Мед Атлант

Нацбанк прокоментував інфляцію у 2017 році

На офіційній сторінці прес-центру Національного банку України з’явилось повідомлення щодо інфляції у 2017 році.

У минулому році інфляція становила 13,7%, за даними Державної служби статистики України. Таким чином, вона перевищила ціль Національного банку 8% ± 2 в.п. на кінець року, встановлену  основними засадами грошово-кредитної політики на 2017 рік та середньострокову перспективу.

Причиною відхилення інфляції стало скорочення пропозиції окремих видів товарів через несприятливі погодні умови в першій половині року, нестабільну ситуацію у тваринництві, зростання світових цін та зовнішнього попиту на вітчизняні продукти харчування. Також на зростанні цін позначилися збільшення виробничих витрат, зокрема на оплату праці, та швидке відновлення споживчого попиту.

Базова інфляція за підсумками 2017 року прискорилась до 9.5% р/р порівняно з 5.8% р/р  2016 році. Так суттєво подорожчали послуги, що входять до базової інфляції, внаслідок підвищення виробничих витрат і пожвавлення споживчого попиту, у тому числі через підвищення мінімальної заробітної плати та пенсійних виплат. Зокрема, найбільш суттєво на рівень інфляції вплинуло подорожчання послуг закладів швидкого харчування, вищої освіти, утримання прибудинкових територій, — йдеться у повідомленні.

Окрім того помітно прискорилося зростання цін на продукти харчування з високим ступенем обробки (насамперед молочні та м’ясні продукти) як наслідок подорожчання сировини, а також у відповідь на значні обсяги експорту окремих продуктів харчування (зокрема масла вершкового).

Зростання цін на сирі продовольчі товари у 2017 році відчутно прискорилося (до 23.5% р/р) порівняно з попереднім роком і забезпечило основний внесок у споживчу інфляцію. Зокрема високими темпами зросли ціни на м’ясо та молоко, відновилося зростання цін на яйця. Така динаміка відображала суттєво вищі світові ціни на відповідні продукти та активізацію експорту, а також обмежену внутрішню пропозицію цих товарів на тлі зменшення поголів’я (крім птиці) та нестабільної епізоотичної ситуації.

Також протягом минулого року стрімко зросли ціни на овочі та фрукти. Це зумовлено несприятливими погодними умовами у першій половині року. По-друге, очікуваною була корекція цін на внутрішньому ринку після вичерпання дії факторів пропозиції, що стримували зростання цін на окремі овочі та фрукти у 2016 році. Зокрема,  унаслідок відміни заборони на імпорт з боку РФ туди спрямувався потік турецьких продовольчих товарів, які раніше йшли до України.

Зростання цін та тарифів, що регулюються адміністративно, очікувано уповільнилося (до 16.1% р/р). Це відбулося через відсутність значних підвищень тарифів на послуги ЖКГ на відміну від 2016 року. Водночас у 2017 році прискорилося зростання цін на тютюнові вироби, поштові та транспортні послуги внаслідок збільшення їх собівартості.

Темпи зростання цін на паливо у 2017 році були такими ж високими (20.0% р/р), як і в попередньому році, внаслідок підвищення цін на нафту та послаблення гривні до євро (акцизи на паливо встановлено в євро), — повідомляють у прес-службі Нацбанку.

25 січня 2018 року планується оприлюднення макроекономічного прогнозу. Презентація пройде під час прес-брифінгу за підсумками рішень Правління на засідання з монетарних питань.

Читайте також: Стали відомі професії, яким немає місця у майбутньому

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...