Мед Атлант

У Карпатах взяли на облік ділянки лісу, які пошкоджені короїдом-типографом. ФОТО

Зона діяльності державного підприємства “Івано-Франківськлісозахист” складає більше 1млн.200тис. гектарів державного лісового фонду. Це лісові насадження Івано-Франківської, Чернівецької та частини Закарпатської областей. Приблизно до 70 % лісів знаходяться в гірській місцевості, більша частина лісів має обмежений режим лісокористування. За породним складом переважають хвойні породи, зокрема – ялина європейська.

Одним з найважливіших завдань лісового господарства є вирішення проблеми відновлення гірських лісів Карпат, підвищення їх продуктивності, посилення водоохоронних, ґрунтозахисних і протиерозійних властивостей, підвищення стійкості насаджень проти вітру. Одним з найголовніших завдань лісозахисного підприємства є вчасне виявлення вогнищ шкідників та хвороб лісу, прогнозуваннях їх розповсюдження, інвентаризація наявних вогнищ для своєчасного вжиття заходів, які б запобігали їх подальшому поширенню.

Рисунок14

Всихання ялини європейської в наслідок масового заселення короїдом-типографом та ураження опеньком осіннім, ДП « Осмолодське ЛГ»

Причиною масового розвитку та розповсюдження стовбурових шкідників ялини в карпатському регіоні, зокрема – короїда-типографа, короїда гравера звичайного, лубоїдів та вусачів, являється безпідставне вирощування кількох поколінь одновікових похідних ялинників на місці зростання ялицево-букових пралісів, глобальне потепління, поступове підвищення суми ефективних температур в порівнянні з нормою, посушливі погодні умови в вегетаційний період протягом останнього десятиліття, нестача продуктивної вологи у грунті та періодичні буревії, – інформує ДСЛП “Івано-Франківськлісозахист”.

0000

Рисунок11

Вітровали ялини європейської, ДП «Осмолодське ЛГ», Івано-Франківське ОУЛМГ

Як правило, жарка погода сприяє розвитку кількох поколінь стовбурових шкідників, формуванню додаткових поколінь, скорочує період розвитку комах. Зрештою, посуха впливає і на стан лісу: ялині, у якої коренева система розміщена поверхнево, особливо на крутих кам”янистих схилах не вистачає в першу чергу вологи. За таких умов дерево не може повною мірою захиститися від стовбурових шкідників, особливо тоді, якщо воно ще й уражене кореневою губкою або опеньком осіннім. Цей маленький жучок-короїд вгризається в кору дерева та перетворює насадження на сухостій. Після цього деревина придатна хіба що на дрова. Проблема масового всихання похідних смерекових деревостанів в Карпатах останніми роками набула характеру стихійного лиха не лише в Україні, але і в європейській частині Росії, та й у всій Європі.

Рисунок12

Всі пошкоджені ділянки підприємством взяті на облік, де запроектовано термінове проведення заходів поліпшення санітарного стану. В осередках короїда-типографа ефективними можуть бути лише санітарні рубки, проведені після заселення дерев і до вильоту жуків нового покоління з негайною їх окоровкою і вивезенням з лісу. Щоб уникнути масового заселення ялини короїдом-типографом, потрібно забрати дерево з лісу при його початковому заселенні шкідником. Чим коротший період від виявлення осередків шкідника до їх ліквідації, тим кращими є перспективи збереження насадження. Невчасно проведені санітарні рубки без урахування темпів швидкості ареалу розповсюдження стовбурових шкідників призводять також до значних економічних втрат.

В поточному році для моніторингу інтенсивності льоту та прогнозування чисельності короїда-типографа в ялинових насадженнях, було закуплено за кошти державних лісових господарств 500 феромонів «Іпсодор» польського виробництва, та виставлено феромонні пастки в лісгоспах Івано-Франківської та Закарпатської областей. Для постійного нагляду за стовбуровими шкідниками та хворобами в похідних ялинниках закладено 79 моніторингових постійних пробних площ. Через 2 тижні розпочнемо облік шкідників, які спіймались в виставленні пастки та перевірку ППП.

Рисунок9

Феромонні пастки на короїда-типографа в ДП «Осмолодське ЛГ», Івано-Франківського ОУЛМГ

Читайте також“Зелена варта”: щоб захистити ліси від вирубки атовці здійснили 12 виїздів у Карпати. ФОТО

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...