Мед Атлант

Франківські перевізники пояснюють жахливий стан маршруток нестачею кадрів

Мешканці обласного центру обурюються такому стану речей. Бруд, порох та обідрані сидіння вже стали звичною часткою поїздки у громадському транспорті.  Загострює ситуацію й те, що у маршрутках підняли тарифи, проте водії ніби й не думають нічого покращувати.

Світлинами дірявої стіни в одній з франківських маршруток поділилась Ірина Курендаш у соцмережі.

Проїзд по 5 гривень, квиточків навіть і не думають давати, треба самій напрошуватися. Покращення вже сьогодні, — пише Ірина.

Як пояснив “МІСТУ” перевізник “Корида-транс” Олег Стахів, товариство спершу не мало коштів на ремонт автобусів. Обіцяє протягом літа усунути всі дефекти.  

Щодня у  громадському транспорті прибирають, після зимової перерви запрацювала мийка. Проте перевізники відчувають сильний кадровий голод, через що й виникає чимало проблем із пасажирами.

Нам потрібні прибиральники та мийники, не вистачає механіків. Катастрофічно не вистачає людей, які б працювали на маршруті.  Закордоном на водія чекає зарплата від 1 500 євро, а в нас водій 40 тисяч не отримував і отримувати не буде, бо нема з чого платити. Зараз 7 водіїв на розрахунку, після свят вони їдуть на Польщу, — каже Олег Стахів.

Стосовно квитків відповідає, що видають тим, кому вони потрібні.  Дають не всім, бо дуже засмічується транспорт.

Не вистачає людей, тому нема кому прибирати. Чомусь квиток ніхто не викидає і підлога повністю устелена квитками, — продовжує Стахів.

Перевізник також мусить щодня перевіряти транспорт, виїжджаючи з бази. Водія перевіряють на рівень алкоголю у крові, оглядають зовнішній вигляд маршрутки, тормозну систему,  паливопостачання, кліматичні умови, технічний і санітарний стан.

Також управління транспорту і зв’язку не рідше ніж двічі на тиждень без попередження перевіряє стан та інтервал руху маршруток, наявність транспорту на маршруті. До слова, саме неявкою на маршрут  найчастіше грішать франківські перевізники.  Від початку місяця управління зафіксувало вже 6 таких випадків, за таке водії мусять сплатити штраф у розмірі 850 гривень.

Часто управління проводить рейди спільно з поліцією та громадськими активістами. Кажуть, також не вистачає працівників.

У відділі, який займається громадським транспортом фактично 2 працівники. Перевірки здійснювати нема кому, тому ми кличемо громадських активістів. У нас є 10 осіб, які отримали посвідчення і можуть здійснювати перевірку, але маємо від них більше критики у Фейсбуці ніж їхньої роботи, —  розповідає начальник управління транспорту і зв’язку Олег Ганчак.

Ганчак запевняє, управління робить все можливе за наявних кадрів і ресурсів, та покладає надії на комунальний транспорт.

Читайте також: Супрун пояснила, що не так з протягами у маршрутках і як не захворіти навесні

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...