Мед Атлант

Франківка заявляє, що потерпіла від шахраїв-ріелторів, які продали неправдиві дані щодо оренди квартири

У фейсбуці франківка Людмила Стельмах поскаржилася на те, що звернувшись до агентства, яке надає інформаційні послуги щодо оренди квартир в Івано-Франківську, натрапила на шахраїв. Жінка переконана: їй дали неправдиві дані квартири, яку вона планувала орендувати й не виконали умови договору.

Людмила розповіла, що квартиру, яка їй сподобалася, знайшла на сайті “ОЛХ”. Зателефонувавши за вказаним в оголошенні номером телефону, додзвонилась до інформаційного агентства, де їй пояснили, що якщо вона хоче отримати інформацію про квартиру, то має заповнити договір на отримання інформаційних послуг. Жінка погодилася. За таку послугу оплатила 895 грн. Як пояснює, за ці гроші отримала інформацію про квартиру, номер власника, а також гарантію, якщо квартира не сподобається після огляду, тут їй запропонують альтернативні варіанти без додаткової оплати.

Договір ми підписали 22 травня, дівчина, яка представилась Дариною, пояснила, що власника квартири зараз немає і оглянути житло я зможу лише 2 червня, заселитися – п’ятого. Я погодилася, – розповідає Людмила Стельмах.

Жінка каже, що кілька днів до запланованої дати вирішила набрати власника квартири і домовитися про зустріч. Проте телефон був поза зоною. Не виходила на зв’язок і ріелторка, яка надала інформаційні послуги. Франківка зрозуміла, що, ймовірно, її ошукали і вирішила завітати в офіс компанії повторно.

Це компанія “Куразан”, начебто львівська, яка орендує офіс у нас на вулиці Василіянок. В понеділок, за день до мого планового заселення в квартиру, я завітала до них знову, проте там було зачинено. Під дверима я зустріла ще трьох таких же клієнток, які були невдоволені інформаційними послугами цієї контори, – розповідає Людмила. – Ми розговорилися і зрозуміли, що в усіх схожа ситуація. Почали звіряти номер телефону цього примарного власника і зпівставили, що він один і той самий чи не бракує однієї цифри. Але в чому нюанс: ім’я його у всіх різне. І ні з ким з нас він по факту так і не зустрівся.

Не знайшовши представників інформаційного агентства за адресою, його клієнтки вирушили до власника приміщення, аби він пояснив, кому надає в оренду офіс. Франківка розповідає, що він спочатку не охоче йшов на контакт, потім почав телефонувати на різні номери телефонів і нарешті додзвонився до жінки на ім’я Марія, яка пообіцяла прийняти обурених клієнтів наступного дня, пояснивши, що перебуває поза межами міста. Однак в обіцяний час офіс знову був зачинений. Жінки вирушили до поліції, але там їм пояснили, що вони заповнили договір на надання інформаційних послуг, тому шахрайства щодо не надання в оренду квартири розглядати не можуть. Проте заяву від однієї з жінок, яка оплачувала за ці послуги переказом з картки, прийняли.

Людмила каже, що цього дня клієнти, яких вона зустріла під офісом, таки додзвонились до Дарини, проте жінка агресивно відреагувала на їхні претензії, зазначивши, що за дії власника квартири відповідальності не несе, що є прописано в договорі. Пояснювала, що доказів вони не мають і грошей вона від них не брала.

До речі, Людмила перебуває при надії на 8 місяці вагітності. Каже, розповідала ріелторці: планує облаштувати квартиру для малюка ще до його народження.

Схожу історію, яка збігається з розповіддю Людмили, розповіла “МІСТУ” й інша клієнтка цього агентства Світлана. Жінка – не з Івано-Франківська, тому шукала тут житло.

Пояснила, що звернулася до агентства, там їй надали номер телефону власника квартири, що сподобалася. Його також не було в місті, мав приїхати за кілька днів і тоді показати квартиру. За день до домовленої дати його мобільний був не в зоні доступу. Не було на зв’язку і дівчини, з якою Світлана підписала договір на надання інформаційних послуг. Пізніше жінка дізналася, що такий же номер був у інших клієнтів цього агентства, лише квартири начебто здавалися на інших вулицях.

Цікаво, що в договорах, які демонструють жінки, чітко вказана дата огляду квартиру і заселення в неї.

Світлана та Людмила запевняють, грошей назад не хочуть, проте хочуть побачити квартири, в які планували заселитися.

За номером телефону, який надала Людмила Стельмах, нам вдалося зв’язатися з жінкою, з якою підписували договір героїні історії. Вона запевнила нас, що є представницею львівської фірми “Куразан”, що надає інформаційні послуги з оренди і продажу квартир. Пояснила, що клієнтів не уникає і пропущених дзвінків від них не мала. В офісі перебуває не постійно, адже може відлучатися на показ квартир. Каже, що якщо власник не бере трубки, то вона не відповідає за його дії й готова запропонувати клієнтам інші варіанти.

Також зазначила, що пам’ятає вагітну дівчину Людмилу, щоправда прізвище її було іншим – не Стельмах – і згідно її примірника договору в квартиру вона мала вселитися лише 15 червня, а оглянути її з п’ятого. Для звірки особи навіть диктує нам її номер телефону і запевняє, що цей абонент їй не телефонував. Ріелторка пояснює, що могла помилитися з прізвищем клієнтки й записати у свій примірник його з помилкою.

Після розмови з представницею агентства ми зателефонували до Людмили і пояснили, що варто розібратися в ситуації і спробувати зателефонувати до ріелторки ще раз. І таки вдалося, жінки домовилися наступного дня зустрітися в офісі, де підписували договір, для з’ясування всіх обставин. Кореспондент “МІСТА” також планував бути присутнім на зустрічі, аби переконатися, що жінки погарячкували про факт шахрайства.

Однак ввечері Людмила отримала повідомлення від Дарини з поясненнями, що зустріч вона змушена перенести на наступний день, що, як зазначали раніше клієнтки цього агентства, вже відбувалося неодноразово. Наразі двоє героїнь історії поки отримали мінус 895 гривень у гаманці, купу витрачених нервів і часу, й навіть не оглянули квартири, в які планували вселитися на початку червня…

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...