Мед Атлант

Нові правила виїзду за кордон із дитиною: що варто знати українцям

В Україні продовжують вводити законодавчі нововведення щодо посилення відповідальності батьків, які не платять аліменти на своїх дітей.

Згідно зі змінами, внесеними до статті 157 Сімейного кодексу, родич, з ким за рішенням суду проживає дитина, самостійно вирішує питання про тимчасове виїзд дитини за межі України з метою лікування, навчання за кордоном, відпочинку, при наявності довідки, виданої органом державної виконавчої служби, про наявність заборгованості по сплаті аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за 6 місяців, передає “Народна Правда”.

Варто відзначити, що таку довідку видає виконавча служба, якщо борг не погашено за 6 місяців з дня пред’явлення виконавцем вимоги про стягнення аліментів. Довідка видається протягом 10 днів на вимогу стягувача і дійсна протягом одного місяця з дня видачі.

А в разі відсутності заборгованості, і наявності необхідності поїхати з дитиною за кордон і відсутності згоди з боку батька або матері – таке питання необхідно вирішувати в суді.

Є способи примусу батька або матері платити по аліментах, а саме: суспільно корисні роботи, заборона на керування автомобілем, виїзд за кордон, полювання.

Нагадаємо, в Україні створять центральний і регіональний штаби, яким доручать контролювати роботу державних виконавців в частині стягнення аліментних боргів.

Нагадаємо також, в Україні вступили в силу норми законодавства, які посилюють відповідальність за ухилення від сплати аліментів. Список осіб, які не виплачують аліменти на дітей, можна знайти в Інтернеті.

Читайте також: Правоохоронці не знайшли вибухівки у франківському аеропорту

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...