які мають цілодобові магазини, щоб там не облаштовували столики, навіси, аби там не збиралися люди.

Богдан Кухарук, керівник муніципальної варти

Я за те, щоб магазини в нічний час не продавали алкоголь. Думаю, що влада теж так вважає, але погарячкувала. Цілодобовий режим роботи магазинів – це нормально. Ненормально, коли алкоголь продають підліткам.

Є випадки, коли ми повторно складаємо матеріали на магазини за продаж алкоголю неповнолітнім. Потім їх розглядає адміністративна комісія, накладає штраф і може направляти матеріали в податкову, а та – позбавити ліцензії.

У муніципальної варти є список магазинів під підозрою, що там продають алкоголь неповнолітнім. Ми за ними слідкуємо, і якщо бачимо, що підліткам продали алкоголь, складаємо протокол. Але це нешвидкий процес, і він часто супроводжується скандалом. Продавці тікають – тоді нема на кого складати протокол. За рейд ми складаємо приблизно п’ять таких протоколів.

Зараз, якщо діти захочуть купити алкоголь як у цілодобових магазинах, так і в звичайних – вони його куплять. У 8 з 10 закладів їм продадуть, тому ми стараємося перевиховувати продавців.

Ігор Гергелюк, заступник голови Ради підприємців при виконавчому комітеті Івано-Франківської міської ради

Міська рада не має права заборонити нічну торгівлю. Це просто популізм. До того ж, підприємці купують ліцензію на продаж алкогольних і тютюнових виробів, і в ній не прописаний графік роботи.

Думаєте, легко працювати вночі? Це вимушений крок. Підприємці не в захваті від нічної торгівлі, але мусять це робити, щоб вижити і аби їхні магазини не обкрадали та не палили.

Ми за легальну діяльність. Якщо буде закон про заборону нічної торгівлі, то ми всі закриємо магазини. А поки такого немає, цілодобові магазини працюють. Колись міська рада прийняла рішення про заборону продажу алкоголю після 22.00. Оскільки вона не має права втручатися в нашу роботу, то ми виграли усі суди. Влада не вповноважена обмежувати нас у часі роботи. Вона може тільки висловити таке побажання.

Ми створюємо робочі місця, платимо податки, основні надходження в бюджет ідуть від малого бізнесу. В нас зараз урегульована діяльність. Подейкують, що ми споюємо націю. Так не можна казати. Ми за те, щоб легально працювати. Якщо заборонять торгувати в нічний час, то не будемо. Але люди, як у 90-х, замовлятимуть алкоголь у таксистів, питимуть на якихось точках чи квартирах сурогат і травитися. Людина, яка захоче випити, все одно знайде спосіб, як це зробити.

Все одно в місті не обмежений продаж алкоголю. Вночі працюють дискотеки, кафе. Що зміниться, якщо заборонити цілодобові магазини? Зараз відбуваються тотальні перевірки щодо продажу алкоголю неповнолітнім. Поліція підставляє вісімнадцятирічних хлопців під два метри зросту, які носять бороду і виглядають на 30 років, та робить великі спецоперації і потім штрафує магазини. Але хто контролює продаж алкоголю неповнолітнім, наприклад, у нічних клубах чи кафе? Маленький магазинчик легше вдарити, ніж великий. На них роблять піар і показують, що з чимось борються.

Іван Бліндар, актор Івано-Франківського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Івана Франка

Я вкрай негативно ставлюся до закриття цілодобових магазинів. Таким чином обмежать права мешканців міста. Відсоток тих стрілянин, бійок і неадекватних людей, які влаштовують розбірки біля цих закладів, дуже малий.

Однак на такі порушення громадського порядку повинна одразу ж реагувати поліція і припиняти їх. Від того, що цілодобові магазини перестануть працювати, кількість стрілянин та п’яних людей на вулицях не зменшиться. Людина, яка хоче випити, завжди знайде, як це зробити.

Поліція чомусь занадто акцентує на дрібних правопорушеннях. У цивілізованих країнах такого нема. Вважаю, що в нічний час поліція має патрулювати біля цілодобових магазинів. А я ще жодного разу її там не бачив, хоча, оскільки я сова, часто гуляю центром міста вночі.

Олексій Кайда, заступник міського голови

Я буду ініціювати заборону нічної торгівлі в місті, і не лише алкоголем. Нічники, які зараз працюють – це кубло криміналітету, постійні розбірки, п’янки та дебоші. Людям заважають відпочивати і спати.

До того ж, туди часто заходять і неповнолітні, яким у цих магазинах продають алкоголь. Усі нормальні люди вночі сплять. Хіба хтось адекватний о четвертій чи п’ятій ранку буде йти по хліб або молоко? Звісно, що ні. Йдуть по алкоголь. Я за те, аби магазини працювали до 22.00, максимум – до 24.00.

Окрім того, потрібно, щоб адмінкомісія запровадила максимально високі штрафи за продаж алкоголю неповнолітнім, а також повідомляла про це Державну фіскальну службу та ЗМІ. Була колись дошка пошани, а тепер буде дошка сорому. В нас є проблеми з цілодобовими магазинами і треба наводити порядок, бо це вже неможливо. Неповнолітні бахнуть 100 грам і потім поножовщиною займаються чи стріляють.

Михайло Смушак, головний комунальник міста

Нічні магазини – місце збору асоціальних груп населення, які своєю присутністю та поведінкою створюють дискомфорт, а то й небезпеку для інших мешканців.

Чому необхідно заборонити, а не контролювати цілодобові магазини? Тому що немає дієвого механізму та органу контролю. Ставити біля кожного такого закладу поліцейський патруль, який там буде цілодобово чергувати, немає ані логічної, ані фізичної можливості.

Я проти будь-яких МАФів у місті (кіосків тощо), а також цілодобових магазинів. Кіоски – це атавізм, який має зникнути в місті Івано-Франківську. А якщо вже і залишати цілодобові магазини, то в них не має бути ліцензії на продаж алкоголю. Хліб, мінеральну воду, цукерки – будь ласка, а спиртне – ні.

Автор:  Наталія ДЕРКЕВИЧ

Стаття опублікована в журналі МІСТО №12

*Передрук матеріалу дозволяється тільки за погодженням з редакцією.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...