Мед Атлант

Українці не доїдають “молочки”, м’яса та фруктів. Дослідження

За розрахунками аналітиків “Українського клубу аграрного бізнесу“, вартість мінімального продуктового кошика для працездатної особи у січні склав 1423,7 гривень. Водночас найдешевше оптимальне харчування, яке рекомендує МОЗ, коштує 1540 гривень.

За даними Державної служби статистики, частка витрат на харчі та безалкогольні напої складає за результатами 9 місяців половину від загальних витрат українців. Водночас в середньому вартість харчування однієї людини на місяць за результатами трьох кварталів 2017 року коштувало в середньому 1620 гривень супроти 1380 гривень у 2016 році. Змінилася також структура харчування – українці у 2017 році стали їсти більше фруктів та ягід та горіхів. На 4% зросло споживання цукру, хліба, м’яса та сала – по 2%. А от їсти баштанних овочів стали менше на 8%, молока та молочних продуктів – на 2%.

Проте незважаючи на збільшення окремих категорій у споживанні, українці продовжують недоїдати, вважають в УКАБ. Адже за рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров’я, одна людина має їсти на 8% більше молочних продуктів, на 20% більше м’яса (курятини) та на 62% більше фруктів. А от кондитерських виробів треба їсти не більше 1 кілограма на місяць, радять в ВООЗ.

Аналітики наводять динаміку зростання основних груп харчів у січні цього року. Так, подорожчали соціально значущі товари – зокрема, овочі з так званого “борщового набору”. Так, буряк додав в ціні в середньому 12,5%, капуста білокачанна — 14%, картопля —7%, цибуля ріпчаста майже 5%. Таке зростання ціни на овочі аналітики називають очікуваним і сезонним явищем.

Крім того подорожчало м’ясо. Яловичина підскочила на 2,5%, курятина — 2% , свинина – на 0,75%. Зростає і вартість яєць — до 27,97 гривень у січні за десяток супроти 27 гривень у грудні. Молоко додало 1,13% в ціні.

Хліб також стабільно росте в ціні – аналітики називають причиною цього явища ріст цін на продовольчу пшеницю, а також подорожчання виробничих витрат.

Дешевші за місяць стали лише гречка та цукор – на 4,5% і 1,03% відповідно.

Читайте також: Експерт розповів, які продукти здорожчають в Україні

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...