Мед Атлант

Працівників очисних споруд ледь не затопило відходами. ФОТО

У середу, 16 травня, на Франківщині лили дощі. Опади змили стихійно вивезене прикарпатськими ґаздами  на береги річок та узбіччя  доріг сміття. Усі відходи “приплили” на головну насосну станції очисних споруд, що розташована поблизу Франківська, у селі Ямниця.

Купи мотлоху і розмоклого ганчір’я понабивалося під ланцюги і зупинили роботу автоматичних решіток, які розраховані на чистку дрібних побутових відходів, пише  Галя Команяк.

Далі сміття повалило в насоси і чудом, або титанічною працею наших працівників, вдалося порятувати насосну від затоплення. До важкої ручної роботи взялися всі: робочі і інженери. Граблями, лопатами і вилами тони розмоклого важкого сміття ми виловили з стоків. Не справлявся і шнековий конвеєр, який транспортував це сміття з грабельного відділення.  Довелось скидати в металевий ящик і електроталлю піднімати в гору, – йдеться у повідомленні Галини.

Жінка підкреслює, що їй соромно за культуру нашого населення, але ще більше за владу, яка мізером оцінює  працю робітників “очисних”. 

Давайте жити так, щоб наша душа і совість теж були чистими, культура на належному рівні , ми гідно виглядами посеред європейців і наше сміття не забруднювало наші ріки чи, тим паче, пливло в Угорщину і Румунію, – закликає Галина. 

Як розповів МІСТУ прес-секретар КП “Водоекотехпрому” Володимир Шпег,  одна решітка, що стримує дрібні нечистоти, вартує мільйон гривень. До слова, решітки купляли у Німеччині. За їх ремонт доведеться викласти майже півмільйона – на виклик спеціаліста з Польщі.

Перед німецькими решітками встановили металічні, бо ті не витримують.

Решітки призначені для первинної очистки стоків, а людям довелось повністю зупинити подачу і перейти в ручний режим. Ми не мали б цього робити. Коли була реконструкція “очисних”, питання, щоб люди працювали вручну, навіть не виникало.  На допомогу прийшли всі, навіть інженери та люди з центрального управління. Ми справляємось із кількістю стоків, однак не можемо впоратись зі сміттям: ланцюгами, тряпками, засобами жіночої гігієни і т.д, – каже Шпег.

Наразі робота станції очисних споруд відновлена, однак працівники просять краян не перетворювати каналізацію у сміттєпровід.

Читайте також: До кінця року в Івано-Франківській області планують збудувати очисні споруди

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...