Мед Атлант

Як голова однієї з ОТГ на Прикарпатті “посприяв” швидкому ремонту дитсадка перед виборами

Рейтинг Президента падає, проте люди, делеговані партією “Солідарність”, продовжують перемагати на виборах, зокрема, в об’єднані територіальні громади (ОТГ). Одна з причин – мають доступ до бюджету.

Популізм бере гору

Половинчасті реформи, безрезультатна боротьба з корупцією, міжнародний тиск та військове протистояння з Росією – у  таких умовах доводиться жити пересічним українцям. Попри те, що уряд впроваджує різні соціальні програми, декларує підвищення заробітних плат і пенсій, звітує про впроваджені новації, платоспроможність українців щороку зменшується, рівень життя знижується, і прямим доказом цього є масова еміграція людей за кордон. Так, після Революції Гідності, за приблизними оцінками, державу покинули більш як три мільйони українців.

Тим часом український політикум не надто цим переймається, популізм бере гору над здоровим глуздом, а боротьба за політичні рейтинги, посади та власне збагачення і далі залишаються в пріоритеті для теперішньої влади.

Та все-таки, попри усі складнощі, відбувається одна з найважливіших реформ в історії незалежної України – реформа децентралізації, що чи не вперше дійшла навіть до наших найглухіших сіл. Створення і планування розвитку об’єднаних територіальних громад (ОТГ) з врахуванням історичних, економічних, екологічних та культурних особливостей – це основне завдання, з яким мусять впоратися прості українці. На жаль, безпорадність та нездатність людей до ефективної самоорганізації призводять до того, що їхнім законним правом користуються досвідчені старі політики, місцеві топ-управлінці, які чудово знають, як взяти владу в свої руки, а добрі наміри конвертувати у власну політичну вигоду.

Формула успіху

Останні масштабні вибори в ОТГ на Прикарпатті відбулись у жовтні минулого року, в тому числі у перспективній і “грошовитій” Брошнів-Осадській територіальній громаді. За результатами виборів, її головою став колишній директор департаменту будівництва, ЖКГ, містобудування та архітектури Івано-Франківської ОДА Назарій Іванів від БПП “Солідарність”.

Цікаво, що, попри непопулярність Президента і доволі низький рейтинг його політсили, деякі кандидати від “Солідарності” з легкістю виграють вибори.

В чому секрет такого успіху і які політичні інструменти використовують пропрезидентські кандидати на виборах до ОТГ, варто з’ясувати.

У квітні 2016 року Назарій Іванів очолив департамент будівництва, житлово-комунального господарства та архітектури Івано-Франківської ОДА. Це доволі “ласий” підрозділ, адже тут не просто папірці носять, а й крутяться великі бюджетні кошти.

Саме цей департамент має можливість вирішувати найнагальніші проблеми, які торкаються кожного села, району, області. Ремонт доріг, лікарень, ДНЗ, шкіл – це функції та фінансові ресурси, якими оперує даний підрозділ ОДА і його керівник. Варто зазначити, що при каденції Назарія Іваніва зроблено чимало, зокрема й смт Брошнів-Осада отримало достойне фінансування. Можна припустити, що таким чином пан Іванів поволі готувався до виборів в ОТГ і під час перебування на посаді голови Рожнятівської районної ради Брошнів-Осадівська ОТГ таки запала йому в око.

Негласна виборча кампанія нинішнього голови ОТГ складалася із традиційних пунктів: ремонт дитячого садочка, благоустрій, публічні пафосні відкриття, перерізання стрічки – і, зрештою, закономірна перемога. Формула успіху незмінна, але, на жаль, не обійшлося і без зловживань.

Фінансова комедія

Дитячий садочок “Світанок” став одним із об’єктів, в який вклали колосальні кошти (ремонт, благоустрій, модернізація), а напередодні виборів до ОТГ його офіційно відкрили.

Відкриття дитячого садочка “Світанок” у Брошнів-Осаді. Фото: сайт “Галка”

13 вересня 2017 року голова ОДА Олег Гончарук спільно з місцевими чиновниками відкрив відремонтований ДНЗ “Світанок” у смт Брошнів-Осаді. Загальна сума капітального ремонту становила близько 10 млн грн. Втім, згідно з документами, після перерізання стрічки і відкриття дитячого садочка управління освіти Рожнятівської РДА та департамент будівництва ОДА продовжували фінансувати ремонт ДНЗ “Світанок”.

Так, 27 червня 2017 року управління освіти, молоді та спорту районної державної адміністрації оголошує тендер на проведення капітального ремонту ДНЗ “Світанок”. В результаті торгів переможцем стає приватне підприємство “Таля”, сума договору – 975 000 грн. Термін виконання робіт – з 27 червня по 31 грудня 2017 року. Окрім того, 8 грудня того ж року управління укладає з фірмою додаткову угоду на суму 43 840,27 грн. Загалом із районного бюджету на ремонт дитячого садочка виділено 1 018 840,27 грн. Виходить, що Рожнятівська РДА долучилася до ремонту ДНЗ, тільки дивно, що після відкриття дитячого садочка по документах можна припустити, що ремонтні роботи там продовжувалися і останній акт виконаних робіт був підписаний 08.12.2017 року. А як же навчальний процес і маленькі діти, які знаходилися на території садочка? Чому чиновники з ОДА так квапилися із відкриттям ДНЗ, коли роботи були ще не завершені, невже готувалися до виборів в ОТГ?  

Відкриття дитячого садочка “Світанок” у Брошнів-Осаді. Фото: сайт “Галка”

Та кульмінацією цієї “фінансової комедії” все-таки став благоустрій ДНЗ “Світанок”. Обласний департамент ЖКГ раптом вирішив, що у грудні – найкращий час наводити лад на клумбах, і 27 грудня 2017 року оголосив тендер на капітальний ремонт – “Благоустрій ДНЗ “Світанок” в смт. Брошнів-Осада». Переможцем стає уже відоме приватне підприємство “Таля”, сума договору – 770 782 грн, згідно з документом, роботи повинні були виконані з 27-31 грудня. Кошти фірмі перерахували 28 грудня 2017 р., однак сам акт виконаних робіт між департаментом ОДА та підрядником був підписаний того ж дня, що і договір. Тобто, за п’ять днів були освоєні бюджетні кошти в сумі 770 782 грн, а самі ремонтні роботи виконані за один день.

Можна, звісно, припустити, що ніякого благоустрою у грудні в ДНЗ “Світанок” не проводилося і зробити все за один день – фантастика. Еге ж, можливо це просто перекидання коштів у кінці року, які часто накопичуються у бюджетних структурах, тому основне – їх швидко освоїти. Та варто пам’ятати, що то не приватні гроші, а бюджетні кошти – податки, які сплачуються громадянами України. Навіщо відбувався потрійний капітальний ремонт того самого садочка, мають з’ясовувати правоохоронні органи, бо це бюджетні кошти, за які можна відремонтувати лікарні, сиротинці, а не використовувати для цілей окремих посадовців чи приватних фірм.

Відкриття дитячого садочка “Світанок” у Брошнів-Осаді. Фото: сайт “Галка”

Відповідно, про ці факти ми повідомили Управління захисту економіки в Івано-Франківській області й по нашому зверненню є відкрите кримінальне провадження.

Тож, застосовуючи довготривалу бюджетну схему, за якою і ДНЗ відремонтували, і виборчу кампанію провели, ще й чималі суми бюджетних грошей освоїли, вдалося, так би мовити, і рибку з’їсти, і в воду не залізти.

Тепер зрозуміло, які методи використовують кандидати від провладних партій на виборах в ОТГ. Беруть, мабуть, приклад зі своїх наставників у столиці. А люди вірять, бо не кожен може розібратися у вишуканих схемах і відрізнити правду від брехні. Тільки прикро, що вкотре реформи проводяться на папері, й, за доброю українською традицією, ніхто ні за що відповідальності так і не понесе.

Автор: Наталія СЕРБИН

Стаття опублікована в журналі МІСТО № 16

*Передрук матеріалу дозволяється тільки за погодженням з редакцією.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...