Мед Атлант

За часів незалежності Івано-Франківськ втратив понад 10 пам’яток архітектури, — Ігор Панчишин

Як вже писало МІСТО, франківцям презентували фільм про збереження архітектурних пам’яток в Україні — “Зберегти не можна зруйнувати”.

Автори фільму побували в 9-ти історичних містах, які за останні роки втратили в цілому сотні пам’яток архітектури: у Києві, Дніпрі, Полтаві, Одесі, Львові, Ужгороді, Івано-Франківську, Запоріжжі та Харкові.

В Івано-Франківську за часів незалежності було безповоротно втрачено понад 10 пам’яток.

Про це розповів МІСТУ архітектор з досвідом роботи охоронцем культурної спадщини Департаменту архітектури і містобудування Ігор Панчишин.

Реєстр в різні часи змінювався: в одному одні пам’ятки, в другому — інші. Але видима безповоротна втрата в Івано-Франківську десь 10-11 пам’яток архітектури. Ситуація такою трагічною є всюди, а не лише у нас. Втратити навіть щось маленьке — шкода. Але питання навіть не в тому, що втрачаються окремі пам’ятки, а в тому, що відбувається ерозія загальної тканини і руйнується загальний фонд. 90% втручань до пам’яток архітектури є несанкціонованими або, принаймні, некоректними. Навіть якщо перемалюють пам’ятку у невластиві кольори — вже втрата. І ці втрати є поступовими і дещо непомітними, — каже Ігор Панчишин.

Також архітектор додає, що за якийсь час була знищена система захисту культурної спадщини.

З 80-х до 90-х років існував певний патронат Львівського інституту реставрації над спадщиною Івано-Франківська. Тоді колосальна була допомога і основні об’єкти вдалося врятувати. У великих, стратегічних речах було зроблено сильні кроки. А потім прийшли 90-ті, які взагалі зруйнували всю систему, “вимили” галузь, з’явилися інші пріоритети. Вже у 2005 році були рішення Кабміну про створення певних відповідальних осіб у кожній області. А років через 4 у місті створили окремий відділ охорони культурної спадщини, який вже методично починав щось робити. Але знову пройшла “хвиля”, коли цей відділ було ліквідовано і тепер це все виглядає досить хаотично.

Читайте також: Реставрація чи побілка? Як зберігають старе обличчя міста

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...