Мед Атлант

Скільки слюсарів потрібно країні? У МОН радяться щодо професій держзначення

На сайті МОН з’явився проект постанови КМУ “Про внесення змін до переліку професій загальнодержавного значення, підготовка за якими здійснюється за кошти державного бюджету”.

Його опублікували для громадського обговорення, повідомляють у відомстві, передає УП. Життя.

Розробники проекту хочуть розширити перелік професій загальнодержавного значення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2017 року № 818, що є пріоритетними для розвитку економіки країни і підготовка кадрів за якими потребує державної підтримки.

До наявного списку пропонують додати такі професії: зварник, машиніст дорожньо-будівельних машин, монтажник систем утеплення будівель, слюсар з механоскладальних робіт, слюсар-інструментальник і слюсар-ремонтник.

Зауваження та пропозиції до проекту приймаються від фізичних та юридичних осіб й об’єднань до 20.01.2017 року на електронну адресу: [email protected].

Нагадаємо, оприлюднений у листопаді 2016 року перелік професій 19 пріоритетних професій, яким навчають за кошти держбюджету у ПТНЗ викликав жваві дискусії.

Тоді до професій загальнодержавного значення увійшли: машиніст бурової установки (будівельні роботи), монтажник систем вентиляції, бурильник експлуатаційного та розвідувального буріння свердловин на нафту та газ, помічних машиніста тепло- та електровоза.

У перелік також потрапили: помічник бурильника експлуатаційного та розвідувального буріння, моторист бурової установки, тісторобверстатник деревообробних верстатів.

Майбутні живописціверстатникитокаріфрезерувальникимонтеривиноградарі й бджолярі також отримали можливість навчатися коштом держбюджету.

У МОН пояснили, що перелік 19 професій ухвалили з огляду на те, що є спеціальності, яким можна навчитися лише у кількох ПТНЗ в Україні.

У нас є професія “машиніст бурової установки”, за якою проводять підготовку лише в 1 закладі на всю Україну.  За умов децентралізації, фінансувати навчання на спеціальності з власних доходів має лише одна область, в якій розташовано ПТНЗ. Очевидно, що місцева влада може бути не зацікавлена витрачати кошти на підготовку кадрів, які потім працюватимуть деінде і не приноситимуть кошти у місцевий бюджет, – пояснював заступник міністра освіти Павло Хобзей.

Список професій загальнодержавного значення планують затверджувати щорічно.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...