Мед Атлант

Франківка стала олімпійцем: Тетяна Петрова увійшла в історію

Цього року спортивна родина Івано-Франківщини поповнилася ще одним олімпійцем. У складі олімпійської збірної України на зимовій Олімпіаді в корейському Пхьончхані виступила франківчанка Тетяна Петрова. Попри те, що медалей 24-річна спортсменка не здобула, вона увійшла в історію українського спорту.

Франківчанка Тетяна Петрова – перша українська спортсменка в Олімпійських змаганнях з могулу

На минулій зимовій Олімпіаді в Сочі 2014 року Прикарпаття було представлене одразу трьома спортсменками. Тоді на старти виходили гірськолижниця Богдана Мацьоцька та фристайлістки Надія Діденко і Надія Мохнацька. Цього ж року честь Франківщини як одного з центрів зимових видів спорту врятувала могулістка Тетяна Петрова – єдиний представник нашої області на зимових Іграх 2018 року.

Вона тренується під керівництвом Сергія Чмеля вже близько восьми років. Могулом почала займатися на трасах туристичного комплексу “Буковель”, де пройшла шлях від звичайної лижниці до учасниці Олімпійських ігор.

Могул – одна з найскладніших дисциплін фристайлу. На змаганнях спортсмени спускаються з гори на лижах спеціальною горбистою трасою, що має нахил 27 градусів, і виконують при цьому акробатичні стрибки зі спеціальних трамплінів.

Через свою складність могул вимагає цілого комплексу тренувань. Так, щоб вивчити новий стрибок, Тетяна Петрова спершу відпрацьовує фігури до ідеалу на батуті в манежі Івано-Франківського коледжу фізвиховання. Після цього – на “Буковель”, де працює на трампліні зі штучним покриттям, зведеному біля озера. Тут є можливість “шліфувати” фігури в повітрі, стрибаючи у воду, а завдяки штучному покриттю тренуватися можна навіть улітку.

Аби відпрацювати елемент на трампліні над озером, треба вдало стрибнути мінімум 60 разів, – говорить Сергій Чмель. – Тільки після цього можна стрибати на снігу. Коли починається зимовий сезон, облаштовуємо в “Буковелі” тренувальний трамплін десь в стороні від туристичних трас, спушуємо сніг у зоні приземлення, щоб було м’яко, безпечно, і працюємо далі. Якщо все виходить на цьому тренувальному трампліні, можна переходити власне на могульну трасу, де є горби. Тут робота вже має бути дуже чіткою, щоб, не дай Боже, не впасти і не травмуватися. Саме тому перед могульною трасою маємо пройти всі ці попередні етапи.

У могулі спортсмен має одночасно долати підступні горби на трасі та виконувати акробатичні стрибки з трамплінів

Чимало непосвячених людей сприймає участь спортсменів в Олімпійських іграх як само собою зрозуміле. Люди не підозрюють, що, аби потрапити на Олімпіаду, потрібно пройти дуже довгий і нелегкий шлях. За словами Сергія Чмеля, щоб виступити на Олімпіаді в могулі, треба увійти до тридцятки найкращих спортсменів світу. Спершу треба просто потрапити до першої тридцятки на Чемпіонаті чи Кубку світу, тоді лише спортсмен отримує право брати участь в олімпійському відборі. А сам відбір складається знов-таки з цілої низки світових змагань – кількох етапів Кубка і чемпіонату, де спортсмени отримують спеціальні бали за місця, які вони посіли. Хто більше їх набере за підсумками сезону, той і проходить на Олімпіаду. Таким чином, сама участь в Олімпіаді вже є великим досягненням для того, хто здобув це право.

Цього року відбір на Олімпіаду був рекордним за кількістю учасників серед жінок – виступало близько 70 спортсменок, – розповідає Сергій Чмель. – Було дуже важко. Тетяна увійшла до світової тридцятки найкращих буквально в останні дні, тож це була для нас велика удача.

Тренер Сергій Чмель задоволений першим олімпійським досвідом своєї підопічної

Поки що найкращим світовим результатом Петрової є 29-те місце на минулорічному чемпіонаті світу в Іспанії. Щодо інших змагань, то франківчанка була п’ятою на Всесвітній універсіаді-2017, увійшла в десятку найкращих на Кубку Європи в Швейцарії, перемогла на міжнародному старті в Словенії 2015 року. Чотири рази вона перемагала на чемпіонаті України і зараз є чинною чемпіонкою. Єдиний мінус – ці змагання не беруться до уваги при олімпійському відборі. Тож потрібно було пройти вир світових стартів.

Тільки приїхавши до корейського Пхьончхана, Тетяна Петрова вже вписала своє ім’я в історію українського спорту, адже стала першою представницею України на Олімпійських змаганнях з могулу.

У Кореї в Петрової був доволі насичений графік роботи. Працювали щодня. Так, о третій по обіді вирушали з тренером на вечірнє тренування, а поверталися звідти о десятій вечора. Тож сил на якісь розваги чи прогулянки олімпійським містечком абсолютно не було.

Насправді олімпійське містечко в Пхьончхані дуже компактне, – ділиться враженнями Тетяна. – Коли я їхала сюди, думала, що це грандіозний комплекс, величезна територія. Натомість все дуже близько. Із розваг для спортсменів, які я бачила – два масажних крісла, два аерохокеї, два більярди і кілька ігрових приставок. Ось і все. На Олімпіаду приїжджають працювати, а не відпочивати.

На самих змаганнях, на жаль, для Тетяни Петрової не йшлося про медалі. На першій кваліфікації вона посіла 29-те місце (46,19 балів). Шанси були на другу кваліфікацію, де треба було потрапити у першу десятку з 20 спортсменок, що залишилися (10 найкращих з першої кваліфікації достроково вийшли до фіналу). Але цього зробити не вдалося.

Олімпійські ігри – це змагання найвищого рангу, тому хвилювань та емоцій більше, ніж на звичайному Кубку світу, – говорить Тетяна Петрова. – Вийшовши на старт, я була готовою, проте ці емоції і тиск відповідальності все ж взяли гору. Звісно, що хотілося виступити краще, але я дякую долі, своїм батькам і тренеру за те, що я тут, що змогла відчути це. Тепер дуже хочу поділитися цим досвідом зі своїми молодшими колегами-спортсменами. Адже цей старт був і заради них.

Тетяна Петрова і тренер Сергій Чмель працюють разом уже вісім років

На жаль, нам не вдалося пройти до олімпійських фіналів, проте Тетяна дуже старалася, робила все, що могла, ризикувала, тож я вважаю, що ми виконали наше завдання-мінімум – потрапили на Олімпійські ігри і набралися безцінного досвіду, – підсумовує Сергій Чмель. – Я впевнений, що ми будемо значно краще підготовлені до наступного олімпійського циклу.

По приїзду з Олімпіади довго відпочивати не вдалося. Вже 17 лютого Сергій Чмель, який віднедавна є старшим тренером збірної України з могулу, знову вирушив на “Буковель”, де почав заняття з юніорською збірною. Вже 28 лютого в Австрії відбулися два етапи Кубка Європи, а через два тижні ще один етап чекав у Швейцарії.

Тетяна Петрова, напевно, перша в Україні учасниця зимової Олімпіади, яка тренується виключно в Україні, – говорить Сергій Чмель. – Це дуже важливе досягнення, яке показує, що нарешті ми доросли до того рівня, коли можемо виховувати олімпійців. Головне – наявність спортивної бази, підтримка спортсмена і невтомна праця.

 

Автор: Микола ВОЛКОВ

Стаття опублікована в журналі МІСТО № 15

*Передрук матеріалу дозволяється тільки за погодженням з редакцією.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...