Мед Атлант

Угорці вчили франківських медиків надавати екстрену допомогу. ФОТО

Сьогодні, 23 квітня, розпочалася прес-конференція з питань екстреної допомоги за участю угорських фахівців.

Провели зустріч у приміщенні станції швидкої невідкладної допомоги по вул. Вовчинецька.

Організатори кажуть, що на Прикарпатті з 20 по 22 квітня пройшло навчання та відпрацювання практичних навиків з працівниками служби екстренної медичної допомоги області та представниками Мальтійської служби по програмах “BLS” та “BLS+AED”.

Спочатку угорці вчили інструкторів. Їм передавали досвід. Опісля інструктори передавали знання іншим людям. За чотири години можна було навчитися реанімувати людини. Йдеться про серцево-легеневу реанімацію. За цей період навчання пройшли 110 осіб навчання. Серед працівників: працівники системи Екстренної медичної допомоги (лікарі і фельдшера), працівники медичного університету, представники мальтійського ордену Івано-Франківська, а також медики інших лікувальних закладів.

Серцево-легенева реанімація – важливий досвід. Світова практика спонукає завжди вчитися і опановувати щось нове і важливе для життя людини, — каже Мирон Матейко, головний лікар центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

Крім того, інструкторами-наставниками стали представники зі Львова і Чернівців. Додамо, що навчання проходило за кошти Міністерства закордонних справ Угорщини. Проект проводився міжрегіонально: Івано-Франківськ, Львів і Чернівці.

Я радий бути тут. На Івано-Франківщині більше ста осіб навчилися реанімувати. Уряд Угорщини хоче допомагати і вчити світових стандартів. Вчилися не тільки медики, а й ті, хто не працює в медицині,— каже Ласло Адані, керівник департаменту міжнародної допомоги та медичної служби Мальтійського ордену Угорщини.

Що цікаво, тепер ці медики і люди зможуть передавати навики реанімування іншим. Наразі планують проводити безкоштовні навчання чи то для водіїв, чи для колективу, тобто, для усіх бажаючих. На Дні професії такі навчання проводять у центрі міста безкоштовно, а щоб окреср вчитися, то слід звернутися у центр екстреної медицини.

Читайте також: Головна лікарка Франківська розповіла, при якій температурі у дитини приїде «швидка»

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...