Мед Атлант

Війна без правил. Чи варто Україні остерігатися міжнародного тероризму?

Після того, як 11 вересня 2001 року захоплені терористами “Аль-Каїди” літаки врізалися у вежі-близнюки у Нью-Йорку, стало зрозуміло, що в світі розпочалася, чи то пак вийшла на інший виток, світова війна, яка ведеться тепер без жодних правил. У ній нема лінії фронту, жодні державні силові структури – ні армія, ні поліція, ні спецслужби – уже не можуть гарантувати громадянам стовідсоткової безпеки. Тепер важко передбачити, звідки чекати удару, в якій країні і що саме стане наступною ціллю терористів.

Зрештою, дійшло до того, що 18 жовтня цього року в Єврокомісії закликали європейські міста посилити захист від тероризму, запропонувавши на розгляд місцевої влади план дій, який повинен бути реалізований протягом 16 місяців. У Євросоюзі намагаються впроваджувати універсальні заходи безпеки, які базуються на досвіді попередніх терактів – у Парижі, Брюсселі, Лондоні, Берліні. Чи будуть вони ефективними, покаже час, адже методи терористів постійно змінюються. Незмінною лишається тільки їхня ціль – посіяти жах серед населення.

Прибуток ІДІЛ отримує від продажу зброї та грабунків: бойовики періодично здійснюють напади на об’єкти нафтовидобувного сектору в Іраку.

…У світі за останні десятиліття виникло декілька великих терористичних організацій. Одна з наймасштабніших – “Аль-Каїда” (у перекладі – “база”), яка з’явилася 11 серпня 1988-го. Тоді Усама бен Ладен і керівник “Єгипетського ісламського джихаду” Абдулла Аззама прийняли рішення об’єднати свої зусилля для повалення світської влади в ісламських державах і створення “Великого ісламського халіфату” (арабо-мусульманської держави, проголошеної пророком Мухаммедом).

Витоки появи “Аль-Каїди” – війна в Афганістані. Після того, як Радянський Союз вивів свої війська, бойовики обрали собі нову мішень – США. У 1998-му, після терактів у столицях Кенії і Танзанії, “Аль-Каїду” назвали терористичною організацією №1. Найвідоміші теракти – згадане повалення веж-близнюків у Нью-Йорку та напад на редакцію “Charlie Hebdo” у Парижі.

Підрозділи “Аль-Каїди” базуються в Ємені, Іраку, Алжирі, Афганістані. Коли США оголосили війну цій організації, її бюджет оцінювався в $30 млн. Сьогодні йдеться вже про $100 млн на рік.

“Ісламська держава Іраку та Леванту” (ІДІЛ) з’явилася в результаті злиття 11 радикальних ісламських угруповань під керівництвом “Аль-Каїди” у 2006 році. 2013-го ІДІЛ поширив свою діяльність на Сирію, вступивши у війну на боці антиурядових сил. Після цього “Аль-Каїда” відмовилася від співпраці з ІДІЛом.

Як один із способів залякування в ІДІЛі широко практикують страти, відео яких публікують в Інтернеті. Бойовики “Ісламської держави” взяли на себе відповідальність за теракт у концертному залі Bataclan у Парижі, де 13 листопада загинуло близько 100 осіб. Крім цього, на їхній совісті теракти, які сталися поруч зі стадіоном Stade de France, де відбувався матч футбольних збірних Франції та Німеччини, і в деяких інших кварталах Парижа. Там загинули десятки людей, 352 особи отримали поранення.

Прибуток ІДІЛ отримує від продажу зброї та грабунків: бойовики періодично здійснюють напади на об’єкти нафтовидобувного сектору в Іраку. Однак терористи не надто перебірливі: вони крадуть і продають все, що погано лежить і дорого коштує. Вважається, що така тактика приваблює до ІДІЛу нових учасників, які воюють не стільки за ідеали, скільки за гроші.

Зароджений в Афганістані “Талібан” Рада безпеки ООН визнала терористичною організацією 2003-го. На підконтрольних територіях бойовики запровадили норми шаріату: заборонили музику, мистецтво, біле взуття, алкоголь. Жінкам не можна з’являтися на люди без родича-чоловіка і з відкритим обличчям. Крім того, дівчаткам не дозволяють отримувати освіту. Часто об’єктом нападу для бойовиків ставали школи, терористи викрадали десятки школярок і заявляли про те, що дівчата повинні виходити заміж, а не вчитися.

Одним із найрезонансніших терактів, скоєних талібами, став вибух у Кветті (Пакистан) на мітингу, який проводився в рамках Міжнародного дня солідарності з палестинським народом. Загинуло 54 людей, ще 197 отримали страшні поранення.

“Талібан” є одним із найбагатших угруповань: $400 млн на рік йому забезпечує передусім продаж наркотиків. Терористи також займаються продажем людей у рабство, вимаганням і отримують пожертви від ісламістських організацій з усього світу. І все-таки саме опій дозволяє “Талібану” розраховувати на безбідне існування за будь-якої ситуації.

Теракти, котрі мають масовий кривавий характер, на мирній території України малоймовірні, вважає експерт.

У Нігерії діє “Боко харам”, яку Рада безпеки ООН визнала терористичною організацією в 2014-му. Її завдання – ввести шаріат і викорінити “західний спосіб життя” на всій території країни. Організація з’явилася в 2002-му, згодом присягнула на вірність ІДІЛу і змінила назву на “Західноафриканська провінція Ісламської держави”. Внаслідок вибухів у місті Кано (штат Кано) 20 січня 2012 року, організованих “Боко харам”, загинуло не менше 120 осіб. Упродовж 2006-2011 років терористам вдалося зібрати бюджет, розмір якого перевищує $70 млн.

Серед давніших терористичних організацій вирізняються палестинська ФАТХ (діє з 1950-х років), яка бореться з євреями і має на меті знищити державу Ізраїль, колумбійська РЗСК-АН (“Революційні збройні сили Колумбії – Армія народу”, існує з 1960-х років), до якої належать сучасні марксисти, що ненавидять США, та Ірландська республіканська армія (ІРА), котра ще з 1920-х років бореться проти британського впливу і намагається домогтися повного відділення Північної Ірландії від Великобританії.

…В Україні терористи-“ісламісти” поки що себе активно не проявляли, на відміну від Росії, де вони мстять за підтримку росіянами уряду Асада в Сирії.

Ситуація в Росії й Україні дуже відрізняється. У нас мусульмани борються проти російської агресії пліч-о-пліч із людьми, які сповідують інші релігії. А от у РФ усе зовсім по-іншому. Там у мусульманах вбачають загрозу. Російські спецслужби активно працюють у цьому середовищі, вербують людей і посилають їх воювати, зокрема й до Сирії. Вони точно знають, хто з громадян РФ перебуває на сирійській території, – зазначив директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос.

За його словами, вербування українців для участі в бойових діях у Сирії не є масовим. Тож, на думку Семиволоса, теракти в метро на території України можуть здійснити виключно представники російської агентури, а не мусульмани.

З тим, що в Україні існує загроза тероризму не з боку “мусульманського світу”, а швидше від проявів “русского міра”, який утворив на Донбасі терористичні організації “ДНР” та “ЛНР”, погоджується заступник директора Українського інституту дослідження екстремізму Богдан Петренко. Причому, на його думку, основний об’єкт, щодо якого можливі теракти в Україні – це російськомовне населення, зокрема особи, котрі публічно висловлюють свою підтримку Росії.

Це в традиціях ФСБ – вбивати своїх заради поглиблення конфлікту в Україні. Для нав’язування нашій країні антилюдського іміджу, – пояснив він.

За словами Петренка, російські спецслужби можуть піти на криваві злочини на національному ґрунті в Україні.

Я не виключаю і терактів, у яких звинуватять українських націоналістів, – підкреслив дослідник екстремізму.

Водночас теракти, котрі мають масовий кривавий характер, на мирній території України малоймовірні, вважає експерт.

Неможливі тому, що, по-перше, їх замовником є Росія. І в інтересах Кремля не об’єднувати населення (а кривавий теракт мобілізує зусилля протистояти ворогові), а ділити. Тому Україну виключно залякуватимуть терористичними актами, – певен спеціаліст.

При цьому він не виключає терористичних актів без жертв – приміром, вибухів біля установ або організацій.

Також, крім паніки, в Україні можливі терористичні акти, що мають технічний характер. Це те, що у нас відбулося напередодні Дня Конституції – кібератаки, – додав Петренко.

Зрештою, у розмові з працівниками спецслужб довелося почути, що значна частина вибухів, підпалів і навіть хуліганств, які відбуваються зараз – це теракти, скоєні російською агентурою. Причому нинішній російський агент далеко не Джеймс Бонд. Здебільшого це людина без роботи або стабільного заробітку, з якимись фінансовими проблемами, кримінальним хвостом, яка потрапила під ковпак російських спецслужб.  Якщо підчепили надійно – наприклад, платять справді вагомі для людини гроші, або така діяльність відповідає нахилам і бажанням самої людини, то трапляється різне…

Значна частина вибухів, підпалів і навіть хуліганств, які відбуваються зараз – це теракти, скоєні російською агентурою.

До речі, нещодавно СБУ опублікувала прайси, зняті з флешки одного із таких затриманих агентів, у якій представлені розцінки на різний смак і здібності… Відповідно до даних СБУ, за спостереження за будинками і працівниками СБУ, ЗСУ, МВС України тривалістю 5-10 днів пропонується винагорода в $60-100 на добу, за чиновниками вищого рівня (протягом 7-14 днів) дорожче – $100-150 на добу. Вартість спостереження і оцінки обстановки у військових частинах протягом 5-14 днів – $60-100 на добу. Ліквідація чиновників вищого рівня оцінюється в суму до 90 тисяч, а терористичні акти у військових частинах – $15-55 тисяч. За виконання “замовлення” – диверсійного акту шляхом підриву “об’єкта” в автомобілі, офісі, холі – винагорода від $20 до 45 тисяч.

Тарас Грень, представник Західного регіонального медіа-центру МО України, полковник

Я думаю, що нам слід остерігатись різкого спалаху вуличного бандитизму, збільшення крадіжок і нападів. Цілком можливі теракти в людних місцях і на транспорті. За чотири роки війни ми стали надто безпечними і забули, що в нас практично немає друзів. Угорщина це зараз яскраво демонструє.

Щодо вибухів на військових складах, то встановити причетність терористів до цих випадків має слідство. Бо тут можливо все: і теракт, і недбалість, і навіть спроба приховати недостачу чи крадіжку.

На жаль, в Україні досі немає антитерористичної пропаганди на кшталт “не твоє – не чіпай”. Бо, як правило, міни-пастки роблять з телефонів, гаманців, іграшок… Так само громадянам байдуже до залишених у людних місцях сумок та валіз. Ба більше, замість того, щоб повідомити в поліцію про знахідку, наші люди потягнуть її додому….

Марія Римар, прес-секретар УСБУ в Івано-Франківській області

Від початку військової агресії проти нашої країни Управління Служби безпеки України в Івано-Франківській області фіксує зростання зацікавленості російських спецслужб мешканцями області, які відвідують Російську Федерацію. Представники ФСБ РФ штучно створюють українцям компрометуючі ситуації, які використовують для примушування їх до протиправної діяльності на шкоду національним інтересам держави. Російські спецслужби цікавлять не лише посадовці та спеціалісти, які мають стосунок до оборонно-промислового комплексу чи доступ до державної таємниці.

Кримінальні провадження за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада), розгляд яких завершений у судових інстанціях області, свідчать, що в двох випадках російські спецслужби намагалися залучити до співпраці трудових мігрантів, а у третьому – особу, яка займалася громадською діяльністю.

У 2015 році до Управління СБУ в області звернувся мешканець Івано-Франківська, який розповів, що був завербований представниками російської спецслужби і отримав від них завдання.

Він повідомив, що був у Росії на заробітках і у Москві його затримали тамтешні правоохоронці за порушення громадського спокою. Зі слів чоловіка, у відділку російської поліції з ним провели бесіду працівники ФСБ РФ, психологічно тиснули й примусили підписати згоду на співпрацю з іноземною спецслужбою.

Чоловік розповів, що російські вербувальники дали йому завдання підшукувати серед знайомих таких осіб, які могли б вчинити підпали, вибухи, резонансні пограбування й замовні вбивства на території України. Повернувшись додому, мешканець Івано-Франківщини одразу звернувся до СБУ і повідомив, що жодних злочинів не готував і не вчиняв. За задумом кураторів з Росії, завдання, яке доручили цьому чоловікові, дало б можливість у необхідний їм момент дестабілізувати ситуацію в області.

Іншого місцевого мешканця, 38-річного іванофранківця, прикордонники ФСБ зняли з потяга на залізничній станції під приводом нібито невідповідності документів. Працівники російської спецслужби утримували його у себе більш як місяць. Побоюючись за власне життя, чоловік погодився на співпрацю. З-поміж іншого, він був змушений дати інтерв’ю про ситуацію в Україні, яке згодом було оприлюднене в перекрученому та спотвореному вигляді для дискредитації української влади, громадянського суспільства, учасників АТО та волонтерського руху. Зрештою, чоловіка відпустили із завданням після повернення в Україну збирати інформацію для ФСБ.

Усвідомлюючи, що працівники російської спецслужби змусили його піти проти власної совісті і проти держави та шукатимуть способу примусити виконувати ці зобов’язання, чоловік одразу відверто розповів СБУ про всі деталі свого перебування у ФСБ РФ.

Одне із завдань – передавати інформацію про добровольців з Івано-Франківської області, яке поставили перед чоловіком в ФСБ, могло допомогти ворогу зібрати дані про бійців на лінії розмежування, а у разі відвідання ними Росії вони, в свою чергу, стали б мішенню для вербувальників ФСБ.

Державна зрада є особливо тяжким злочином і карається позбавленням волі на термін від 12 до 15 років. Однак Кримінальний кодекс передбачає, що у разі добровільної відмови від вчинення цього злочину і повідомлення правоохоронцям про спробу вербування громадяни звільняються від кримінальної відповідальності. Саме такі рішення ухвалили суди стосовно цих громадян, яких працівники ФСБ намагалися втягнути у протиправну діяльність на шкоду Україні.

СБУ закликає громадян не вагаючись звертатися до правоохоронців у подібних ситуаціях. За цієї умови держава гарантує звільнення від кримінальної відповідальності. В Івано-Франківській області телефонуйте за номерами (0342) 52-22-95, 59-03-03 або заходьте за адресою Івано-Франківськ, Сахарова, 15.

Автор: Богдан СКАВРОН

Стаття опублікована в журналі МІСТО № 12

*Передрук матеріалу дозволяється тільки за погодженням з редакцією.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...