Мед Атлант

Франківський професор поділився думками про створення фармацевтичного підприємства

Викладача франківського вишу визнали винахідником року. Василь Касіянук уже дев’ятий  рік поспіль працює на кафедрі будівництва університету Короля Данила. Однак свій титул заробив за, на перший  погляд, зовсім недотичні до будівельної справи дослідження: розробку універсальної технології переробки рослин для виробництва ліків. Пан Василь підібрав 36 рецептур біологічно активних продуктів з імуномодулюючими та радіопротекторними властивостями.

Василь Касіянчук родом із Делятина. У рідному селі, завжди усміхнений та привітний професор, і почав перші кроки у будівництві та харчовій промисловості. Працював помічником штукатура у військовій частині, а пізніше на місцевому харчокомбінаті. Там і народився задум покращення харчового виробництва. Поїхавши навчатись до Києва, Василь гриз граніт науки водночас у будівельному інституті та університеті харчових технологій. Без цих двох справ Касіянчук тепер не уявляє свого життя. Каже: знання рослинництва та харчотехногій допомагає продукувати передові ідеї в будівництві. Наразі міркує про створення нових енергоощадних будівельних матеріалів із відходів сільськогосподарського виробництва,  деревообробки, а також  нетрадиційної сировини – топінамбуру.

Власне ця “земляна груша” є коренем більшості напрацювань професора. За словами пана Василя, топінамбур стане в потребі навіть при катаклізмах та в голодні роки, а ще у нього повно корисних мікроелементів.

Сама культура – невибаглива і може рости будь-де, навіть на забруднених територіях. Переносити спеку і морози. Ми порахували, що під топінамбур можна використати близько десять тисяч гектарів забруднених і непридатних для інших культур земель. Такі землі є в кожному районі нашої області. Топінамбур, окрім того, що має лікувальні властивості, поглинає вуглекислий газ. Гектар зеленої маси топінамбуру поглинає в два рази більше СО2 з атмосфери, ніж гектар лісу. Натомість, шкідливі речовини концентруються у зеленій масі, яку ми не використовуємо, тоді як в самій бульбі їх не буде. Також топінамбур є добрим попередником для інших культур – каже Касіянук.

Спільно з іншими ідейниками, на базі університету, Касіянчук розробив і запатентував унікальну технологію переробки різноманітних рослин у ліки. Так, за допомогою даної технології, можна виробити біологічно активну, лікувально-профілактичну продукції з топінамбуру, що виводить радіонукліди, підсилює імунну систему, лікує діабет і кишковий дисбактеріоз.

Ми тісно співпрацюємо з Івано-Франківським медичним університетом і ТОВ “Еко Індіго”. Під керівництвом д.м.н. проф. Боцюрка В.І,  з порошку топінамбуру розробили високоефективний лікарський засіб “Біфтоп” для діабетиків, який пройшов уже доклінічні та клінічні випробування. “Біфтоп” встановлює нормальний баланс цукру в крові, а про ефективність дії препаратів на основі порошку топінамбуру в медуніверситеті захищено вже кілька дисертацій. В найближчий час  “Еко Індіго”, на чолі з  координатором Волошинюком І.М., планує випустити зразкову партію цієї унікальної продукції», – ділиться пан Василь.

Препарат спершу планують випускати як БАД, а вже згодом зареєструють справжнім лікарським засобом, адже мають надію, об’єднавши всі розробки, створити в області фармацевтичне підприємство. Це і робочі місця, і платежі до місцевої казни.

Наш проект дасть економічний ефект. Дасть можливість розвиватись нашому краю і не просто бажання прямувати до Європи, а стати на такий рівень, щоб люди прямували до нас, – підкреслює професор.

Василь Касіянчук зазначає: ціни на продукцію будуть демократичними, аби зміг дозволити середньостатистичний українець. До того ж, вироблятимуть препарати виключно з місцевого рослинного світу.

Першочергове завдання, яке сьогодні постає перед дослідниками, – пошук інвестора. Василь каже: головне є бажання і надія. А також кілька потенційних кандидатів.

Хто стукає, тому відчиняють. Немає, щоб хтось прийшов і дав, треба бути ініціативним, – натхненно підсумовує професор та обіцяє не здаватися на шляху до мети.

Читайте також: Як франківський дослідник шукає унікальні властивості карпатських рослин. ФОТО

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...