Мед Атлант

Українці витрачають на їжу половину зарплати

Харчування рядових українців залишається далеким від європейських і американських стандартів.

Один з чотирьох українців змушений економити на їжі, і це свідчить про низький рівень життя в країні. В цілому громадяни витрачають на продукти приблизно 30-50% свого доходу, решта припадає на комунальні платежі, щоденні витрати, а заощадженнями стають в кращому випадку 15% зарплати. Про це повідомляє ТСН.

Чим більше люди витрачають на продукти харчування, тим бідніша країна, – констатує директор асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Для порівняння: на продовольство в країнах Європейського союзу витрачають 8-25% від заробітку. Найбільше в Латвії та Литві – по чверті від доходу, тоді як в Польщі це 15%, в Німеччині 11%, а в Люксембурзі 8%.

Середня зарплата в країні становить трохи більше 8000 гривень. З них понад 50% українці віддають на продукти. Якщо сюди додати ще й сигарети, і алкоголь – доведеться віддати всі 60% від заробітку. За рік продукти харчування зросли в ціні більш, ніж 17%.

Якщо в розвинених країнах більше споживають послуг, пов’язаних з відпочинком, освітою, розвагами, то у нас левова частина йде на проїдання, – стверджує експерт з розвитку підприємництва Андрій Забловський.

Разом з тим краще їсти українці не стали – в раціоні збільшився хліб і картопля.

Раціональна норма споживання по м’ясу – 90 кг м’яса на душу населення в рік. Українці їдять 50 кг, європейці близько 89 кг, американці 120 кг на душу населення, – розповів директор економічного дискусійного клубу Олег Пензин.

Подібна тенденція і з фруктами: якщо європейці споживають 100 кілограмів на рік, українці пересилює тільки половину. Основними ж продуктами харчування для більшості громадян є яйця, молоко, хліб і картопля. Саме ці продукти – найдешевший спосіб заповнити шлунок.

Читайте також: Держстат оприлюднив статистику про масштаби бідності в Україні

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...